ZNATE LI ŠTA PREDSTAVLJA BELA BOJA NA ZASTAVI SRBIJE? Mnogi NEMAJU pojma, a SIMBOLIKA je NEVEROVATNA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

BOJE SRPSKE ZASTAVE

ZNATE LI ŠTA PREDSTAVLJA BELA BOJA NA ZASTAVI SRBIJE? Mnogi NEMAJU pojma, a SIMBOLIKA je NEVEROVATNA! (FOTO)

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave

Objavljeno:

Zastava Srbije je horizontalna trobojnica sastavljena od pan-slavenskih boja: crvena (gore), plava (srednja) i bela (dole).

Slavenske trobojnice usvojile su slavenske narodne države u 19. veku. Od 19. veka, usvojeni su različiti nacrti i varijacije zastave, usvojeni u novembru 2010. Ustav Srbije iz 2006. donosi pravila o protokolu nacionalne zastave.

Šta zapravo označavaju boje na zastavi?

Srpska zastava sadrži horizontalne pruge jednake debljine u tradicionalnim pan-slavenskim trobojnicama: crvena (gore), plava (srednja) i bela (dole). Ove pan-slavenske boje predstavljaju revolucionarne ideje suvereniteta. Crveno označava krv prolivenu tokom borbe za slobodu, plava označava čisto nebo, a bela označava majčino mleko.

1 / 5 Foto: Profimedia

U grbu Srbije nalazi se glavni štit i manji crveni štit, a postavljen je prema strani koplja zastave. Glavno polje grba predstavlja srpsku državu. Takođe prikazuje dvoglavog belog orla i fleur-de-lis pored svakog talona, ​​koji se smatraju istorijskim dinastičkim simbolima.

Manji crveni štit na orlu predstavlja naciju Srbije i podeljen je u četiri jednaka dela belim krstom, s ćiriličnim „C“ u svakom uglu. Četiri ćirilična C-a na štitu znače Samo Sloga Serbina Spasava. Iznad glave orla nalazi se kraljevska kruna, nadahnuta krunom zvezda Srbije.

Crvena boja predstavlja krv prolivenu za slobodu.

Plava boja predstavlja nebo kao i samu slobodu.

Bela boja predstavlja mleko kojim nas je majka hranila kako bismo postali dobri ratnici i još bolji ljudi.

(Espreso / LepoteSrbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.