U GALERIJI MATICE SRPSKE KREIRANA DRUŠTVENA IGRA "GALEUM": Učenje kroz igru nikada nije bilo zabavnije! (VIDEO)
“Galeum”, Foto: Promo

U ovoj igri ima 119 umetničkih dela

U GALERIJI MATICE SRPSKE KREIRANA DRUŠTVENA IGRA "GALEUM": Učenje kroz igru nikada nije bilo zabavnije! (VIDEO)

Igra “Galeum” kada bude dostupna za širu javnost moći će da se igra u bilo kojim prostorima gde borave mladi

Objavljeno:

U okviru programa za mlade projekta “The melting pot”, u Galeriji Matice srpske je kreirana društvena igra “Galeum”.

Projekat “The melting pot” je partnerska inicijativa sprovedena u Srbiji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji sa ciljem da se utvrde potrebe mladih u oblasti kulture i razloga za njihovo (ne)uključivanje u institucije kulture. U Srbiji projekat u partnerstvu realizuju Nacionalna asocijacija praktičara omladinskog rada NAPOR i Galerija Matice srpske.

Novi Sad
foto: Promo

Jelena Bobić, muzejska edukatorka Galerije Matice Srpske kaže da je svako birao teme kojima će se baviti u skladu sa istraživanjem i na koji način će te teme da se obrade u institucijama koji su partneri na projektu.

- Mi smo izabrali da testiramo taj program i odlučili smo se za društvenu igru. Odnosno da se bavimo temom slobode izražavanja ali da nam neki krajnji produkt bude društvena igra. Cilj je bio da mladi učestvuju u celom kreiranju društvene igre - kaže Jelena Bobić.

Novi Sad
foto: Promo

U ovoj igri ima 119 umetničkih dela i karte za igranje u kojima se nalaze različiti pojmovi iz istorije umetnosti, tako da se igrači zapravo upoznaju sa kolekcijom Galerije Matice srpske i sa pojmovima iz istorije umetnosti.

Novi Sad
foto: Promo

Mladi su sami kreirali ime društvene igre ali su birali i umetnička dela koja će biti uključena, među kojima ima slika, grafika i skulptura, svih vekova, čak i savremene umetnosti.

- Kroz posmatranje umetničkog dela, mladi to umetničko delo povezuju sa određenim pojmovima i na taj način zapravo uče i umetničke pojmove i upoznaju se sa umetničkim delima. Dakle, igra “Galeum” se igra na posmatranje i na zaključivanje - objasnila je muzejska edukatorka Bobić.

Novi Sad
foto: Promo

Igra “Galeum” kada bude dostupna za širu javnost moći će da se igra u bilo kojim prostorima gde borave mladi i na taj način ih dodatno podstakne da se upute ka Galeriji Matice srpske i uživo vide dela koja su videli tokom igranja.

- Ono što jeste odlično sa društvenom igrom jeste da ona ne vezuje mlade samo za Galeriju, za ove prostorije, nego zapravo igra može da izađe van Galerije. Bio je jedan predlog kad smo radili evaluaciju programa da bi bilo super da ova igra stoji negde u kafićima ili tako nekim prostorima gde mladi borave u svoje slobodno vreme tako da mogu i tamo igrati i na taj način se upoznati sa Galerijom i na kraju možda i posetiti, videti uživo sva ta umetnička dela koja su videli u igri - zaključuje Jelena Bobić.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.