OVO JE NAJLEPŠI SRPSKI PARK, TAMO SVI HRLE DA SE SLIKAJU: Bio je omiljeno mesto kneza Mihaila Obrenovića (FOTO)
Park Bukovičke banje, Foto: Aleksandra Čolić

ARANĐELOVAC - LOKALNI TURIZAM

OVO JE NAJLEPŠI SRPSKI PARK, TAMO SVI HRLE DA SE SLIKAJU: Bio je omiljeno mesto kneza Mihaila Obrenovića (FOTO)

U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi, o kojima se pričalo u celoj Srbiji. U ovoj sali je mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu

Objavljeno: 21:19h
Suzana Trajković

Park Bukovičke banje najveći je dragulj grada Aranđelovca.

Svako ko ide u obilazak Aranđelovca, ovim parkom mora da prošeta.

Lep je u bilo koje doba godine, a mi smo ga posetili krajem novembra.

Lišće je već potpuno opalo, a fotografije koje smo tamo snimili zaista su magične.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

I uprkos hladnom vremenu, građani i poneki turista su šetali i uživali u njegovoj lepoti.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Sa izgradnjom parka koji se prostire na više od 22 hektara, a sa njegovim pravljenjem počelo se još 1849. godine. Tada su obeležene prve staze, zasađeno drveće, uređen izvor i kupatilo Talpara.

Podizanju parka u današnjem smislu te reči pristupilo se 1856. godine, kada su prosečene staze, obrazovani drvoredi duž njih i oko drvenih stanova za posetioce formirani travnjaci, cvetnjaci i uređeno toplo kupatilo Đulara.

Sedamdesetih godina 19. veka, za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića, Bukovička banja postaje jedno od najbolje uređenih balneoturističkih naselja, a renome najbolje banje u Srbiji zadržava do pred Prvi svetski rat.

U parku Bukovičke banje i dalje vremenu prkosi Staro zdanje, ovde najstariji sačuvani objekat. On je reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma, počeo je da gradi knez Mihailo Obrenović 1865. godine kao letnju rezidenciju dinastije i skupštinski dom.

foto: Aleksandra Čolić

Staro zdanje predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture srpskog romantizma. Sa 9.000 m² prostora, prvobitno je bilo zamišljeno kao Skupština Kneževine Srbije, međutim, premeštanjem tadašnje prestonice iz Kragujevca u Beograd, Staro zdanje postaje dvor – letnjikovac dinastije Obrenović. Najimpresivnije deo dvora je balska sala, poznata ka Kneževa sala.

U vreme kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića priređivani su balovi, o kojima se pričalo u celoj Srbiji. U ovoj sali je mladi oficir Živojin Mišić na jednom od balova upoznao svoju buduću suprugu Nemicu Lujzu. Tek 1906. godine kada je izgrađena pruga uskog koloseka od Beograda do Aranđelovca, Staro zdanje postaje hotel, jer su vozovima iz Beograda svakodnevno pristizali gosti. Vremenom, hotel Staro zdanje gubi na značaju, a proteklih nekoliko decenija prepušten je zubu vremena kao i hotel Šumadija koji se nalazi u neposrednoj blizini. Ipak, odgovornom lokalnom politikom, hotel Šumadija dobio je novog vlasnika, a hotel Staro zdanje napokon, posle dosta pravnih problema, u ruke lokalne samouprave, odnosno svih građana Aranđelovca.

Očekuje se skori početak radova i dan kada će ovi monumentalni istorijski objekti vratiti stari sjaj.

Inače, u parku se nalazi još jedna zaostavština Mihaila Obrenovića.

Naime, poznato je da je Bukovička banja jedna od osam kraljevskih banja u Srbiji, u kojoj su se odmarale obe dinastije, ali je njenom razvoju najviše doprineo knez Mihailo Obrenović i zato gosti ne propuštaju priliku da se slikaju pored platana, koji je on posadio u parku.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

Važno je napomenuti da su najznačajniju izmenu banja i park pretrpeli tridesetih godina 20. veka, kada je banja bila pod upravom Štedionice dunavske banovine. Tokom 1933/34. godine preuređeni su Staro zdanje, Novo zdanje i park, koji je iz osnova bio rekonstruisan. Pronalazak termalnog izvora 1935. godine uslovio je gradnju modernog toplog kupatila, otvorenog bazena sa mineralnom vodom, hotela Šumadija i rekaptažu izvora Đulara i Talpara.

Od 1966. godine park pod Bukuljom postaje ambijent najveće zbirke skulptura u slobodnom prostoru i može se porediti sa nekoliko čuvenih svetskih parkova skulpture, u Spoletu, Oterlou u Holandiji ili Hjustonu i Forvertu u Teksasu.

1 / 8 Foto: Aleksandra Čolić

Ne samo da oplemenjuju prostor u kome se nalaze, skulpture u parku Bukovičke banje istovremeno svedoče i o tendencijama naše i svetske savremene vajarske umetnosti. Simpozijum „Beli Venčac“ UNESKO je svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti.

Na samom ulazu u park Bukovičke banje nalazi se Sfinga Ivana Meštrovića, poklon Narodnog muzeja Beograd, rađena od kararskog mermera.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

Inače, svako ko ulazi u ovaj park morao bi da prođe kroz Šarenu kapiju. Kaže se da ko prolazeći kroz nju zamisli ljubavnu želju, ima zagarantovan put do matičara i večne sreće.

foto: Aleksandra Čolić

Sa jedne strane parka Bukovičke Banje se nalazi centar grada sa mnogobrojnim kafićima, dok se sa druge strane parka nalazi specijalna bolnica za rehabilitaciju Bukovička Banja.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" u Aranđelovcu jedina je ustanova u Srbiji specijalizovana za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece koja boluju od dijabetesa.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.