S*KS U TOKU POSTA, DA ILI NE? Evo šta kaže crkva, ODGOVOR JE JASAN KAO DAN
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ TV Novi Bečej

POGLEDajte šta KAŽU STRUČNJACI

S*KS U TOKU POSTA, DA ILI NE? Evo šta kaže crkva, ODGOVOR JE JASAN KAO DAN

Kada je u pitanju vođenje ljubavi u vreme velikih postova različiti sveštenici imaju različite stavove

Objavljeno:

Ono o čemu se u periodu posta ponajmanje govori jeste vođenje ljubavi, pa je zbog toga u narodu uvreženo mnoštvo zabluda i predrasuda po ovom pitanju.

Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi i u Starom zavetu dao zapovest Jevrejima da poste jer će i njegovi učenici postiti.

- Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro – objasnio je jednom prilikom patrijarh Pavle.

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tela, koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela. Postom se potvrđuje snaga volje onih koji, kao hrišćani, žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post - podvig celokupne ličnosti i etički stav.

Za razliku od katoličke crkve, gde je seks suštinski dozvoljen isključivo u cilju kreiranja potomstva, Pravoslavlje nema jasno propisane kanone kada je u pitanju seksualni život vernika. Prema Svetom pismu, odnosi u postu nisu zabranjeni, ni poželjni, ali ako supružnici ne mogu da izdrže bolje da se jedno drugom podaju nego da samo o tome misle.

Ipak, kada je u pitanju vođenje ljubavi u vreme velikih postova različiti sveštenici imaju različite stavove.

- Ako bi se strogo držali pravila, tokom posta je zabranjen seksualni odnos, čak i u braku. Ipak, neka vernica se može obratiti svom svešteniku u parohiji i tražiti da je razreši tog dela posta, a on može to da uradi ako, recimo, postoji mogućnost da će muž da je ostavi zbog toga – rekao je verski analitičar Živica Tucić za Alo.

Sa druge strane, u Crkvi postoji struja koja smatra da kad se dvoje vole, to samo može da slavi Boga. Ljubav se tada slavi kroz božansku trpezu Agape i ne predstavlja greh ni telesno ispoljavati tu ljubav, pogotovo kod onih parova koji su posvećeni jedno drugom kroz brak koji blagoslovila Crkva. No, i oni se slažu da seks bez ljubavi, preljube, nastrane radnje, kao i masturbacija, zasigurno nisu bogougodna stvar, posebno ne u periodu velikih odricanja.

Ipak, svi se slažu u jednom. U večeri pred pričešće, trebalo bi se uzdržavati od svakog jela od pića, ali i svih drugih telesnih zadovoljstava i vreme provesti u meditaciji i molitvi. Sve u svemu, makar na Veliki petak i Veliku subotu, sve do pričešća na liturgiji, vođenje ljubavi nikako se ne preporučuje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.