RADNICI LAZE LAZAREVIĆA SUTRA ŠTRAJKUJU: Imaju jedan glavni uslov!
Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

saopšteno

RADNICI LAZE LAZAREVIĆA SUTRA ŠTRAJKUJU: Imaju jedan glavni uslov!

Dodaje se da Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta

Objavljeno:

Zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesi "Dr Laza Lazarević" održaće sutra štrajk upozorenja, a sledećeg četvrtka, 29. septembra i generalni štrajk, zbog kako se navodi u saopštenju tri sindikata, naraslih problema u toj zdravstvenoj ustanovi koji se odražavaju na kvalitet lečenja pacijenata. Kako Telegraf.rs saznaje, jedan od glavnh zahteva je smena sadašnje direktorke Ivane Stašević Karličić, koja je na pitanje Telegrafa.rs rekla da nema komentar na najavljeni štrajk upozorenja, i poslala sam saopštenje povodom objava u drugim medijima.

Kako se navodi u saopštenju sindikata u štrajk se stupa na osnovu odluke nadležnih odbora tri sindikata zaposlenih u Klinici - Osnovna organizacija Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti ",Dr Laza Lazarević, Zajednice Sindikata Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti ",Dr Laza Lazarević” i Ujedinjeni sindikat zdravstva Srbije Klinike za psihijatrijske bolesti.

- Najava o štrajku predata je nadležnim ministarstvima, Vladi Republike Srbie, i vršiocu dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Poštujući zakonom određene rokove štrajk je zakazan za 29. septembar 2022. ispred Klinike za psihijatrijske bolesti, a istovremeno vas obaveštavamo da je planiran i štrajk upozorenja koji je poslodavcu najavljen 20. septembra, zakonom predviđenih 24h unapred, za 21. septembar sa početkom u 14 časova ispred Klinike "Dr Laza Lazarević" - navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora koji je dostavljen Telegrafu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Večeras o konkretnim razlozima stupanja u štrajk, predstavnici sindikati nisu hteli da govore već su nas pozvali da psisustvujemo sutrašnjem štrajku upozorenja kako bi se, kako su naveli, "preneli javnosti zahtevi i razlozi štrajkačkih odbora, koji su usmereni na rešavanje naraslih problema u Klinici:

- A svi se se reperkutuju na kvalitet lečenja naših pacijenata.

Direktorka Klinike Ivana Stašević Karličić nije htela da komentariše najavljeni štrajk. Na pitanje ima li komentar kazala je "ne", a onda nam je poslala saopštenje Klinike koje je poslato drugim medijima.

U njemu se navodi da su neistiniti navodi predstavnika predstavnika nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević“ u vezi sa mobingom, raspoređivanjem i kažnjavanjem zaposlenih. Dodaje se da Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta.

- Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan. Napominjemo da jedini reprezentativni sindikat u Klinici, a to je Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ne stupa u bilo kakav štajk niti se solidaraiše sa zahtevima takozvanih sindikata, od kojih je samo jedan organizovan u skladu sa radno pravnim propisima, ali je daleko od reprezentativnosti. U cilju zaštite interesa pacijenata Klinika će i dalje u punom obimu sprovoditi Zakon o radu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i Zakon o pravima pacijenata - navodi se u saopštenju Uprave klinike.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.