OVA SRPSKA PEĆINA JE PRAVO BLAGO: Jedan podatak je posebno zanimljiv (FOTO)
Risovačka pećina, Foto: Aleksandra Čolić

pećina risovača

OVA SRPSKA PEĆINA JE PRAVO BLAGO: Jedan podatak je posebno zanimljiv (FOTO)

Danas se, zahvaljujući sprovedenim istraživanjima, sa priličnom sigurnošću može reći da su posve neobične životinsjke vrste obitavale na prostoru u okolini pećine Risovača

Objavljeno:

Kada iz Beograda ili Topole krenete put Aranđelovca, neposredno pre ulaska u grad, sa leve strane, nailazite na brdo, na kome je ranije funkcionisao kamenolom. Baš u tom brdu ćete ugledati i natpis za pećinu, koja je otkrivena pukim slučajem 1950. godine.

Pećina Risovača nalazi se na obali reke Kubršnice.

Istraživanja su pokazala da je njen nastanak započeo tokom perioda razvoja Zemlje, poznatog kao kreda, koji datira zmeđu 144 i 65 miliona godina. Nastavio se njen razvoj i kasnije, pa se smatra jednim od najpoznatijih otkrića iz perioda paleolita na evropskom tlu.

Pećina
foto: Printscreen

Neobične životinje su tu obitavale

Danas se, zahvaljujući sprovedenim istraživanjima, sa priličnom sigurnošću može reći da su posve neobične životinsjke vrste obitavale na prostoru u okolini pećine Risovača. Naime, tu su otkriveni ostaci vrste poznate kao runasti mamut.

Smatra se da je živeo na kraju ledenog doba. U pitanju je životinja, koja je imala veliku grbu na leđima, u kojoj su se nalazile zalihe masnog tkiva. Telo ove vrste mamuta bilo je prekriveno dugom dlakom, što je bio svojevrstan štit od nepovoljnih vremenskih uslova, koji su u tom periodu razvoja Zemlje vladali.

Takođe su otkriveni i ostaci pećinskih medveda i pećinskih lavova.

Ljudski tragovi u Risovači

Osim otkrivenih ostataka pomenutih životinjskih vrsta, tokom istraživanja na ovom lokalitetu, došlo se i do zanimljivog otkrića o ljudskoj vrsti koja je na tom području obitavala.

Visina Risovačkog čoveka procenjena je na 160 do 170 centimetara. Utvrđeno je da su neandertalci u to vreme imali značajnu fizičku snagu, dok je njihova telesna građa ocenjena kao robusna. Jaka vilica, nisko čelo koje je bilo iskošeno, nizak zatiljak i ravan krov lobanje, te okrugle očne duplje, sve su to karakteristike čoveka koji je u prošlosti živeo u ovoj pećini. Zanimljiv je podatak da je utvrđeno i da je zapremina mozga Risovačkog čoveka gotovo istovetna kao zapremina lobanje današnjeg čoveka.

1 / 7 Foto: Printscreen Youtube

Najpoznatije paleolitsko evropsko nalazište

Budući da ima veliki značaj u arheološkom, ali i prirodnom smislu, Risovača je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja 1983. godine. Spomenikom priorde I kategorije je, uz oko 13 hektara okolnog područja proglašena 1995. godine.

Danas postoji pretpostavka da su u njoj obitavali prvobitni ljudi, koji su se tokom starijeg kamenog doba bavili lovom. Mada postoje materijalni ostaci koji svedoče o njenom postojanju i tokom ranijih perioda razvoja zemlje.

Figure koje su izrađene od poliesterske smole nalaze se u centralnom delu pećine, smeštene na 273 metara nadmorske visine. Na taj način je prikazan pračovek i njegova porodica. On je prikazan kako loži vatru i glača oružje, njegova supruga nosi drva, dok jedan sin izrađuje alat od kamena, a drugi je spreman da krene u lov.

Osim izuzetnih pećinskih ukrasa, u Risovači se može videti i prikaz pećinskog lava.

Radno vreme pećine Risovača je od 09 do 17h svakog dana, uključujući i dane vikenda i praznike. Cena pojedinačne ulaznice iznosi 200 dinara.

Bonus video:

01:32

PAVLE VUJISIĆ, VULKAN GLUME I MRGUD VELIKOG SRCA: Ovaj muzej čuva uspomenu na našeg glumca, njegova pisma, ključeve, fotografije

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.