TOKOM POSTA JE OBAVEZNO DA SVAKI DAN OBRATIMO PAŽNJU NA JEDNU BITNU STVAR: Najmoćniji savet oca Tadeja
Otac Tadej, Foto: Pritnscreen

VERNICI, VAŽNO JE

TOKOM POSTA JE OBAVEZNO DA SVAKI DAN OBRATIMO PAŽNJU NA JEDNU BITNU STVAR: Najmoćniji savet oca Tadeja

Vreme posta idealno je da se više duhovno uzdignemo, te da se približimo Bogu

Objavljeno:

Otac Tadej bio je jedan od najcenjenijih duhovnika novijeg vremena i ostavio je iza sebe dosta mudrih saveta. Jedan je posebno važan za vreme posta.

Tokom posta je izuzetno važno da se redovno obraćamo Gospodu. Inače, post bez odlaska u crkvu i prave i iskrene molitve je isto kao da držite dijetu.

Osnovno učenje Oca Tadeja jeste da je Bog svuda, i da pomaže svakome:

„I slabima i jakima, svakome kome je pomoć potrebna. Zato neprestano treba vežbati sebe da srce otvorimo Bogu“.

Otac Tadej je u razgovoru sa Vladetom Jerotićem govorio: "Bog je neuhvatljiva energija, i čovek nosi u sebi neuhvatljivu energiju. Kada se te dve energije usklade, kakav raj već ovde na zemlji, kakva radost i sveobuhvatna ljubav."

"Ja nisam u stanju da se molim, kao Sveti Sava, po mesec i nešto dana, ali verujem u učenje isihasta. I verujem u čuda. Možemo da ih osetimo u svakom trenutku svog života ako prestanemo sa pokušajima da sve razumemo intelektom i ukoliko batalimo naše procene i mišljenja i naučimo da se približavamo Bogu, jer tako ćemo biti potpuno otvoreni za uticaj božanskih energija.", govorio je Otac Tadej.

1 / 4 Foto: Printscreen

Vreme posta idealno je da se više duhovno uzdignemo, te da se približimo Bogu, najbolji način za to jeste molitva.

O dejstvu umno-srdačne molitve na čoveka starac je govorio i sledeće:„Sveti oci kažu da svako treba da upražnjava Isusovu molitvu: „Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!“

Kad ona počne sama da se tvori, bez tvoje volje, to je neverovatna, božanska snaga. Osećaš neiskazanu radost. Sve ti je omiljeno, sve ti je dobro, sve ti je sveto.

To je Božanska blagodat koja se daje, ne zavisi od naše volje, želje; sama se kreće, kao neki motor. Čovek koji ima tu molitvu, šta god vidi, koga god vidi – raduje se. Zato je Sveti Serafim Sarovski posetiocu govorio: „Radosti moja!“

Zato, večeras kada krenete na spavanje prekrstite se i obratite se Bogu samo ovim rečima: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me!

Ako vam ovo uđe u naviku svaki dan, videćete kako se istinski mir i radost uvlače u vašu dušu. Otac Tadej kaže: "I molitva je vežba. Ako stalno ponavljamo molitvu, ona prelazi u osećanje."

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.