Predstavnici Evropskog parlamenta u poseti Novom Sadu (VIDEO)
Foto: Grad Novi Sad

POSETA

Predstavnici Evropskog parlamenta u poseti Novom Sadu (VIDEO)

Gradonačelnik Vučević izrazio je zadovolјstvo što je imao priliku da razmeni mišlјenja sa iskusnim političarima iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Španije

Objavljeno:

Predstavnici Evropskog parlamenta na čijem čelu je član Evropskog parlamenta Milan Zver (Slovenija) došli su u posetu Novom Sadu.

Zvaničnici su sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem razgovarali o iskustvima Novog Sada tokom realizacije projekta „Evropska prestonica kulture“.

Gradonačelnik Vučević izrazio je zadovolјstvo što je imao priliku da razmeni mišlјenja sa iskusnim političarima iz Slovenije, Bugarske, Hrvatske i Španije.

- Predstavnici Evropskog parlamenta nisu došli da nas ocenjuju, već da se upoznaju sa našim viđenjima i impresijama, te da podele iskustva iz svojih gradova i zemalјa, i iz njihovog dosadašnjeg angažovanja u sferi kulture. Bio sam slobodan da ih pitam i o odnosu Evropske unije prema Srbiji, o poziciji koju zauzima prema regionu, o obavezama zemalјa kada je reč o pristupnim putevima, jer je dragoceno čuti njihova mišlјenja. To su iskusni političari koji su u vladama svojih država bili ministri, a od tako uspešnih lјudi uvek možemo da naučimo, iako ne moramo da gledamo isto na sva pitanja. Pravo na različitost je velika vrednost demokratije – naglasio je Miloš Vučević.

1 / 4 Foto: Grad Novi Sad

Milan Zver rekao je da članovi delegacije koja je u poseti Novom Sadu pripadaju stalnom komitetu Evropskog parlamenta koji je posvećen kulturi, i da obilaze gradove - Evropske prestonice kulture kako bi se upoznali sa onima koji organizuju događaje.

- Impresioniralo nas je što će više od 4000 događaja biti održano tokom 2022. godine, godine titule, u kojima će učestvovati 5000 umetnika i domaćih i stranih. To je početak nove ere u kulturi ove zemlјe i regiona i već je primetno da je povećana internacionalna kulturna saradnja. Drago nam je što je umetnički koncept programa „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ inspirisan bazičnim vrednostima Evropske unije, a to su lјudska prava, multikulturalizam, interkulturalni dijalog i ekološka svesnost - rekao je Milan zver i istakao da je Novi Sad sada član prave porodice od 60 gradova koji su poneli titulu EPK i da tu vezu može da iskoristi da napreduje i nakon 2022.

- Novosađani mogu biti ponosni na to što je njihov grad među prvima koji su van granice EU osvojili titulu Evropske prestonice kulture. Takođe, na ponos je i to što je u novembru 2021. u Drezdenu Novi Sad primio nagradu za najbolјi evropski brend u kulturi i to zahvalјujući programima „Doček“ i „Kaleidoskop“ – dodao je Milan Zver i čestitao Gradu Novom Sadu i organizacionom timu projekta „Novi Sad Evropska prestonica kulture“ što je uspeo da realizuje zacrtane programe, uprkos pandemiji i teškoćama koje je donela.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.