SRBI ĆE POČETI DA SE DAVE U OVOM SEZONSKOM VOĆU, A NAJOTROVNIJE JE OD SVIH: Samo ovako možete da ga zaista OPERETE!
Grožđe, Foto: Aleksa Petrović

OPREZ

SRBI ĆE POČETI DA SE DAVE U OVOM SEZONSKOM VOĆU, A NAJOTROVNIJE JE OD SVIH: Samo ovako možete da ga zaista OPERETE!

Sirće je jedna od adekvatnih namirnica za pranje grožđa

Objavljeno:

Grožđe povećava rizik od izlaganja hemikalijama koje nisu dobre za zdravlje organizma.

Baš iz tog razloga je bitno da ga dobro operete.

Pranje grožđa sirćetom

Sirće je jedna od adekvatnih namirnica za pranje grožđa. Važno je da sačekate sa pranjem grožđa ukoliko ne planirate da ga pojedete, to će sprečiti dodatnu vlagu da ubrza proces propadanja.

1 / 11 Foto: Rina

Potapanje grožđa u sirćetu i vodi

Pomešajte rastvor vode i sirćeta. Ukoliko želite da uklonite bakterije i pesicide, ovo je najefikasniji način.

Stavite grožđe u vodu i rastvor sirćeta i pustite da odstoje 5-10 minuta. Nakon toga isperite svaki grozd posebno hladnom vodom. Ovaj proces će isprati zaostale bakterije ili ostatke i takođe otkloniti ukus sirćeta.

Neki pesticidi su kancerogeni za ljude

U ovogodišnjem izveštaju navode se zelje i kelj kao povrće koje sadrži velike količine pesticida. Testovi su otkrili da je ovo povrće često sadržalo pesticid DCPA, koji je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) klasifikovala kao mogući kancerogen za ljude. Evropska unija zabranila ga je 2009. godine.

Na desetom mestu po prvi put se našla i ljuta papričica koja nije testirana od 2012. godine, a na prošlogodišnjim usevima paprike pronađeno je 115 pesticida, što je više nego na bilo kom drugom testiranom usevu.

Papričice, pomorandže, jabuke, grožđe i trešnje često su kontaminirane pesticidom klorpirifosom. Klorpirifos je trebalo da bude trajno zabranjen u SAD 2016. godine kada su stručnjaci za zaštitu životne sredine utvrdili da šteti deci i radnicima na farmama.

"Klorpirifos je trebalo da bude zabranjen u SAD i Evropi. Neurotoksičan je i šteti razvoju dečjeg mozga", rekla je Holihen.

Radna grupa za zaštitu životne sredine testirala je citruse. Ispitivanje je pokazalo da su dva fungicida, imazalil i tiabendazol, bila široko rasprostranjena u citrusima, a Holihen je objasnila da ovi fungicidi mogu da poremete hormonski sastav.

U gotovo 90 odsto testiranih uzoraka grejpfruta, pomorandži, mandarina i limuna pronađen je fungicid imazalil. Ono što dodatno zabrinjava je to što su fungicidi prodirali u meso voća čak i nakon što se voće oljušti.

Kris Novak, izvršni direktor CropLife America, nacionalnog trgovačkog udruženja koje zastupa proizvođače i distributere pesticida, rekao je da građani moraju da konzumiraju raznovrsnu ishranu.

"Blagodeti ishrane bogate voćem i povrćem nadilaze sve moguće rizike od izloženosti ostacima pesticida", rekao je Novak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.