JELENA ĐOKOVIĆ ZABRANILA DECI DA DUVAJU SVEĆICE, A ONDA SU JE SRBI RAZAPELI! Psiholog za Espreso izneo JASAN STAV
Branislava Pavlović, Jelena Đoković, Foto: Stefan Jokić, Profimedia, Privatna arhiva

pogrešno ili ne?

JELENA ĐOKOVIĆ ZABRANILA DECI DA DUVAJU SVEĆICE, A ONDA SU JE SRBI RAZAPELI! Psiholog za Espreso izneo JASAN STAV

Odlučili smo da kontaktiramo kliničkog psihologa i porodičnog terapeuta Branislavu Pavlović koja je za portal Espreso iznela svoje mišljenje na ovu temu

Objavljeno:

Nedavna izjava Jelene Đoković da njena deca Stefan i Tara nikada ne duvaju svećice na rođendanskim tortama, pokrenula je veliku polemika među Srbima koji je i ovog puta nisu štedeli komentarima.

"Sveća je simbol nesebične žrtve, ona sagoreva sebe da bi drugima dala svetlost i sjaj. Ona je simbol života i prosvetljenja, otklanjanja strahova i mračnih misli iz našeg uma i srca i predavanju svetlosti Boga. Kako smo onda usvojili tradiciju slavljenja rođenja života tako što gasimo sveću na torti dok zamišljamo želju", rekla je supruga našeg proslavljenog tenisera Novaka Đokovića.

Jelena Đoković, Novak Đoković
foto: Profimedia, Canva

Shodno tome, odlučili smo da kontaktiramo kliničkog psihologa i porodičnog terapeuta Branislavu Pavlović koja je za portal Espreso iznela svoje mišljenje na ovu temu.

"To mi odrasli pridajemo značaj tim detaljima za rođendansko slavlje, a deca od nas uče neku vrstu zajedničkog ponašanja. Jelena Đoković je iznela njen lični stav i to je u redu, ali smatram da roditelji ne treba tako direktno da prenose stavove na decu, u smislu zabrana, mislim da treba da postoji granica jer tako mogu da utiču na socijalizaciju sopstvenog deteta", pojašnjava naša sagovornica.

Branislava Pavlović
Branislava Pavlovićfoto: Privatna arhiva

Diskriminišete sopstveno dete

"Primera radi, konzumiranje gaziranih pića po vašem mišljenju nije u redu, ali ako sva deca na rođendanu piju gazirani sok ne valja da im branite jer tako vaše dete može da se oseća različito od druge dece i ne može da učestvuje u zajedničkim aktivnostima. Naravno, ne sve što druga deca ili ljudi rade, ali mnoge socijalno prihvatljive, lepe stvari koje nikome ne štete, a koje služe i kao vid socijalizacije dece ne treba braniti. Nemojte me pogrešno razumeti, ali recimo ako ja ne volim da sedim u kafiću to ne znači da treba sinu da zabranjujem to ili da očekujem od njega da i on ne sedi u kafiću. Na taj način negde diskriminišete sopstveno dete, ja na to tako gledam. Ako se većina dece raduje duvanju svećica, zašto bi to bio problem? U redu je da imate svoj stav, ja mogu da budem vegan recimo ali moje dete će kada odraste odlučiti da li će biti vegan ili ne, ne treba ga terati da to prihvata tek tako", zaključila je Branislava Pavlović za portal Espreso.

Rođendan, Torta, Svećice
foto: Profimedia

Antropolog Jasna Jojić u "Jutru" na tv Prvoj objasnila je koliko je duvanje svećica duga tradicija i šta on zapravo znači za decu.

Antropolog Jojić je rekla da su vatra, plamen, a kasnije sveće od uvek bile simbol radosti, života i sreće.

"Paljenjem vatre se verovalo da se teraju zli duhovi i ta neka simbolika je opstala vekovima. Kada govorimo konkretno o ređendanima odnosno torti i duvanju svećica, to je tradicija koju su zapravo utemeljili nemčki reformisti i od tada se ona nekako vezuje za dečija slavlja. Tada je zapravo počeo da se gradi kult dece kakav mi danas pamtimo", objasnila je antropološkinja i dodala je:

Jasna Jojić
Jasna Jojićfoto: Printscreen Youtube

"Sasvim je uredu da se neka verovanja i tradicija prepuste deci i njihovim odlukama. Sve što je tradicija koja traje toliko dugo, odnosno meri se desetinama hiljada godina i prisutna je u svim civilizacijama, mora u sebi da ima nečeg dobrog kada je toliko preživela.", zaključila je ona.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.