KOLIKO STRUJE NAM ŠTEDI PUN BUBANJ VEŠ MAŠINE, A KOLIKO LED SIJALICE UMESTO OBIČNIH? Stručnjak otkrio SVE CAKE
Račun za struju, Foto: Espreso, Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KOLIKO STRUJE NAM ŠTEDI PUN BUBANJ VEŠ MAŠINE, A KOLIKO LED SIJALICE UMESTO OBIČNIH? Stručnjak otkrio SVE CAKE

Lakićević je objasnio da uštedu od 5 odsto na računu možemo da postignemo racionalnim korišćenjem bojlera

Objavljeno:

Od oktobra domaćinstva mogu da računaju na umanjenje računa ako budu štedela struju. Oni koji smanje potrošnju od 5 do 30 odsto, u poređenju s istim mesecom prošle godine, dobiće popust na računu od 10 pa čak i do 40 procenata.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević navodi da racionalnim korišćenjem energije možemo da uštedimo 20 odsto bez ikakvih ulaganja, raconalnim korišćenjem bojlera, električnog šporeta, mašine za pranje veša i frižidera.

Zoran Lakićević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da od toga kako se i kada koristi bojler, šporet, frižeder, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove, LED sijalice, zavisi i procenat uštede koji ćemo ostvariti.

Lakićević je objasnio da uštedu od 5 odsto na računu možemo da postignemo racionalnim korišćenjem bojlera - podešavanjem odgovarajuće temperature na grejaču, tuširanjem umesto kupanjem, skraćivanjem tuširanja.

Ukazuje da dodatnih 5 odsto možemo uštedeti tako što ćemo električni šporet koristiti racionalnije.

"Električni šporet nam donosi 5 odsto uštede. Na njemu treba voditi računa kako kuvate - da li stavljate veliku šerpu na mali ringlu ili obrnuto", ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika.

1 / 5 Foto: Profimedia, Printscreen

To je ušteda od 10 odsto, ali ako hoćemo uštedu od 20 odsto, ukazuje Lakićević, u tom slučaju podešavamo temperaturu frižidera na maksimalno 4 stepena, na zamrzivaču - 18 stepeni.

"I to nam donosi još 5 odsto uštede", ukazuje Lakićević.

Uštedu od dodatnih 5 odsto na računu možemo postići ako obratimo pažnju kako koristimo mašinu za pranje veša.

"Da koristimo programe koji su ekonomičniji, da bubanj uvek bude pun veša, da ga ne sušimo u mašini već na sobnoj temperaturi, i sve to zajedno nam donosi 20 odsto uštede", navodi Lakićević.

Ukazuje da oko 42 odsto celokupne potrošnje energije u Srbiji ide na domaćinstva.

"Tako da primena ovih mera u domaćinstvima je veoma važna, možemo mnogo da uštedimo na nivou države, a i sama domaćinstva mogu da uštede u svojm budžetima", ocenjuje Lakićević.

Ako želimo da idemo na 30 odsto uštede, dodaje gost Jutarnjeg dnevnika rešenje je u zameni starih sijalica led sijalicama.

"Led sijalice deset puta manje troše energije nego obične sijalica, deset puta duže traju i daju veliku uštedu", ukazuje Lakićević.

Ukazuje da uređaji i aparati novije generacije, klase "A" donose velike uštede.

"Sa zamenom uređaja starijih sa novijom generacijom koji su energetski efikasni možete da imate uštedu i do 50 odsto u domaćinstvu ali to zahtea određena ulaganja - morate da kupite nov frižider, šporet i onda imate veće uštede", ukazuje Lakićević.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.