VANDALIZOVAN IZLOG PRAJD INFO CENTRA U CENTRU BEOGRADA! Osvanulo "STOP PEDERIMA", evo šta se zapravo desilo (FOTO)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

užas

VANDALIZOVAN IZLOG PRAJD INFO CENTRA U CENTRU BEOGRADA! Osvanulo "STOP PEDERIMA", evo šta se zapravo desilo (FOTO)

Prajd Info Centar se nalazi u Kralja Milana 20, u neposrednoj blizini zgrade Predsedništva, Skupštine grada kao i drugih Vladinih institucija koje imaju dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbeđenje...

Objavljeno:

Nepoznate osobe ispisale su grafit na izlogu Prajd info centra u Beogradu i napisali "stop pederima", saopštila je danas ta organizacija.

Izlog je vandalizovan u noći između utorka i srede.

O ovom slučaju razgovarali smo sa Goranom Miletićem, koordinatorom Euro Prajda 2022.

Kako komentarišete novi grafit koji se pojavio na izlogu info centra?

- Nije prvi napad na imovinu Pride Info Centra i očigledno je mržnja prema vidljivosti LGBT+ zajednice još uvek prisutna. Međutim, mnogo je bitnija reakcija državnih organa tj. tužilaštva koja mora biti brza, jasna i nedvosmislena, bez preteranog perioda kada je “istraga u toku”. Kao i u proteklih 14 sličnih incidenata mi imamo snimke nadzornih kamera na kojima se počinioci jasno vide, tako da je brza identifikacija moguća.

Goran Miletić
foto: Privatna arhiva

Da li mislite da je zbog Europrajda koji će biti održan u septembru?

- Svaki Prajd povećava vidljivosti LGBT+ zajednice i njenih problema, ali je žalosna nuspojava da pojedine partije i grupe pokušavaju da steknu političke poene kod jedno dela građana upravo kroz širenje govora mržnje prema EuroPride i LGBT+ zajednici. Ono što je potpuno obeshrabrujuće je da oni svoje stavove zasnivaju na potpunim neistinama koje se lako mogu proveriti jednom pretragom na internetu. Dakle, graffiti i govor mržnje jesu nuspojava EuroPride, ali takve pojave su zajednički problem čitavog društva, a ne samo nas kao organizatora. Odgovornost za njihovo sprečavanje je samo na onima koji vrše vlast.

Jeste li dobijali povećan broj pretnji?

- Mislim da ove godine nema više eksplicitnih pretnji nego ranije, ali ima mnogo više širenja neistina, teorija zavere i sličnih navoda koji su često kopija “argumenata” koji se mogu čuti u drugim evropskim zemljama. Sve pretnje redovno prijavljujemo i na policiji i tužilaštvu je da postupa po njima bez odlaganja, rekao je za Espreso portal Gorann Miletić, koordinatora Euro Prajda 2022.

Podsećamo da je Prajd Info Centar od otvaranja napadan 15 puta i da, prema našim saznanjima, počinioci tih napada nisu procesuirani. Prajd Info Centar se nalazi u Kralja Milana 20, u neposrednoj blizini zgrade Predsedništva, Skupštine grada kao i drugih Vladinih institucija koje imaju dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbeđenje i poražavajuće je da se ovakvo kršenje zakona dešava ispred vrata nekih od najvažnijih institucija Republike Srbije u centralnoj beogradskoj ulici, istakli su ranije iz Prajd Info Centra.

Beograd Prajd je domaćin EuroPride-a 2022 koji će se održati 17. septembra – u susret ovom velikom događaju, očekujemo da će institucije Republike Srbije i Grada Beograda uraditi sve da osiguraju bezbednost kao i da će podržati ovaj događaj koji će značajno uticati na turizam u Beogradu kao i na senzibilizaciju građana i građanki ka LGBTI+ osobama koje trpe višestruku diskiminaciju i izloženi su govoru mržnje i zločinima iz mržnje." - navedeno je ranije u njihovom saopštenju.

U četvrtak 17.02.2022. godine oko 19h u Prajd Info Centru, koji se nalazi u Kralja Milana 20, upao je muškarac i počeo da lomi inventar i preti zaposlenima.

Obezbeđenje Prajd Info Centra je odmah reagovalo, muškarca izbacilo napolje, ali je on potom nastavio da šutira izlog i vrata i da preti ljudima koji su se u tom trenutku nalazili u Prajd Info Centru.

1 / 11 Foto: Espreso.co.rs

Zaposleni su odmah pozvali policiju koja je došla i ubrzo uhapsila osobu.

Belgrade Pride je na svom zvaničnom Tviter profilu objavio da je napadač pušten iz policije.

"Prema informacijama kojima Beograd Prajd raspolaže, nijedan od prethodnih 12 slučajeva napada na Prajd Info Centar nije do kraja procesuiran", objavili su.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.