KAKO SRBI ŠTEDE STRUJU, A KAKO EVROPLJANI? Italijani će ARČENJE da plate 3000 €, a ovako Hrvati STIMULIŠU svoje
ilustracija, Foto: Profimedia

energetska kriza

KAKO SRBI ŠTEDE STRUJU, A KAKO EVROPLJANI? Italijani će ARČENJE da plate 3000 €, a ovako Hrvati STIMULIŠU svoje

Za razliku od Srbije, mnoge evropske zemlje odlučile su se na rigoroznije mere štednje

Objavljeno: 13:33h

Energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini postala je globalni problem. Zemlje pokušavaju na svaki način da uštede novac ove zime, pa su već uveliko na snagu stupile mere štednje kako kod nas tako i u Evropi i svetu.

Što se tiče Srbije, preporuka resornog ministarstva je da temperatura u prostorijama u kojima se boravi bude od 20 do 21 stepen, a za prostore u kojima se spava 18 stepeni.

U prostorijama gde ne boravi niko, posle odlaska članova domaćinstva na posao i u školu preporučena temperatura treba da bude 16 stepeni, a u slučaju dužeg odsustva 10 stepeni.

Savet je da toplane razmotre optimalan rok za početak grejne sezone koja je do sada počinjala 15. oktobra pod uslovom da je temperatura tri dana niža od 12 stepeni.

Ministarstvo je prethodno izašlo sa detaljnim spiskom mera za uštedu.

Ušteda na toploj vodi:

  • Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni;
  • Uštede na rashladnim i grejnim uređajima:
  • postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji
Bojler
foto: Printscreen

Razumno korišćenje grejnih uređaja u svom domu;

  • u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavese;
  • ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.

Uštede kod mašina za pranje veša i suđa:

  • koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije;
  • izbegavati sušenje veša u sušilicima već veš sušiti na vazduhu;
  • treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.
Kuhinja, Kuvanje, Šepe, Šerpa, Tiganj, Šporet
foto: Profimedia

Ušteda energije kod pripreme hrane:

  • treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;
  • kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;
  • najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;
  • isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;
  • prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.

Ušteda energije kod rasvete i ostalih električnih uređaja:

  • gasiti svetla u sobama u kojima se ne boravi;
  • velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom led metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih;
  • isključiti računar nakon završetka rada sa njim;
  • isključiti punjače baterija iz utičnica;
  • zameniti stare sijalice sa led sijalicama;
  • redovno menjati filtere na grejnim uređajima;
  • isključivanje dekorativnih rasveta na stambenim zgradama i porodičnim kućama.

Zagrevanje prostora:

  • preporučene temperature za prostorije:
  • za slučaj da se sedi i duže boravi ova temperature treba da bude od 20 do 21°S,
  • za prostor u kome spavamo 18°S,
  • za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°S, a u slučaju dužeg odsustva 10°S.

Kupovina uređaja:

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake. Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se videti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti;

  • uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama korisnika jer preveliki uređaji koji neće raditi sa punim kapacitetom bespotrebno koriste električnu energiju.

Investiranje u energetsku efikasnost(smanjenje potrošnje električne i toplotne energije) i korišćenje OIE iz sopstvenih izvora(povećanje energetske nezavisnosti domaćinstava):

  • investiranje u poboljšanja energetske efikasnosti u smislu promene energetski efikasnim prozorima, poboljšanja izolacije, poboljšanja energetske efikasnosti sistema grejanja i hlađenja;
  • postavljanje solarnih panela i solarnih kolektora na krovove objekata koji su u vlasništvu odnosno koje koriste domaćinstva.

Sa druge strane tu su i mere štednje evropskih država i drugih koje se razlikuju po nekim stavkama od naših, a u nekim zemljama vlast je spremila i kazne za građane koji se razbacuju električnom energijom.

MERE ŠTEDNJE U HRVATSKOJ

Hrvatska vlada donela je novi paket mera za ublažavanje energetske krize čiji glavni potezi su ograničavanje cene struje za domaćinstva i privredu, kao i uvođenje posebnog poreza na dobit za firme čiji je profit drastično uvećan zbog rasta cena.

Jesenji paket mera hrvatske vlade, koji podrazumeva i subvencije najsiromašnijima, vredan je skoro 21 milijardu kuna (oko 2,8 milijarde evra) i drugi je paket mera od kada je krenula energetska kriza.

Kune, Hrvatski novac
foto: Profimedia

Prvi set mera iz februara bio je „težak“ oko 637 miliona evra i nije podrazumevao ograničenje cena struje, što je mera koju su primenili i drugi u regionu, kao što su Srbija, Republika Srpska. Ipak, ograničenje cena u Hrvatskoj povezano je sa potrošnjom, čime se i stimuliše štednja.

Andrej Plenković je istakao da vlada želi da zaštiti građane i privredu, ali ne zaboravlja dugoročni cilj, a to je ubrzana energetska tranzicija na obnovljive izvore energije. Najveći deo od 21 milijarde dobiće Hrvatska elektroprivrede (HEP), oko 5,9 milijardi kuna (oko 785 miliona evra) i to na ime ograničenja cena električne i toplotne energije.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: Profimedia

Paketom mera predviđeno je da od 1. oktobra do 31. marta cena struje za domaćinstva za potrošnju do 2.500 kilovat-sati (oko 416 kWh mesečno) bude 59 evra po megavat-satu (MWh), a za potrošnju veću od te granice 88 evra.

Hrvatska vlada je odlučila da vrtiće, škole, udruženja, bolnice, opštine, gradove, komunalna preduzeća stavi u posebnu kategoriju, da ih ne tretira kao privredu, i za njih će cena biti 62 evra za MWh.

Kada je reč o firmama, za potrošnju do 250.000 kWh za šest meseci cena će biti 0,5295 kuna (oko 0,7 evrocenti ili oko 70 evra za MWh), a iznad te potrošnje u proseku oko 180 evra za MWh.

Kod privrede se uvodi i kategorija firmi koje troše više od 2,5 gigavat-sati (GWh), i za njih će cena od oktobra do marta biti 230 evra po MWh. Njihova potrošnja do 2,5 GWh će se obračunavati po ceni od 180 evra. Trenutna cena struje na veleprodajnim tržištima veća je od 630 evra za MWh, navela je Vlada.

MERE ŠTEDNJE U SEVERNOJ MAKEDONIJI

Vlada Severne Makedonije donela je mere za uštedu struje, koje su stupile na snagu 1. septembra i trajaće do 31. marta. Mere štednje, između ostalog, podrazumevaju gašenje ukrasne rasvete, umereno korišćenje klima uređaja, uključivanje bojlera samo kada je potrebno...

Cilj Vlade Makedonije je ušteda struje od 15 odsto jer se očekuje energetski teška zima, rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši. On je objasnio da ćepotrošnja strujesvih državnih institucija biti javno objavljivana, a oni koji ne budu uspeli da štede, biće kažnjeni.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid-19, Covid 19, Skoplje, Severna Makedonija, Policijski čas
foto: Youtube printscreen

Mere štednje, koje su za državne institucije obavezne, a za domaćinstva i privredu su preporuka, sadrže niz načina za manju potrošnju struje. Tako se državnim institucijama nalaže isključivanje dekorativne rasvete na fasadama javnih objekata i spomenicima, uključivanje klima uređajana ne niže od 27 stepeni kada je hlađenje u pitanju i ne više od 20 stepeni kod grejanja, isključivanje računara posle završetka rada, redovno menjanje filtera grejnih tela i klima uređaja, štampanje samo neophodnih materijala, zamena prozora sa onim energetski efikasnijim... Domaćinstvima se preporučuje da uključuju bojler samo kada ne neophodno i po mogućnosti tokom jeftinije tarife, razumno korišćenje grejnih tela, racionalna upotreba sijalica i veće korišćenje dnevnog svetla, izolacija objekata...

Privredi se preporučuje isključivanjedekorativnog osvetljenja na fasadama, isključivanje rasvete u unutrašnjosti kada ima dovoljno dnevnog svetla, racionalno grejanje i hlađenje klima uređajima, instaliranje pametnih sistema upravljanja elektromotornim pogonima, zamena starih sijalica fluorescentnim, primena novih tehnologija u poboljšanju energetskih performansi... Vlasti u Skoplju nameravaju da do kraja ove godine ne kupuju struju iz inostranstva i da povećaju domaću proizvodnju utermoelektranama, ali im je za to potrebno više uglja koji uvoze.

MERE ŠTEDNJE U FRANCUSKOJ

Francuska ministarka energetske tranzicije Anjes Panije-Runaše naložila je prodavnicama u zemlji da, kada im radi klima, zatvaraju vrata, kao i da smanje upotrebu neonske rasvete.

Kako piše BBC, takva pravila su već uvedena u nekim delovima Francuske, a ministarka je najavila da će to pravilo uskoro važiti u celoj zemlji.

Prodavnice koje budu uključivale klime i držala vrata otvorena, biće kažnjene sa 750 evra.

Ajfelov toranj, Ajfelova kula, Pariz, Francuska
foto: Profimedia

- Apsurdno je ostavljati vrata otvorenim dok se prostor klimatizuje - rekla je ministarka i najavila da će narednih dana izdati dva dekreta o nepotrebnom trošenju energije.

- Prvim ćemo zabraniti upotrebu svetlećih reklama, i to svakog dana od 1:00 do 6:00 sati, bez obzira na veličinu grada u kojoj se firme nalaze. Drugim ćemo prodavnicama zabraniti otvaranje vrata dok hlade ili greju svoje prostorije - rekla je Panije-Runaše.

Zabrana upotrebe svetlećih reklama, uglavnom neonskih, već je na snazi u gradovima koji imaju manje od 800.000 stanovnika. Zabrana ne važi za aerodrome i stanice javnog prevoza.

ITALIJA - DRAKONSKE KAZNE ZA ONE KOJI NE ŠTEDE

Italijanska vlada planira da skrati grejnu sezonu koja bi počinjala sedam dana kasnije u jesen i završavala sedam dana ranije na proleće.

Uz to, temperature u prostorijama biće za do dva stepena niže. U većini italijanskih opština grejna sezona će počinjati tek od novembra.

Venecija, Italija, Gondole, Gondola
foto: Profimedia

Temperatura u javnim zgradama, među kojima su i škole, biće smanjena za do dva stepena, predviđeno je planom vlade koji je predat Evropskoj komisiji.

U planu je i da grejanje tokom dana bude sat kraće. Standardna temperatura, kako prenose mediji, biće ubuduće ograničena na 17 do 21 stepeni, a trenutno je od 18 do 22 stepena.

Vlasti su najavile kontrolu sprovođenja mera, a ko ih se ne bude pridržavao platiće novčanu kaznu do 3.000 evra.

Očekuje se i isključivanje javne rasvete.

Italija je ove godine, prema podacima vlade, potrošila duplo više novca za uvoz energije nego 2021. Ministar privrede Daniele Franko je pomenuo da je na energiju potrošeno do sada oko 100 milijardi evra, a prošle godine 43 milijarde evra.

MERE ŠTEDNJE U NEMAČKOJ

Savezna vlada je na osnovu Zakona o osiguranju snabdevanja energijom donela dve uredbe. Prva je stupila na snagu 1. septembra i važi do 28. februara iduće godine, a druga stupa na snagu 1. oktobra i važi dve godine – nju bi tek trebalo da potvrdi i gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat.

Niža temperatura i u iznajmljenim stanovima

Od septembra se privremeno ukida odredba u ugovorima o najmu stana prema kojoj su podstanari dužni da održavaju određenu minimalnu temperaturu u stanu. To znači da će podstanari smeti i manje da greju ako žele da štede energiju. Oni ipak i dalje ostaju obavezni da „odgovarajućim ponašanjem kod grejanja i provetravanjem spreče nastanak štete u iznajmljenoj nekretnini“.

Grejanje privatnih bazena

Privatni bazeni – i spoljni i unutrašnji – ne smeju više da se greju na gas ili struju. Izuzetak je ako se bazen koristi u terapeutske svrhe. Ta zabrana ne odnosi se na bazene u hotelima, javnim kupalištima i centrima za rehabilitaciju.

Maksimalna temperatura u javnim prostorima

grejanje, Radijator
foto: Profimedia

U javnim zgradama radne prostorije smeju da budu zagrejane na maksimalno 19 stepeni Celzijusa – a ako se u tim prostorijama obavljaju fizički poslovi, temperatura sme da bude i niža. U javnim zgradama po mogućnosti više neće biti grejani hodnici, velike hale i prostorije u kojima je tehnika. To pravilo ne važi za bolnice, staračke domove i druge socijalne ustanove.

Topla voda u javnim zgradama

U javnim zgradama takođe više neće smeti da budu uključeni bojleri za umivaonike koji se koriste za pranje ruku. Izuzetak je ako toplu vodu zahtevaju higijenski razlozi. Tamo gde se voda centralno zagreva, temperatura mora da bude smanjena. Izuzetak su škole, obdaništa, starački domovi i bolnice.

Osvetljavanje zgrada i spomenika

Nemačka
foto: Profimedia

Osvetljenje zgrada i spomenika iz isključivo estetskih razloga više neće biti dozvoljeno. Izuzetak su osvetljenja koja traju kraće, na kulturnim priredbama i drugim svečanostima. Osvetljavanje iz bezbednosnih razloga i dalje je dozvoljeno.

Reklame, izlozi i vrata na prodavnicama

Svetleće reklame moraju da budu isključene od 22 do 6 časova, a izuzetak je ako su neophodne zbog bezbednosti u saobraćaju, recimo na autobuskim stanicama. Zabrana osvetljenja važi i za izloge prodavnica. A ako se prodavnice greju, one između septembra i kraja februara više ne smeju da imaju stalno otvorena vrata.

Dužnost informisanja podstanara

Distributeri gasa i vlasnici većih stambenih zgrada moraju svoje kupce, odnosno stanare, pravovremeno da informišu o troškovima koje će imati za energiju, kao i o mogućnostima uštede. To se mora sprovesti najkasnije do početka grejne sezone.

Kontrola sistema grejanja i potrošnje energije

Od 1. oktobra na snagu stupaju dalje mere. One se odnose na javne, privatne i poslovne zgrade. Predviđena je, između ostalog, obavezna kontrola sistema gasnog grejanja jednom godišnje. Neefikasni sistemi grejanja koji troše previše gasa moraju biti zamenjeni.

Firme s potrošnjom većom od 10 gigavat-sati godišnje, obavezuju se na sprovođenje mera za racionalniju potrošnju energije.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.