OČI U OČI SA PEĆINSKIM MEDVEDOM: Šetnja KROZ VREME u Narodnom muzeju upoznaće vas sa BOGATOM ISTORIJOM Aranđelovca
Narodni muzej u Aranđelovcu, Foto: Aleksandra Čolić, Printscreen

istorija

OČI U OČI SA PEĆINSKIM MEDVEDOM: Šetnja KROZ VREME u Narodnom muzeju upoznaće vas sa BOGATOM ISTORIJOM Aranđelovca

Stalna postavka Narodnog muzeja u Aranđelovcu zamišljena je tako da posetioce provede u svojevrsnu šetnju kroz vreme

Objavljeno:

Narodni muzej u Aranđelovcu osnovan je 1981. godine i smešten u zdanju koje je izgrađeno namenski i čija se arhitektura oslanja na tradicije narodnog graditeljstva Šumadije.

Muzej čuva i izlaže brojne eksponate iz oblasti paleontologije, arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti, kao svedočanstva materijalne i duhovne kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije. Pored stalne izložbene postavke koja svedoči o prošlosti grada i okoline od kamenog doba do dvadesetog veka, posetioci u Muzeju mogu videti i izložbu sjajnih ostvarenja savremene umetničke keramike.

Aranđelovac, Narodni muzej Aranđelovac
foto: Printscreen/Youtube/Video Produkcija

Svoju osnovnu delatnost istraživanja, proučavanja, zaštite i prezentacije pokretnih kulturnih dobara Narodni muzej u Aranđelovcu realizuje na teritoriji dveju opština, Topole i Aranđelovca.

Izložbena delatnost Muzeja odvija se u dva prostora: parternom (aktuelna stalna postavka “Milenijumi“) i galerijskom (izložba eksponata savremene umetničke keramike iz muzejske zbirke). Deo izložbenog prostora u parteru namenjen je organizovanju tematskih i gostujućih izložbi.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Aranđelovcu zamišljena je tako da posetioce provede u svojevrsnu šetnju kroz vreme i upozna ih sa životom na ovim prostorima od misterioznog paleolita do burnog perioda svetskih ratova. Postavka se sastoji od nekliko celina koje dopunjavaju jedna drugu, a svaka od njih sadrži vredne eksponate.

Paleontološka i arheološka zbirka: Izloženi predmeti govore o životu neandertalskog čoveka. Paleontološkim delom zbirke dominira kostur pećinskog medveda, a tu su i mnogi vredni arheološki predmeti, poput osam milenijuma stare keramičke posude, antropomorfne figurine i oruđa kojim su se služili neandertalski ljudi.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Video Produkcija

Lapidarijum: U ovom delu zbirke su izloženi srednjovekovni nadgrobni spomenici i fragmenti srednjovekovnih crkava i manastira.. U lapidarijumu su izloženi srednjovekovni nadgrobni spomenici i fragmenti srednjovekovnih crkava i manastira. Među izloženim spomenicima je i spomenik iz XIV/XV veka, koji ukazuje na postojanje do sada nepoznate srpske vlasteoske porodice Živčić (braća Mildrug, Dobruj i Plnoša). Veći deo natpisa je raščitan, i iznenađuje do sada nepoznatom kaznom izvršenom nad počiniocem ubistva dva brata.

Istorijska zbirka: Zbirka sadrži velik broj predmeta od perioda srpskih ustanaka do dva velika svetska rata. Među izloženim oružjem se nalazi i originalna puška Tanaska Rajića. Možete videti i zaboravljenu prangiju, kojom su ustanici obeležavali svoje pobede. Deo postavke koji seodnosi na Prvi i Drugi svetski rat prikazuje opremu solunskog i austro-ugarskog vojnika, ali i veliki broj pušaka i mitraljeza. Dok su se vodili ratovi, život na selu je tekao svojim tokom.

Aranđelovac, Narodni muzej Aranđelovac
foto: Printscreen/Youtube/Video Produkcija

Etnografska zbirka: Upoznajte način života šumadijskih sela, uz rekonstrukciju ognjišta, tipove narodnog graditeljstva i predmete vezane za zaboravljene stare zanate.

Umetnička zbirka: Ceo drugi sprat muzeja posvećen je kolekciji keramičkih figura brojnih domaćih i svetskih autora.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/Video Produkcija

Muzeju je na staranje povereno Zaštićeno područje, pećina Risovača koje uživa dvostruku zaštitu: kao kulturno dobro od velikog značajai prirodno dobro od izuzetnog značaja. Istraživanja pećine otrikla su mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba ledenodobnih životinja,a kamene i koštane alatke potvrđuju da je ona u srednjem razdoblju paleolita bila stanište neadertalsih lovaca.

1 / 10 Foto: Aleksandra Čolić

U nadležnosti Muzeja je i Znamenito mesto Orašac - mesto podizanja Prvog sprskog ustanka, na kome se danas nalazi lepo uređen kulturno-istorijski kompleks. Stalna postavka u Muzeju u Orašcu pod nazivom "Zbor u Orašcu i Prvi srpski ustanak" svrstava se u multimedijalne i omogućava posetiocima da, pomoću savremenih tehnologija, virtuelno upoznaju znamenite ličnosti iz ove epohe srpske istorije.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.