VELIKI CIKLON DOLAZI U NAŠU ZEMLJU, METEROLOZI IZDALI HITNO UPOZORENJE: Evo kada stiže i šta nam donosi (FOTO)
Foto: Beta / Dragan Gojić

ČEKAMO

VELIKI CIKLON DOLAZI U NAŠU ZEMLJU, METEROLOZI IZDALI HITNO UPOZORENJE: Evo kada stiže i šta nam donosi (FOTO)

- Danas će nad nama jačati polje anticiklona

Objavljeno:

Sunčano i veoma toplo vreme zadržaće se do petka posle podne, nakon čega nam stiže osveženje, najavljjuju meteorolozi.

Kako prognozira meteorolog Marko Čubrilo, trenutno je aktuelan i signal za razvijanje visinskog ciklona u periodu od 20. do 24. avgusta, što bi moglo doneti veoma obilne padavine i nad gotovo celim regionom prekid, ili značajno ublažavanje, suše.

- Danas će nad nama jačati polje anticiklona, a od posle podneva ka nama će sa juga jačati toplo visinsko i prizemno strujanje koja se javlja ispred jakog, hadnog, fronta koji će se danas polako približavati Alpima. Sutra će to strujanje biti jače i maksimumi će nad velikim delom regiona biti u intervalu od +34 do +37 stepeni Celzijusa u hladu. Kako će na tom hladnom frontu početi razvijanje sekundarnog ciklona napredovanje sistema će biti sporo i nastupanje hladnog fronta se očekuje negde od petka posle podne pa prema noći i u toku noći ka suboti kada bi veliki deo Hrvatske, BiH, severa Crne Gore, zapada, jugozapada, severne i centralne Srbije imao jake grmljavinske nestabilnosti koje bi ponegde prerastale u vremenske nepogode - navodi meteorolog.

Vulin posmatrao pokazno taktičku vežbu UKP-a: Policija demonstrirala različite akcije hapšenja

Toplo i suvo bi se zadržalo nad jugom i jugoistokom Srbije sve do subote pre podne akda bi i ove predele zahvatile jake grmljavinske nestabilnosti.

- U petak na severozapadu osetno svežije, oko +24 stepena Celzijusa u podne, a nad velikim delom Srbije i dalje esktremno toplo, lokalno i do oko +40 stepeni Celzijusa. Subota donosi osetnije osveženje uz povremene pljuskove, dok na istoku može biti i vremenskih nepogoda. Dnevni maksimum od +22 do +27 stepeni Celzijusa. Ono što od sinoć privlači pažnju, a trend takve sinoptike stoji i na jutarnjim proračunima jeste verovatnoća razvijanja visinskog ciklona u periodu od 20.08. do oko 24.08.

Ipak, meteorolog upozorava da su promene ovih prognoza moguće.

- Ostaje da si vidi do petka kako će se sinoptika posložiti ali jutarnji proračuni za veliki deo regiona na simulacijama ECMWF-a UKMO, ICON, MRF i još nekih drugih modela daju veliku nadu da su prave padavine pred nama. Time bi me na sreću priroda demantovala i prekratila muke nama i prirodi, jer do juče ovakvu količinu kiše koja bi se nad velikim delom regiona kretala oko 45mm taloga ili više.

Posle 25. avgusta stoji signal za manje otopljenje ali bez najave povratka letnjih vrućina.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media