MINISTARSTVO PROSVETE REAGOVALO, OVO JE EPILOG UDŽBENIKA ZA OSNOVCE IZ BIOLOGIJE: Konačna odluka
Knjiga iz biologije, Foto: Printscreen/GoogleMaps

saopštenje

MINISTARSTVO PROSVETE REAGOVALO, OVO JE EPILOG UDŽBENIKA ZA OSNOVCE IZ BIOLOGIJE: Konačna odluka

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta

Objavljeno: 13:49h

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije".

To je danas saopštio ministar prosvete Branko Ružić na skupštinskom Odboru za obrazovanje. On je naveo da je Nacionalni prosvetni savet zauzeo jasan stav da je program biologije za osmake u skladu sa naukom, ali da postoje odstupanja u psihološkom i sociološkom predznanju osmaka. NPS je naveo i da ne sme biti ideologije u lekcijama.

"Nakon stava NPS-a uputili smo zahtev Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da formira komisiju sačinjenu od psihologa i sociologa koja će ove navode proveriti, kao i da li postoji interpretacija ideološke prorode u udžbenicima koja mogu da uznemire ili zbune decu. Dobili smo mišljenje komisije i ona je utvrdila nedostatke u udžbeniku za osmi razred koje se odnose na biološli smisao adolescencije. Zavod će na osnovu zakona o udžbenicima, člana 41, uputiti izdavačima obrazloženje i oni su dužni da u roku od 10 dana dostave Zavodu ispravljen rukopis udžbenika. Ova procedura može da traje 3-4 meseca nakon inicijalnog zahteva. Ovde ne govorim o jednom nedostatku, već o sedam nedostataka", rekao je Ružić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom na to da ministar i ZUOV daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta, saopštoilo je ministarstvo prosvete.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

(Espreso / EuroNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.