5 RAZLIČITIH PROGNOZA ZA 4 DANA U SRBIJI: Da li poneti KIŠOBRAN ILI ŠEŠIR, kome verovati?!
Vreme, Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Nenad Kostić

LJUDI ZBUNJENI

5 RAZLIČITIH PROGNOZA ZA 4 DANA U SRBIJI: Da li poneti KIŠOBRAN ILI ŠEŠIR, kome verovati?!

Gotovo da nema osobe koja je poverovala javno dostupnim podacima, a da nije ostala razočarana

Objavljeno:

Među najtraženijim, najčitanijim i najkomentarisanijim vestima su i vremenske prognoze od kada dnevno do nas dopiru informacije o raznim vremenskim nepogodama širom sveta, a za sve građane uvek je najkorisnije da imaju unapred podatak o lokalnom vremenu jer im to pomaže u svakodnevnom životu, od pripreme za posao do planiranje drugih akrtivnosti.

Koliko ste puta bili ljuti i razočarani u meteorologa jer niste poneli kišobran ili jaknu ili ste poneli sve što je neophodno za pljusak i zahlađenje, ali ni kiša, ni temperatura nisu pali?

Gotovo da nema osobe koja je poverovala javno dostupnim podacima, a da nije ostala razočarana i gotovo da nema osobe koja nema svog omiljenog meteorologa, onog kome veruje najviše jer ga nikada nije razočarao.

Međutim, po prvi put se pre nekoliko dana dogodilo u susednoj Mađarskoj da zbog pogrešne prognoze, tačnije najavljene kiše koja nije pala, meteorolozi budu smenjeni, jer su omanuli u trenutku kada je podatak o vremenu bio presudan zbog peoslave nacionalnog praznika u toj zemlji. Država je otkazala vatromet, a pošto kiša nije pala, meteorolozima je otkazala saradnju.

Svima je jasno da, objasnio je za „Blic“ i meteorolog Marko Čubrilo, apsolutno precizna i 100 odsto tačna vremenska prognoza ne postoji, niti postoje savršeni meteorolozi, ali kome verovati i kako se pripremiti za sutra i naredna četiri ili pet dana, ako u istom trenutku čitate više meteoroloških najava i sve su drugačije?

1 / 2 Foto: Printscreen, facebook/markocubrilo

- Smatram da apsolutna tačna prognoza nikada neće ni postojati jer neće lako naći matematičku formulu koja će da čitati atmosferu 100 odsto. Sistemi su napredovali, ali i dalje ne mogu biti precizni, jer atmosfera uvek sadrži svoju tajnu i oko 15-20 odsto modeli jako teško mogu da protumače – tvrdi Čubrilo.

Trenutno, u Srbiji imamo najmanje pet različitih vremenskih prognoza za naredna četiri dana.

Podaci su svima dostupni na poznatim sajtovima i mnogi mediji ih prenose, a čitaoci prate ove objave i na društvenim mrežama.

Recimo, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), u petodnevnoj prognozi, za grad Beograd, za četvrtak 25. avgust najavljuje maksimalnu temperaturu 29 stepeni, sunce, oblake i poslepodnevne pljuskove, noću pad temperature na 19 stepeni, dok „Weather2Umbrella“ za isti grad, isti dan ima sledeći podatak : sunčano i vrlo toplo sa slabim vetrom, maksimalna temperatura 34, minimalna 21.

Priznaćete, pet stepeni nije malo, i dok kod jednih nema ni u najavi pljuskova, drugi daju mogućnost za tu pojavu u poslepodnevnim satima.

Podaci ovih meterologa se razlikuju i u proceni vremena i temperature za narednih pet do sedam dana.

Dok RHMZ, recimo za Novi Sad, za petak najavljuje sunce, oblake i mogućnost pljuskova uz maksimalnu temperaturu od 30 stepeni, „Weather2Umbrella“ piše da će biti sunčano i vrlo toplo sa temperaturom od 34 stepena.

1 / 5 Foto: Emilija Jovanović

Za razliku od njih „Meteos“ za grad Beograd najavljuje za četvrtak 29 stepeni i ne očekuje padavine, a „BBC“ prognoza za četvrtak u ovom gradu predviđa sunčano i 30 stepeni, a za petak 29 stepeni, oblačno, grmljavinu i kišu.

Na sajtu „Accuweather“ prognoza za Beograd u četvrtak 25. avgusta glasi : 29 stepeni, sunce, oblaci i oluja sa grmljavinom u nekim oblastima. U petak i subotu mestimično sunčano sa temperaturom od 30 i 31 stepeni Celzijusa.

Očigledno je da se nijedan od pet izvora ne poklapaju u potpunosti, čak i ako se podudaraju maksimalne dnevne temperature mogućnost za lokalne nepogode izostaju, ili su, kao i u Mađarskoj netačne.

„Blic“ je uporedio i podatke za druge gradove i vrlo je malo identičnih podataka, a kada je reč o Zlatiboru RHMZ najavljuje za narednih dana sunce, oblake, mogućnost poslepodnevnih pljuskova i temperature za petak 23 stepena, subota 24, nedelja 25 stepena, „Weather2Umbrella“ za Zlatibor ima podatak za petak i subotu 28 stepeni, i u nedelju 29 stepeni kada je jedino najavljeno naoblačenje dok je ostalim danima sunčano.

Prema „BBC“ prognozi na Zlatiboru će u petak i subotu biti sunčano i 32 stepena, a u nedelju 33.

„Accuweather“ za Zlatibor najavljuje u petak i subotu, 26. i 27. avgust, 23 i 25 stepeni i oluju sa grmljavinom u nekim oblastima, a u nedelju period oblačnosti i sunca i 26 stepeni.

Veoma slična situacija je i u državama koje su omiljene destinacija srpskih turista. Grčki, hrvatski, crnogorski i drugi nacionalni meteorološki centri, ako i mnogi drugi prognostičari i mediji koji prenose prognozu, za pojedina primorska mesta objavili su različite podatke.

Naprimer, Accuweather najavljuje za Sarti u Grčkoj 28 stepeni i povremeno oluju sa grmljavinom, „Meteoblue“ 26,8 stepeni sunce i oblake, „Weather com“ 28 i mestimično oblačno, „Freemeteo“ 28 i smenu vedrog i oblačnog vremena, dok na sajtu o putovanjima piše da će u petak u Sartiju biti 29,82 stepena i sunčano vreme.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.