13 PREPORUKA "BEOGRADSKIH ELEKTRANA" ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE: Jedna stavka se NIKOME NEĆE SVIDETI
Grejanje, Foto: Profimedia, Printscreen/RTS, rina

SAVETI

13 PREPORUKA "BEOGRADSKIH ELEKTRANA" ZA UŠTEDU ELEKTRIČNE I TOPLOTNE ENERGIJE: Jedna stavka se NIKOME NEĆE SVIDETI

Jedna deo predloga, preciznije prvih pet, odnosi se na samo ovo preduzeće

Objavljeno:

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" dalo je svoj predlog preporuka za uštedu električne i toplotne energije. Preporuke su sadržane u 13 tačaka, a iako još nisu zvanično usvojene od Uprave Grada Beograda, već su izazvale dileme i zabrinutost kod dela građana.

- Beogradske elektrane rade i radiće sve kako bi bile obezbeđene dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda. Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i odgovornoj energetskoj politici države uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja potrošača uvažavajući činjenicu da se i naša država suočava sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu. U skladu s tim, moguće uštede u potrošnji električne i toplotne energije predstavljaju važan izvor jačanja energetske bezbednosti i smanjenja troškova, zbog čega je naše preduzeće i pripremilo predloge preporuka - istakao je u pisanoj izjavi direktor ovog preduzeća Rade Basta kao svojevrsnu uvodnu reč u 13 mera koje su planirane.

Jedna deo predloga, preciznije prvih pet, odnosi se na samo ovo preduzeće i mere koje bi oni trebalo da preduzmu kako bi sistem što bolje funkcionisao pred nastojeću zimu.

1. Obezbediti stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i alternativne energente – mazut;

2. Obezbediti smanjenje potrošnje energenata (gasa i mazuta) povećanjem efikasnosti njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem opreme;

3. Obezbediti smanjivanje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže;

4. Uvoditi kvantitatavno – kvalitativnu regulaciju na izvorima i u podstanicama uz kontrolu protoka i temperature radnog medijuma;

5. Uvoditi korišćenje frekventno regulisanih pumpi na toplotnim izvorima i predajnim stanicama radi uštede električne energije

I obični građani na udaru štednje?

Ipak, one stavke koje su najviše uznemirile javnost jesu one koje se odnose na velike potrošače, ali i domaćinstva. Te se u ovim preporukama navodi da sa velikim potrošačima treba preispitati režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata.

1 / 3 Foto: Profimedia

Isporuka tople vode

Sledeća stavka koja nije "dobro legla" prosečnom potrošaču svakako jeste i ona koja glasi da treba preispitati uslove isporuke potrošne tople vode domaćinstvima. Beograđani su se odmah zapitali da li ovo konkretno znači da će biti ograničeni ili uskraćeni za upotrebu tople vode tokom predstojeće zime.

Treći predlog takođe nije beznačajan, a tiče se pomeranja početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima. Koji su to datumi u igri osim ustaljenog 15. oktobra i 15. aprila? Da li će se voditi računa o prosečnim temperaturama ili će se u određivanju datuma voditi nečim drugim?

Dobar primer

Još jedna stavka se odnosi na potrošače, ali i na samo JKP "Beogradske elektrane", jeste da se ovo preduzeće obavezuje da će ostvariti bolju saradnju sa potrošačima radi informisanja o mogućnostima kako da smanjimo potrošnju i gubitak toplotne energije.

Poslednje četiri stavke ovog spiska odnose se na načine na koje će samo preduzeće pokušati da uštedi i samim tim da dobar primer ostalima.

Tako bi se prema ovom predlogu u JKP "Beogradske elektrane" ograničila potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila. Takođe, planirana su i isključenja dekorativne i sve ostale nefunkcionalne rasvete u okviru preduzeća.

Sledeći predlog odnosi se na zamenu neefikasnih svetiljki efikasnijim (led) svetiljkama gde god je potrebno i moguće, a planirano je i da se svi zaposleni obavežu da pri napuštanju radne prostorije isključuju osvetljenje i da na kraju radnog vremena isključuju računare i štampače.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.