OVO JE BILO PRAVO IME PATRIJARHA IRINEJA: Danas se retko daje, a IMA MOĆNO ZNAČENJE!
Patrijarh Irinej, Foto: Dado Đilas

ROĐEN 1930. GODINE

OVO JE BILO PRAVO IME PATRIJARHA IRINEJA: Danas se retko daje, a IMA MOĆNO ZNAČENJE!

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog

Objavljeno:

Patrijarh srpski Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra meseca 1959. godine, u manastiru Rakovica, od strane Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

U oktobru 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je bio profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Godine 1969. postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine izabran je za episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube

Patrijarh Irinej preminuo u novembru 2020. godine u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.

Na krštenju je dobio ime Miroslav.

Staro domaće tj. slavensko ime složeno ime od slovenskih osnovа "mir" i "slava". Kao mnoga slavenska imena ime je izvedeno je od reči "mir".

U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, mirno, zadovoljno. Među prvim poznatim bio je sin zahumskog bana Mihaila koji je bio postavljen još 911. godine za ninskog župana.

Tako se nazivao i sin kralja Hvalimira s početka 11. veka iz dinastije Oštrivojevića.

U istoriji je posebno ostao poznat Miroslav, humski veliki knez s kraja 12. veka, brat Nemanje, sin velikog župana Dese, unuk velikog županaUroša I, za koga je pisano čuveno Miroslavljevo jevanđelje. Od ovog imena izvedena su imena Miraš, Mire, Mirosinka, Miroslava, Miroslavka i Mirčeta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.