OGLASIO SE LONČAR NAKON POTPISANOG MEMORANDUMA: Smanjen broj suicida u Srbiji!
Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen

važno

OGLASIO SE LONČAR NAKON POTPISANOG MEMORANDUMA: Smanjen broj suicida u Srbiji!

Kako je poručeno, Srbija se tako svrstala u krug zemalja lidera u domenu zaštite mentalnog zdravlja

Objavljeno:

Na Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" danas je potpisan Memorandum o saradnji između te zdravstvene ustanove, Ministarstva zdravlja i Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u cilju davanja smernica o izveštavanju medija o suicidu.

Kako je poručeno, Srbija se tako svrstala u krug zemalja lidera u domenu zaštite mentalnog zdravlja.

Direktorka "Laze Lazarević" Ivana Stašević Karličić rekla je da sve studije pokazuju da je izveštavanje, naročito elektronskih medija, usko povezano sa porastom stope suicida, te da je Memorandum još jedan korak da se stopa dodatno spusti, prenosi Tanjug.

Navela je da je prošle godine taj broj iznosio 895 i uporedila sa 2006. godinom kada je broj suicida bio oko 1.500.

"To je rezultat kontinuiranog i intenzivnog javnog zdravstenog rada, prvenstveno Ministarstva zdravlja. Mediji su svakako težišna tačka za poboljšanje javnog zdravlja nacije i ovo je korak kada ćemo uzeti u svoje ruke bolje izveštavanje", rekla je Stašević Karličić novinarima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da su napravljeni pomaci kada je reč o broju suicida, koji je sada smanjen i dodao da će se nastaviti podrška svim zaposlenima i pacijentima.

"Brojeve suicida smo ozbiljno smanjili i to je ogroman uspeh", rekao je Lončar.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić poručila je da će se to telo aktivnije uključiti u rešavanje, istakla je, ozbiljnog društvenog problema.

Naglasila je da mediji moraju imati aktivniju ulogu u prevenciji samoubistava, a da je jedan od načina upravo komunikacija sa medijima radi odgovornog izveštavanja, pogotovo, kaže, kada se radi o poznatim ličnostima i maloletnicima.

"Odgovornim izveštavanjem smanjuju se predrasude i mitovi o suicidu. REM će podsticati pružaoce medijskih usluga na razvoj i podizanje nivoa profesionalizma prilikom informisanja o tragičnim događajima, ali i aktivno učestvovati na radionicama", rekla je Zekić.

Sa stopom od 11,4 na 100.000 stanovnika, Srbija se na listi SZO po broju suicida bolje kotira od SAD, Nemačke, Francuske, Austrije, Švedske, Švajcarske, Belgije, a u okruženju veće stope beleže Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Mađarska, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Bonus video:

03:23

Volonterka iz Novog Sada pomaže suicidnim osobama

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.