OVO JE NAJLEPŠI KANJON U SRBIJI: Pleni NETAKNUTOM prirodom, pravo ČUDO Balkana! (FOTO)
Reka Jerma, Foto: Printscreen/youtube/Cinemanis travel

KANJON REKE JERME

OVO JE NAJLEPŠI KANJON U SRBIJI: Pleni NETAKNUTOM prirodom, pravo ČUDO Balkana! (FOTO)

Kada iz Pirota pođete za Zvonačku Banju, imate dva puta na raspolaganju. Jedan vodi preko Babušnice, a drugi preko Sukova

Objavljeno:

Jedinstveni i najčudesniji, a ujedno i najlepši kanjon jedne reke koji Srbija poseduje u zbirci svojih prirodnih lepota svakako je kanjon Jerme. Pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku naše zemlje za koje malo ko u Srbiji zna, što doprinosi njegovoj tajanstvenosti i očuvanosti iskonske lepote koju je netaknutu zadržao sve do danas.

Sigurno najživopisniji predeo u Srbiji, kanjon Jerme, svojim strmim liticama, koje na pojedinim deonicama imaju tendenciju da se dodirnu, podsećaju na prave Termopile izmeštene baš u našu avliju.

Kanjon Jerme se nalazi na nekih 30 km od Pirota, kao najvećeg grada ovog dela zemlje, a tu su i Dimitrovgrad i Babušnica, čineći tako savršen trougao u čijem se težištu nalazi ova avanturistička atrakcija. Kanjon je najlepši u onom delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi, gde se može uživati u prelepom krajoliku dužine nekoliko kilometara.

Jerma
foto: Printscreen/youtube/Cinemanis travel

Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i odatle teče severozapadno, prema susednoj Bugarskoj. Tu, kod sela Strezimirovca, odlazi u Bugarsku. U tom delu pravi veličanstven tok prolazeći kroz Trnovsko ždrelo, a potom prelepo zaokreće i vraća se nazad u Srbiju, kao da želi da oda počast zemlji u kojoj izvire.

U tih 15km prolaska nazad, između visova Vlaških planina (1442m) i Grebena (1337m) usečen je kanjon Jerme, sa dva veličanstvena klanca Odorovsko i Vlaško ždrelo, čije se strme stene uzdižu na visinu između 300 i 400m, sa širinom od 10m do 30m.

Asenovo kale je visoko 1032m i vrh je obližnje planine Ruj, a ujedno je i jedino mesto gde kanjon Jerme daje dom surom orlu, a takođe jedina lokacija u Srbiju gde se može videti ova ptica. Na liticama Asenovog kalea se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja za koje se smatra da ga je sagradio bugarski car Jovan Asen. Novija istraživanja su potvrdila da je to ipak utvrda koju je podigao Stefan Lazarević koja je kasnije pala u ruke Turaka.

Tu se nalazi i čuveni izvor lekovite mineralne vode, među meštanima ovog kraja čuven kao Slonova zadnjica, jer zaista tako i izgleda. Intreresantno je da živalj ovog područja dugo nije bio svestan da je izvor deo same reke Jerme. Jedna od najvećih atrakcija je, svakako, Cediljka, simboličan naziv koji najbolje opisuje uski kanjonski usek koji jedva da doseže 1,5m širine između dve strme strane koje se uzdižu iznad reke.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Cinemanis travel

Svakako vredi posetiti i Zvonačku Banju, koja je čuveni balneološki centar koji je formiran još u vreme Rimljana. Termomineralna voda, 27 stepeni tokom cele godine, bujno zelenilo i prijatna klima doprinose lečenju mnogih bolesti. S druge strane, brojne pećine, od kojih je najpoznatija Vetrena dupka, i Vetreno jezero upotpunjuju lepotu ovog kraja.

Sve do 1927. godine kanjon Jerme sa svojim liticama i klancima je gotovo neprohodan. Tek je za potrebe rudnika mrkog uglja “Rakita” izgrađena pruga uskog koloseka za prevoz radnika. Rudnik je zatvoren 60~tih godina prošlog veka, a na mesto pruge stiže asfaltni put čime se dolazak u ove krajeve olakšava.

Pirotski kraj je poznat i po manastirima. Tu su neizostavno manastiri Temska, Sukovo i Poganovo. Prvi, koji je zadužbina Konstantina Dejanovića, sestrića cara Dušana, može se videti u slivu reke Temštice.

Drugi manastir, Sukovo, se nalazi na desnoj strani reke Jerme, u istoimenom selu, koji je obnovljen 1856. godine i podignut je na ostacima nekadašnje stare crkve. Ktitori manastira su bili pop Jovan Madić i monah Vincijamin. Manastir je imao burnu prošlost, jer je kroz istoriju i ratove često bio meta napada, te je stradao najčešće od Bugara i to 1885., 1913. i 1914. godine. Čak su ga opljačkali i Čerkezi 1886., narod iz oblasti Kavkaza. Posebna vrednost manastira je njegovo freskoslikarstvo, a živosao ga je Vasilije pop~Hristov iz Samokova.

Manastir Poganovo, posvećen je Svetom Jovanu Bogoslovu, a zadužbina je srpskog velikaša Konstantina Dragaša. Sagrađen je 1395. godine, a oslikan je dosta kasnije, tek 1499. godine. Zakonom je zaštićen, a njegove freske dosežu najznačajnija ostvarenja freskoslikarstva toga vremena na Balkanu.

Čuvena Dvostruka ikona, koja se smatra najlepšom ikonom 15. veka je bila u ovom manastiru sve do Prvog svetskog rata kada je, nažalost, bugarska vojska odnosi zajedno sa čitavim ikonostasom u Bugarsku. Danas se nalazi u Muzeju ikona u Sofiji.

Voda ove reke teče ukupno 72km uz jaku i gromoglasnu huku. Probija se između ogromnih kamenih gromada i stenja kroz dve zemlje, gde čak četiri puta prelazi granični prelaz na prirodnim granicama dveju zemalja. Njena su snaga i sloboda nezadrživi u stvaranju jedinstvenog prirodnog ambijenta i, svakako, ono što je iznedrila je vredno da se upiše kao novo iskustvo u životu.

Saveti za putovanje:

Prepusti se i povežite sa prirodom i krenite u predivnu avanturu kroz 15km dug kanjon. Krenite po lepom vremenu.

Najbolja orijentacija neka Vam bude Pirot, kao polazna tačka. Odatle krećete put manastira Sukovo koji je nedaleko od samog početka kanjona. Potom prelazite se u središnji sa manstirom Poganovo i istoimenim selom. Konačno odredište je u blizini Zvonačke Banje koja se smatra krajem kanjona.

Kanjon je najlepše posetiti sredinom i krajem avgusta meseca kada se održava Festival Avantura. Sam fesival je osnovan iz razloga što boljeg upoznavanja ovog kraja koji je dugo bio misterija, a ono što nudi je čitav katalog planinskih aktivnosti kao što su planinarenje, biciklizam, obilazak pećina i još mnogo toga. Poštujte ograničenja brzine, posebno na deonici gde reka Jerma prolazi kroz svoj kanjon. Ima mnoštvo oštrih krivina, put je uzak i nepažnja može da dovede do opasne nezgode.

Ovaj kraj je idealna prilika za ljubitelje kampovanja, a najbolje mesto je upravo obala reke. Mesta za kampovanje su najlepša nadomak manastira Sukovo i ima ih u izoblju.

Kako stići do kanjona reke Jerme:

Najbolji način za dolazak do kanjona reke Jerme je preko Pirota. Ako putujete busom, iz Beograda do Pirota svakog dana imaju linije do Pirota. Ako putujete kolima, kod Pirota se uključujete na magistralni put Pirot~Dimitrovgrad, a zatim se isključujete kod Sukova. Manastir Poganovo je na sredini kanjona, a poslednja stanica na nekoliko kilometara posle izlaska iz kanjona je Zvonačka Banja.

Kada iz Pirota pođete za Zvonačku Banju, imate dva puta na raspolaganju. Jedan vodi preko Babušnice, a drugi preko Sukova. Ovim dvaju putevima svakodnevno saobraćaju dva autobusa iz Pirota~ jedan ide jednom, a drugi drugom trasom. Isto tako, može se i ovom trasom putovati kolima.

Ali oprez! Put preko Babušnice je kraći, ali se zbog stanja kolovoza njime duže vozi. To je ona put koji je zamenio železnicu uskog koloseka. Ovaj deo klisure nije baš najbezbedniji, pa se preporučuje dosta opreza. S druge strane, bolja opcija je ići preko Sukova, jer imate priliku da prođete čitavim kanjonom.

O polascima autobusa iz Pirota najbolje se raspitati na autobuskoj stanici pozivom na broj telefona +381 10 332 548 i upitati za sve opcije.

(Espreso / Avanturista)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.