OVE OPASNE BILJKE MOGU ZAVRŠITI U HRANI, SRBI SE MNOGO ZE*AJU: Travar Momčilo o slučaju TROVANJA porodice iz Niša!
Momčilo Antonijević, Foto: Printscreen/Youtube/ Bio-Teo Centar

Bunika u heljdinom brašnu?

OVE OPASNE BILJKE MOGU ZAVRŠITI U HRANI, SRBI SE MNOGO ZE*AJU: Travar Momčilo o slučaju TROVANJA porodice iz Niša!

Porodica iz Niša se otrovala heljdinim brašnom koje je, navodno, bilo pomešano sa bunikom. Travar na televiziji govorio o toj biljci i tatulama

Objavljeno:

Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević komentarisao je u Jutarnjem programu Prve slučaj trovanja porodice iz Niša heljdinim brašnom u kojem je, navodno, bio atropin iz bunike. Antonijević je najpre objasnio kako prepoznati buniku i njenu rođaku, biljku u narodu poznatu kao tatule, iz roda pomoćnica. Obe sadrže isti toksin, a postoji i treća biljka koja je jednako otrovna za ljude.

"Bunika je jedna od otrovnica iz porodice biljaka pomoćnica, i ona je retka, ne izuzetno ali jeste retka vrsta, ne može tek tako da se nađe. Nitrofilna je, voli bogatu zemlju, i često se nalazi pored štale ili obora gde ima stajskog đubriva. Ali mnogo češće je u gradskim sredinama njena rođaka ili sestra iz porodice, to su tatule, izgledaju nešto drugačije. Bunika je viša, ima žute cvetove sa tačkama i jednu čašicu sa semenkama. Tatula ima bele i može da raste niže, ima bodljikave čaure koje imaju seme. Još jedna biljka iz te porodice je velebilje, sve one sadrže toksične alkaloide, kao što je hijascijamin, ili atropin u svežoj bunici. Sušenjem se alkaloid pretvara u atropin koji je manje otrovan, ali sve mogu da izazovu halucinacije, i to ozbiljne", rekao je on.

Momčilo Antonijević
Momčilo Antonijevićfoto: Printscreen/youtube/RTSBeogradskahronikaJutarnjiprogram

Antonijević se ogradio rekavši da nije siguran kako se porodica iz Niša otrovala, ali je podvukao da sve ove biljke mogu da izazovu ozbiljne tegobe kod odraslih i dece.

"Mislim da je heljda bila u pitanju, može lakše da se pomeša jer njeni plodovi podsećaju na tatule i bunike, kod raži je druga problematika, kod nje je ražana glavica koja izaziva ozbiljne halucinacije i može da bude vrlo otrovna, od nje se sintetisala droga LSD kroz istoriju. Ja ne znam kako je došlo do toga da bude toliko bunike u proizvodu od heljde, ne znam kako znanju da je bunika a ne tatula, jer te dve biljke imaju istu supstancu, sa hemijske strane. Ne znam kako su procenili koja je u pitanju, tatula češće raste na njivama od bunike. Ali koncentracija dovoljna za trovanje odraslog čoveka u heljdinom brašnu je u najmanju ruku čudna, ali ograđujem se, nemam dovoljno informacija. Ali da bunike bude toliko da je neko ne primeti kada skuplja heljdu na njivi, pa u brašnu, čudno je", rekao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.