NEMA KUPACA, NEMA POSLA NI PARA: Prodavci polovnih knjiga OČAJNI, za ESPRESO kažu da prodaja nikad nije bila GORA!
Polovne knjige u Kosovskoj, Foto: Espreso

bliži se početak školske godine

NEMA KUPACA, NEMA POSLA NI PARA: Prodavci polovnih knjiga OČAJNI, za ESPRESO kažu da prodaja nikad nije bila GORA!

Prodavci na ovoj adresu prodaju polovne knjige već nekoliko decenija, a sagovornik Espresa kaže da je tu već 37 godina

Objavljeno:

"Do 10. avgusta žive duše nema da priđe i pita za knjige, tad se svi brčkaju po moru, a onda pred polazak u školu nagrnu svi sa spiskovima u rukama", započinje priču jedan od prodavaca polovnih knjiga u Kosovskoj ulici.

Knjige, udžbenici, škola, Prodaja
foto: Espreso

Prodavci na ovoj adresi prodaju polovne knjige već nekoliko decenija, a sagovornik Espresa kaže da je tu već 37 godina, duže od njega prodaje jedino kolega koji se preselio na lokaciji u blizini, Trg Nikole Pašića.

Roditelji i njihova deca kreću sa pripremama za novu školsku godinu uglavnom u drugoj polovini avgusta. Kako su cene i mnogih drugih proizvoda i usluga poskupele, ni školski pribor nije izostao. Pored većih cena, postoji problem i "manjka" knjiga, rekli su za Espreso iz jedne prestoničke knjižare.

Mnogo roditelja odlučuju se za povoljniju varijatnu pa kupuju svojoj deci polovne knjige, ali ni približno istog intenziteta kao prethodnih godina.

Ove godine kupuju čak 50% manje nego ranije, nema kupaca, nema posla, nema para", rekao nam je vidno nezadovoljan prodavac iz Kosovske.

1 / 4 Foto: Espreso

Pitali smo našeg sagovornika kakve su cene polovnih udžbenika, te da li više kupuju osnovci ili srednjoškolci.

Cene su od 30 do 40% jeftinije u odnosu na novo izdanje. Stariji osnovci više kupuje polovne knjige, ali je njihov komplet i najskuplji. Najmanje se prodaju polovne knjige za niže razrede osnovne škole, roditeljima je u tom slučaju jednostavnije da knjige naručuju preko škole i da se ne cimaju po prodavnicama ili štandovima", odgovorio je naš sagovornik.

Dodao je i da se u poslednje vreme intenzivno prodaju knjige preko interneta, pa i to donekle utiče na smanjen kapacitet posla.

"Trenutno su nam najskuplje knjige za osmake, i to prošlogodišnje izdanje knjiga. Matematiku jednog izdavača prodajemo za 1.000 dinara, a novo idzanje je čak 1.500 dinara. Najjeftinije su nam zbirke, u zavisnosti od toga koliko su očuvane i koliko je u njima pisano, pa tako neke prodajemo i za 100 dinara" dodao je prodavac iz Kosovske.

Knjige, udžbenici, škola, Prodaja
foto: Espreso

U momentu kada smo razgovarali sa njim, naišao je jedan roditelji koji se upustio u potragu za knjigama, ali od 15 knjiga sa spiska uspeo je da pronađe svega tri. Kaže da ni novih nema i dodaje da će verovatno čekati da krene školska godina i konsultovati se sa drugim roditeljima.

Svratili smo do još jedne prodavačice, kod nje smo zatekli dvoje kupaca. Jedan od njih je kupio jedan udžbenik za 500 dinara, za drugog nije bilo na stanju ono što je tražio.

Knjige, udžbenici, škola, Prodaja
foto: Espreso

Nije bila previše voljna da priča sa nama, ali nezadovoljstvo manjkom posla nije mogla da sakrije.

"Ljudi danas nemaju para ni za polovne knjige, a tek za nove" rekla je, a kada smo je pitali kako će deca bez udžbenika u školu, samo je slegla ramenima.

Oba naša saogovrnika rekli su da očekuju da će više posla imati na samom početku školske godine i da se nadaju boljitku. S obzirom na to da nije retkost da nastavnici promene odluku o izdavaču nakon par dana od početka školske godine, mnoga deca čekaju poslednji momenat da obezbede knjige za školu.

Za sada se cene kompleta novih udžbenika za osnovnu školu kreću u rasponu od 5.680 dinara pa sve do vrtoglavih 18.114 dinara:

Prvi razred 7.260-8.440

Drugi razred 9.140-9.700

Treći razred 8.500-8.800

Četvrti razred 5.680-9.570

Peti razred 11.376-15.746

Šesti razred 16.283-16.550

Sedmi razred 13.244-18.115

Osmi razred 12.709-16.985

(Espreso / Jovana Vojinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.