OPASNA VODA U OVOM JEZERU U SRBIJI: Bakterije pretnja i po LJUDE i po živi svet
Jezero Šumarice, Foto: Printscreen / Youtube / light2tube

OPREZ!

OPASNA VODA U OVOM JEZERU U SRBIJI: Bakterije pretnja i po LJUDE i po živi svet

Analizu je udruženje uradilo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu

Objavljeno:

Rezultati bioloških analiza (fitoplanktona) pokazuju da je voda jezera u Šumaricama u avgustu 2022. godine V klase, lošeg ekološkog potencijala, objavilo je udruženje "Ekomar" na svom Fejsbuk profilu.

Prema kriterijumu Svetske zdravstvene organizacije koji za procenu uzima broj ćelija cijanobakterija po mililitru u vodi koja se koristi za sport i rekreaciju, voda akumulacije Šumarice pripada srednjem nivou zdravstvenog rizika.

- Prisustvo i povećanje brojnosti Cyanobacteria (vrsta Chrysosporum bergii, Aphanizomenon flos-aquae), a posebno prisustvo invazivne cijanobakterije Raphidiopsis raciborskii u akumulaciji Šumarice zahteva posebnu pažnju. Sve cijanobakterije čije je prisustvo zabeleženo potencijlno produkuju cijanotoksine koji mogu da ugroze kako živi svet u vodi (beskičmenjake, ribe), tako i decu i ljude koji koriste te organizme u ishrani, ali i vodu za različite sportsko-rekreativne aktivnosti - navode iz "Ekomara":

Šumarice, Jezero
foto: Printscreen / Youtube / light2tube

- Cvetanje cijanobakterija se javlja u uslovima povećanih koncentracija nitrata i fosfata. U jezeru su koncentracije nitrata povećane. Mesecima se u jezero uliva kanalizaciona voda. Problem kolektora u naselju iznad jezera nije rešen. Očekujemo da grad, JKP “Vodovod i kanalizacija” i SD “Radnički” učine sve da ne dođe do trajnog ugrožavanja ovog vodenog ekosistema. Krajnje je vreme da se shvati da zagađenje mora da se zaustavi i da rešavanje ulivanja kanalizacionih voda u jezero mora da bude prioritet - saopšteno je iz "Ekomara".

Analizu je udruženje uradilo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu po standardima i metodama predviđenim Pravilnikom o parametrima ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda i parametrima hemijskog i kvantitativnog statusa podzemnih voda. Istraživanje je deo projekta “Ekološka slika jezera u Šumaricama” koji je podržan od strane grada Kragujevca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.