TOP 10 NAJLEPŠIH MESTA U BORU I OKOLINI: Ovaj grad je mnogo više od RUDE i RUDNIKA!
Okolina Bora obiluje prirodnim lepotama, Foto: Printscreen

prirodne lepote

TOP 10 NAJLEPŠIH MESTA U BORU I OKOLINI: Ovaj grad je mnogo više od RUDE i RUDNIKA!

Grad Bor važi za "sivi" rudarski kraj u kome osim RTB Bora, prašine i zagađenog vazduha nema više ama baš ništa. No, istina je malo drugačija.

Objavljeno: 13:23h
Jovana Korica

Grad Bor važi za "sivi" rudarski kraj u kome osim RTB Bora, prašine i zagađenog vazduha nema više ama baš ništa. No, istina je malo drugačija.

Okolina ovog grada, kao i sam grad kriju brojne prirodne lepote sa turističkim potencijalom, ali i mnoge druge zanimljivosti vezane za rudarstvo i metalurgiju, kao i predivan Zoološki vrt.

LAZAREV KANJON

Lazarev kanjon spada u red najimpresivnijih i najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Dug je oko 4. 5 kilometra, a dubok do 350 metara s leve strane i preko 500 metara sa desne strane, ispod Malinika.

Čitavom dužinom kanjona ne postoji ni jedna pešačka staza, niti postoji mogućnost da se siđe ili izađe iz kanjona. Strane kanjona su takođe nepristupačne i strme, često vertikalne.

Lazarev kanjon upravo zbog svoje nepristupačnosti uslovljene vertikalnim stenovitim stranama, malom širinom na dnu - od svega nekoliko metara, ali i netaknutim ekosistemom može da se nazove tipskim kanjonom. ističe se i netaknutošću ekosistema, što je retka pojava. No, sve to dodatno ga čini jednom od najpoželjnijih turističkih atrakcija ne samo borskog okruga, nego i cele Srbije.

Lazarev kanjon izgradila je Lazareva reka, koja nastaje sastavljanjem triju reka - Demizlok, Mikulj i Vej. Svaka od ovih reka svojim radom izgradila je svoje kanjone kojim otiču do mesta na kome nastaje Lazareva reka. Svi ovi kanjoni nalik su Lazarevom kanjonu, s tim da su njohove strme strnovite strane nešto niže, a dužina im je kraća u poređenju sa Lazarevim kanjonom.

Na malom prostoru nalaze se, svojom prirodnom lepotom, četiri neverovatna kanjona, moglo bi se reći da se ovde radi o sistemu kanjona.

BORSKO JEZERO I CRNI VRH

Borsko jezero jedna je od najlepših turističkih destinacija u okolini Bora. Nalazi se na 438 metara nadmorske visine, u podnožju planine Crni Vrh, 17 kilometara od grada Bora.

Ono je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akumulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Budući da se nalazi u podnožju planine jezero se napaja vodom iz planinskih izvora.

Kristalno čista jezerska voda u letnjim mesecimа dobija tamno zelenu boju a njen površinski sloj dosegne temperaturu od 25 stepeni Celzijusovih, što je čini izuzetno prijatnom za kupanje. Sezona kupanja traje i preko dva meseca, što je u poređenju sa nekim ostalim jezerima dosta dug period.

Obala jezera je sitno razuđena, a obala je uređena plažama, rekreativnim i stazama za šetnje, sportskim terenima i drugim sadržajima. Zato je ne samo idealno mesto za odmor nego i za sportske, rekreativne aktivnosti, izlete, ali i kulturno-manifestacione aktivnosti.

Iznad Borskog jezera uzdiže se vulkanska kupa Tilva Njagra, vulkan iz doba Paleolita, što je retko poznata činjenica.

Crni Vrh je od Bora udaljen 30 kilometara. Planina je dobro povezana asfaltnim putem Bor - Žagubica sa većinom krajeva u Srbiji, ali i sa susednim zemljama. Krasi je bukava šuma - najkvalitetnija u našim krajevima, a možda i u celoj Evropi. Planinska klima sa stimulativnim, ali i terapijskim dejstvom, kao i bujno zelenilo leti, duboki snežni pokrivač zimi, čine ovu planinu privlačnom za posetioce tokom cele godine.

1952. godine nа ovoj plаnini izgrаđen je Plаninаrski dom.

Trenutno na Crnom vrhu funkcioniše skijalište koje ljubiteljima zimskih sportova posebno skijašima nudi dve staze: jedna je duga 1.550 metara za smelije i vičnije pored nove žičare i druga dužine oko 800 metara duž ski-lifta.

ZLOTSKE PEĆINE

Zlotske pećine nalaze se nedaleko od sela Zlot, kod Bora. Ovim imenom obuhvaćen je ogroman pećinski sistem, jedan od najvećih u Evropi. Tom sistemu pripada desetinak pećina i jama, a među njima najpoznatije su Lazareva pećina i Vernjikica, koja je ujedno i najistraženija pećina u okviru ovog pećinskog sistema.

Lazareva pećina, uređena je za posetioce i uz najavu možete da je obiđete. No, iako jedna od najlepših pećina u Evropi, pećina Vernjikica još uvek nije uređena za posete.

PLANINA STOL

Planina Stol predstavlja jedan od najlepših vidikovaca u ovom delu Srbije. Najviši vrh nalazi se na 1.115 metara nadmorske visine, a sa njega se, ukoliko imate sreće da je vreme vedro, može da se vidi Dunav. Jedna strana planine Stol izuzetno je strma, dok druga ima pad od 40 stepeni, što ga čini idealnim za alpinističke aktivnosti.

U podnožju planine Stol nalazi se malo jezero, a tu je smešten i planinarski dom.

Ovu planinu odlikuje predivan kolorit u toku jeseni i izuzetno lepa priroda u proletnim danima.

BRESTOVAČKA BANJA

Nalazi se u planinskom kraju Timočke krajine, u samom središtu vulkanske oblasti crnog Timoka, udaljena je samo 8 kilometara od Bora, na 385 metara nadmorske visine.

Po svemu sudeći, Brestovačka banja, bila je poznata još za vreme Rimljana. Koristili su je i kao kupalište i kao lečilište. Nakon Rimljana banju su koristili i posećivali i Turci.

Za njenu lepotu i lekovitost znali su i predstavnici obe kraljevske dinastije - Obrenović i Karađorđević.

Po oslobođenju Srbije od Turske, u banju je počela da dolazi kneginja Ljubica, žena kneza Miloša. Kasnije je i sam knez Miloš vrlo često navraćao i boravio u banji, u te svrhe je sebi sagradio i konak.

foto: Bora Stanković

Knez Aleksandar I Karađorđević, takođe, je bio upoznat sa blagodatima Brestovačke banje.

foto: Bora Stanković

Na dve godine pre pada vladavine dinastije Krađorđević 1856. godine, knez Aleksandar daje nalog za izgradnju dvorca u okviru Brestovačke banje, koji je u to vreme važio za jedan od najmodernijih objekata u svim banjama u Srbiji. Ispred dvorca nalazilo se malo dvorište i zasvođena kapija.

KAFIĆ "JAMA"

Da li ste nekada popili kafu u utrobi zemlje, tačnije na 400 metara dubine? Bor vam pruža i takvu vrstu neobičnog ugođaja.

Ova po svom izgledu i konceptu jedinstvena atrakcija je prostor od stotinu kvadrata koji je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove rada generacija rudara.

Uz kafu u kafiću "Jama" možete da saznate nešto o jamskom iskompavanju bakra. Nažalost, u posetu ne možete da odete bez najave, a i posete su moguće samo u grupi.

SAMAR PRERAST I DUBAŠNICA

Prerasti su ostaci nekadašnjih pećina, a izgledaju kao kamene kapije. Oni su geomorfološki fenomeni.

Ima ih mnogo u Istočnoj Srbiji, a u okolini Bora nalaze se oni pod nazivom Samar prerast, na planini Dubašnici, i predstavlja ostatak nekadašnje pećine duge 1800 metara.

POVRŠINSKI KOP

Površinski kop Bor nalazi se na svega 10 minuta od urbanog jezgra grada. Imozantno veštački stvoreno udubljenje nastalo je eksploatacijom rude bakra toko dvadesetog veka.

Sa „Vidikovca“ na severnoj strani oboda Kopa, otvara se nestvaran panoramski pogled na njegovu strukturu i raznobojna mini jezera na samom njegovom dnu.

Više fotografija možete da vidite OVDE.

VELIKI I MALI KRŠ

Veliki Krš planinski je prostor koji se uzdiže na visinu do 1.148 metara, a nalazi se na desetak kilometara severozapadno od Bora, zapadno od puta Bor - Gornjane.

Mali Krš nastavlja se na Veliki Krš u pravcu severa. Najviši vrh Velikog i Malog Krša poznat je pod nazivom Garvan, a nalazi se na visini 929 metara, dugačak je 6 kilometara i širok je do 2 kilometra.

ZOOLOŠKI VRT

Zoološki vrt jedna je od najmlađih atrakcija u Boru. Nalazi se u samom gradu. Otvoren je 23. novembra 2011. godine, čime je Bor pored Jagodine, Subotice (Palić) i Beograda, četvrti grad u Srbiji koji ima zoološki vrt.

On je ujedno i jedini zoološki vrt u istočnoj Srbiji. U ovom zoološkom vrtu možete da vidite životinje od tigra i belog lava, sibirskih kozoroga, medveda, vuka, labuda, majmuna, jelena, kojota, antilopa, ponija, zebri, nojeva, sve do raznih egzotičnih ptica, berberskih ovaca, zmija, krokodila, ptica.

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Bor - Moj grad" podržanog od strane Opštine Bor. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

Durmitor: Planinski div južnoslovenskih zemalja


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.