DA LI MOŽE VELIKA TEGLA AJVARA U AVION? Ovo Srbe najviše zanima, a mi vam otkrivamo POLITIKU AVIO-KOMPANIJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen Instagram / Serbia live

DA LI MOŽE AJVAR U AVION?

DA LI MOŽE VELIKA TEGLA AJVARA U AVION? Ovo Srbe najviše zanima, a mi vam otkrivamo POLITIKU AVIO-KOMPANIJA!

Odgovor na nedoumicu koja se zove "ajvar u avionu - da ili ne" mogao bi se pronaći u pravilima avio-kompanija

Objavljeno: 08:04h

Razlozi za restriktivnu politiku avio-kompanija kada je u pitanju unos hrane i pića u avion su brojni i opravdani. Unos je regulisan od strane svake zemlje posebno, ali i od strane vazduhoplovnih organizacija.

Unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podleže kako zdravstveni i carinskim propisima, tako isto i avio propisima.

Da putnici imaju razne i česte nedoumice kada su ovi propisi u pitanju pokazuje i sledeća poruka.

Naime, jedan korisnik Instagrama postavio je pitanje da li ste sme uneti tegla ajvara u ručnom prtljagu.

"Zanima me da li je dozvoljeno uneti veliku teglu domaćeg ajvara u avion u ručni prtljag? Pretpostavljam da je odgovor ne, ali ipak da odgovori neko ko stvarno zna. Tamo piše samo za tečnosti. Ajvar nije tečnost. Stranac hoće da ponese teglu kući, pa da ga ne ispale na aerodromu i da mu ne uzmu", navodi se u pitanju.

ajvar
foto: Printscreen/instagram

Jedan od korisnika ove društvene mreže napisao je da to ne dolazi u obzir.

"Ne dolazi u obzir, a gospodin stranac ako je iz EU odlično zna iako prođe u Beogradu onda će ga sačekati problem u EU. Tako da traženje izgovora da li je gusto ili retko je luckasto malo", piše u odgovoru.

ajvar
foto: Printscreen/instagram

Drugi korisnik je pomenuo kupovinu ajvara u "duty free shopu".

"Može da kupi teglu ajvara u tzv. "duty free" prodavnici na aerodromu koja pored ostalih radinosti iz Srbije ima i ajvar u ponudi", piše u jednom od odgovora.

ajvar
foto: Printscreen/instagram
Ajvar
foto: Profimedia

Odgovor na nedoumicu koja se zove "ajvar u avionu - da ili ne" mogao bi se pronaći u sledećim pravilima:

Nošenje hrane i pića u putničku kabinu je strogo zabranjeno. U ručnom prtljagu se ne smeju naći kajmak, paprike, sarma, kiseli kupus, suhomesnati proizvodi (slanine, pršute, šunke...)

U ručnom prtljagu se hrana u teglama može naći samo ako je kupljena u free shop-u i ako sadrži obaveznu deklaraciju, račun i spakovana je u zatvorenoj originalnoj kesi iz free shop-a. Namirnice u teglama domaće proizvodnje ne mogu se uneti u ručnom prtljagu.

Proizvodi u teglama (ajvar, džem, med, slatko) mogu se nositi ali pod određenim uslovima. Ove proizvode domaće proizvodnje bez deklaracije o poreklu nećete moći uneti u avion. Samo deklarisani i neotvoreni proizvodi se mogu spakovati u prtljag koji se predaje.

Aerodrom
foto: Profimedia

Ista pravila važe i za alkoholna i bazalkoholna pića. Ukoliko su kupljena u free shop-u mogu se uneti u ručnom prtljagu, ali samo ako su originalno zapakovana i deklarisana i ako za njih posedujete račun. Ako se pak radi o ranije kuplljenom piću ono može biti zapakovano samo u prtljag koji se predaje, ali tu treba biti obazriv zbog toga što zbog rukovanja prtljagom može doći do prosipanja i oštećenja ostalih stvari, navodi se na sajtu aerogaga.

Domaću rakiju i bilo koje drugo domaće piće (vino, voćne sirupe) nije moguće nositi. Ovakvi proizvodi spravljeni u kućnoj radinosti bez deklaracije smatraju se opasnošću u zemljama zapadne Evrope. Prema zakonima Evropske unije dozvoljeno je proizvoditi domaću rakiju ali se taj proces mora obavljati pod strogim nadzorom stručnih i ovlašćenih lica i uz poštovanje standardnih procedura čime ovi proizvodi dobijaju deklaraciju pa se kasnije i mogu nositi u inostranstvo avionom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.