U SRBIJI JE SKUPO I DA UMREŠ: Nema sahrane bez minimum 1.000 EVRA, a Srbi izdvajaju i po 10 puta VIŠE! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

DETALJAN SPISAK CENA

U SRBIJI JE SKUPO I DA UMREŠ: Nema sahrane bez minimum 1.000 EVRA, a Srbi izdvajaju i po 10 puta VIŠE! (FOTO)

Prema cenovniku sa sajta JKP "Pogrebne usluge", prosečni troškovi sahrane koštaju oko 40.000 dinara, a za pogrebnu opremu treba izdvojiti negde oko 50.000 dinara

Objavljeno:

Smrt članova porodice pre svega je psihološki i emocionalni udarac, ali to nije jedini stres sa kojim se ljudi susretu kada su sahrane u pitanju. Finansijska strana je ogroman problem za većinu stanovništva, a cena sahrane i grobnih mesta i dalje je najskuplja u Beogradu.

U Beogradu je prošle godine na deset najvećih gradskih grobalja koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" obavljeno više od 18.000 sahrana. Od toga su oko 3.000 bile kremacije, rekli su ranije za Espreso iz JKP "Pogrebne usluge".

A cena sahrane o kojoj je Espreso i ranije pisao neće vas koštati manje od 1.000 evra i to uključuje samo ono najosnovnije, što se mora.

JKP "Pogrebne usluge" u svojoj nadležnosti ima deset najvećih prestoničkih grobalja od kojih četiri imaju status "otvorenih", a to znači da se sahrane mogu obavljati u nova grobna mesta. Tu spadaju Lešće, Orlovača, Nova Bežanija i Zbeg.

Lešće
foto: Google street view printscreen

Na preostalih šest preminuli se sahranjuju u već postojeće grobnice, pa tako ona imaju status "zatvorenih".

Prema cenovniku sa sajta JKP "Pogrebne usluge", prosečni troškovi sahrane koštaju oko 40.000 dinara, a za pogrebnu opremu treba izdvojiti negde oko 50.000 dinara. Ukoliko se radi o novom grobnom mestu tu treba dodati i troškove izgradnje, što je negde oko 20.000 dinara.

Kod sahrane u novo grobno mesto u ukupan iznos ulazi i uplata deset godina zakupa grobnog mesta, što prema važećem cenovniku iznosi 14. 660 dinara. Kada je u pitanju pogrebna oprema, većina se odlučuje za neku srednju opciju. Imajući u vidu sve navedene elemente, cena prosečne sahrane i kremacije iznosi negde oko 120.000 dinara.

Groblje
foto: Printscreen

Osoba koja je snosila troškove sahrane, u slučaju korisnika penzije ima pravo na umanjenje troškova, koje utvrđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Taj iznos je 46.533 dinara.

Na sve ove troškove treba dodati i izdatak za hranu i piće, koji su u Srbiji nezaobilazni deo ispraćaja pokojnika.

Nakon toga slede i daće za koje opet izdvajamo pozamašnu sumu novca.

Ovo je cenovnik sa sajta JKP "Pogrebne usluge". Za najjeftiniji sanduk potreno je izdvojiti 29.300 dinara.

Sahrana
foto: Beogradska groblja / printscreen

Za one koji i ovde žele da se baškare, za najskuplji sanduk izdvojiće skoro pola miliona.

Sahrana
foto: Beogradska groblja / printscreen

Za najjeftini krst potrebno je izdvojiti nešto manje od 3.000 dinara.

Sahrana
foto: Beogradska groblja / printscreen

Dok za onaj najskuplji treba izdvojiti blizu 8.000 dinara.

Sahrana
foto: Beogradska groblja / printscreen

Najjeftinija urna košta otprilike kao i ona najkvalitetniji krst.

Sahrana
foto: Beogradska groblja / printscreen

Najskuplja urna košta 43.520 dinara.

Sahrana
foto: Beogradska groblja / printscreen

Garnitura i pokrov su deo novijeg trenda, pa mnogi izdvajaju dodatne količine novca i za to. A kada su suze u pitanju, tu cene najviše variraju.

1 / 6 Foto: Beogradska groblja / printscreen

Podsetimo, cena sahrane za nepunih deset godina skočila je čak šest puta. Međutim, vidne razlike ipak postoje u količini novca koji treba da izdvojite za ispraćaj na onaj svet i po svemu sudeći, bar kad je to u pitanju, isplati se živeti u unutrašnjosti Srbije. Jer, dok pokojnika u Beogradu ne možete sahraniti bez hiljadu evra, u Čačku vam je potrebno samo dvesta.

- U taj osnovni paket spadaju sanduk, krst, slova na krstu i sveća. Ukoliko se poštuju stari običaji, onda se u sanduk stavljaju i ogledalo, marama i češalj. Cena sanduka se kreće od deset hiljada dinara, a zavisi od materijala od kog je napravljen kao i od njegove masivnosti - rekla je Kristina Nešović, vlasnica pogrebne opreme “Pomen” u Čačku.

Iako je cena sahrane u unutrašnjosti dosta niža nego u prestonici, ipak može dostići i poprilično visoke cifre, a sve u zavisnosti od platežne moći kupca. Često se može čuti od starijih kako “čuvaju pare za sahranu”, jer svoje potomke ne žele da izlažu velikom trošku, a neki od njih otplate ja za života i to na – rate.

- Ovo je izuzetno težak posao i neophodno je pokazati maksimalnu odgovornost, ozbiljnost, profesionalnost, ali i empatiju. Vrlo česti su slučajevi kad pogrebnu opremu dajemo na rate, trudimo se da izađemo u sustret ljudima koji proživljavaju izuzetno teške trenutke. Nekad kad procenimo da je porodica u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji naše usluge ne naplaćujemo - kaže Kristina Nešović.

Za one koji ipak žele da na onaj svet odu što kvalitetnije i luksuznije, takođe je ponuda u čačanskim prodavnicama pogrebne opreme izuzetno raznovrsna. Svakako prednjače ekskluzivno uređeni sarkofazi, čija cena dostiže visinu i od nekoliko hiljada evra, a prema rečima prodavaca u njima se najčešće sahranjuju bogati biznismeni.

Član 22. stav 3, Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Grada Beograda propisuje da se grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može stavljati u pravni promet, kao i da će se novčanom kaznom od 20.000,00 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama člana 22. stav 3. ove odluke.

Kakva je procedura ukoliko se ne plaća naknada za zakup grobnog mesta, da li se u tom slučaju isto grobno mesto može ustupiti nekom drugom, da li se vrši ekshumacija?

"U skladu sa pomenutom Odlukom, rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu je 10 godina, a nakon ovog perioda, korisnik, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da isti produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja. Posmrtne ostatke iz grobnih mesta kojima je istakao rok obaveznog počivanja a isti nije produžen preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta. O ovome se vodi posebna evidencija, a podaci o prenetim licima se trajno čuvaju", naveli su i dodali:

"Pre prenosa posmrtnih ostataka, preduzeće je dužno da u pisanoj formi opomene korisnika grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 30 dana ne plati pomenutu naknadu i na taj način produži rok počivanja, izvršiti prenos posmrtnih ostataka u poseban zajednički grob ili grobnicu i odrediti drugog korisnika tog grobnog mesta, a nadgrobna obeležja i druge predmete ukloniti bez obaveze njihovog čuvanja. U slučaju kada se pismena opomena nije mogla uručiti iz bilo kojih razloga, preduzeće je dužno da putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozove korisnika grobnog mesta da reguliše status istog, ukazujući na posledice propuštanja", rekli su iz pomenute ustanove.

Troškovi izgradnje grobnog mesta se odnose na grob i ulaze u cenu prve sahrane u novo grobno mesto, a prema važećem cenovniku JKP "Pogrbne usluge" iznose 19.500,00 dinara.

Cene zakupljivanja samih grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka zavise od groblja, kapaciteta, vrste kamena i dr.

Naknade za zakup, uređenje i održavanje površine groblja u slučaju grobova i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka čine jedinstvenu naknadu koja iznosi: 1.466,00 dinara godišnje za grob, 1.024,00 dinara godišnje za kasetu u kolumbarijumu (kaseta u zidu – za smeštaj dve urne) i 2.065,00 dinara za kasetu u rozarijumu (kaseta na zemlji za smeštaj 4-6 urni). U slučaju grobnica na godišnjem nivou se plaća zakup koji se se kreće od 1,755.00 do 6.764,00 i naknada za uređenje i održavanje površine groblja, koja iznosi od 1.557,00 do 6.232,00 dinara godišnje (u zavisnosti od veličine grobnice).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.