VIŠE NIKAD NEĆETE PRESKOČITI KADICU SA VODOM PRE ULASKA U BAZEN: Niste ni svesni šta možete navući, OPREZ!
Bazen, Foto: Zorana Jevtić /Ilustracija

PRAVILA NA BAZENU

VIŠE NIKAD NEĆETE PRESKOČITI KADICU SA VODOM PRE ULASKA U BAZEN: Niste ni svesni šta možete navući, OPREZ!

Jedna od obaveza kupača je i da se istuširaju i pre ulaska u bazen, a ne samo posle plivanja

Objavljeno:

Sezona kupanja na bazenima je otvorena, a o kvalitetu vode brinu zavodi za javno zdravlje. Međutim, kako ne biste "navukli" neku infekciju, potrebno je da tokom boravka na bazenu poštujete određena pravila.

Zašto ne treba preskakati "kadicu" i sedeti na ivici bazena?

Na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta nalaze se dezobarijere - kadice za dezinfekciju stopala. Često se može videti kako ih posetioci bazena preskaču ili zaobilaze da ne bi morali da se izuvaju, ali njihovo korišćenje je obavezno i na taj način štitite svoje zdravlje, budući da mnogi hodaju bosi.

Jedna od obaveza kupača je i da se istuširaju i pre ulaska u bazen, a ne samo posle plivanja.

Specijalne pelene za bebe

Podrazumeva se da nuždu nećete vršiti u bazenu, ali se podrazumeva i da vaše dete to ne bi smelo da čini. Zbog toga postoje posebne pelene za malu decu koje možete kupiti u drogerijama i specijalizovanim radnjama.

Nemojte sedeti na ivici bazena

Rizično je sedeti na ivici bazena gde su prelivne mrežice jer se tu može očekivati veći priliv nečistoća, pa postoji rizik od dobijanja neke infekcije.

Budući da u bazen treba ulaziti postepeno, umesto sedenja na ivici bazena, sačekajte red i u bazen uđite pomoću stepenica.

1 / 6 Foto: RINA

Odlazak u kafić

Preporuka kupačima je da se pre ulaska u kafić u sklopu bazena presvuče. Ako ne želite da promenite kupaći kostim, ili ako ste "potrošili" rezervni kupaći kostim, onda ponesite suv peškir kako biste sedeli na njemu, a ne direktno na stolici.

Zaštita od sunca

Bazeni su, naročito vikendom, prepuni posetilaca, a nikada nema dovoljno suncobrana i hlada za sve. Ponesite šešire sa širokim obodom, lagane bele majice i dobro se namažite kremom sa zaštitnim faktorom bilo da već "imate boju" ili da ste još "beli".

Od 10 do 17 časova ne bi trebalo da se izlaže direktno suncu, a u vodi se najviše "gori". Nažalost, bazeni najčešće počinju sa radom oko 9 ili 10 časova, tako da povedite računa o tome kako ćete se zaštititi od UV zračenja.

Nemojte smetati drugima

Skakanje u bazenima je zabranjeno, a ne bi trebalo ni da se hvalite svojim plivačkim sposobnostima tako što ćete plivati leptir stilom i ometati one koji se brčkaju u vodi.

Takođe, na svakom bazenu se pušta određena muzika, najčešće neka radio stanica. Zbog toga ne bi trebalo da nosite sopstvena pojačala i da puštate muziku koja vama odgovara, a drugima verovatno smeta.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.