SRBI, AKO ISPRŽITE MESO OVE BOJE, ONO POSTAJE KANCEROGENO! Profesor Tešić otkriva gde treba da ga KUPUJETE
Meso, Foto: Emilija Jovanović

oprez

SRBI, AKO ISPRŽITE MESO OVE BOJE, ONO POSTAJE KANCEROGENO! Profesor Tešić otkriva gde treba da ga KUPUJETE

Lekari savetuju da treba izbegavati meso koje ima rozu boje, ali zašto?

Objavljeno:

Meso roze boje može da izazove opasne posledice po zdravlje, a profesor sa Hemijskog fakulteta otkriva na koji način možemo da se zaštitimo.

Lekari savetuju da treba izbegavati meso koje ima rozu boje, ali zašto? Kako prepoznati i koje sve štetne dodatke možemo da unesemo u organizam, otkrio je profesor Živoslav Tešić sa Hemijskog fakulteta.

Gostujući u "Jutru" na Prvoj, profesor se objasnio kada ćemo u prodavnici kupiti čisto meso, da li termička obrada pomaže da se štetne materije unište ili postanu još gore, ali i koje meso je najopasnije za jelo.

"Takvo meso je najbolje meso, ali roze boja treba da bude prirodna. Teško je da znamo golim okom, samo hemijskom analizom i zbog toga je jako bitno analizirati sve životne namirnice. Meso je proizvod koji se vrlo lako kvari i zbog toga mu se dodaju različiti aditivi koji imaju neke pozitivne, a ponekad i značajno opasnije posledice po zdravlje. Kad govorimo o konzerviranju mesa, počev od svežeg do onih proizvoda koji su suhomesnati, tu se dodaju hemijske supstance koje vrlo lako mogu da dovedu do sinteze vrlo kancerogenih supstanci", rekao je profesor i objasnio:

"Prženjem hrane u prisustvu nezasićenih ulja, nastaje još jedna vrlo kancerogena supstanca. Zbog toga mi često preporučujemo da se hrana ne prži, ne peče, pogotovo da se ulje ne koristi više puta, nego da termička obrada bude blaža, odnosno da se hrana kuva u vodi, jer to smanjuje prisustvo ovih supstanci", rekao je profesor.

1 / 12 Foto: Espreso

Nitriti igraju veliku ulogu u mesu.

"Meso mora da se konzervira i odličan konzervans su nitriti jer oni sprečavaju stvaranje vrlo opasne bakterije koja izaziva užasno ozbiljne posledice po ljudsko zdravlje, to je botulinum. Nitriti imaju i druge osobine, a to je da kad vidite meso, da lepo izgleda, da je ukus drugačiji, da osećaj žvakanja hrane bude dobar. Ponekad proizvođači preteraju u tome", rekao je profesor.

Kako birati meso?

"Ja uglavnom meso manje kupujem u lancima, više volim kod mesara i u manjim prodavnicama. Nema ih više mnogo, ali kod njih se meso uglavnom klalo dan, dva pre toga i ono je relativno sveže. U velikim marketima, to meso se već neko vreme čuva, naravno, pod odgovarajućim uslovima. Ja mislim da mi ne možemo izbeći rizike od takvih supstanci, ali jednom uravnoteženom ishranom i pravilnom priprepom, mi negativne efekte možemo smanjiti da dovedu naše zdravlje u opasnost", objasnio je profesor i dodao šta treba da jedemo:

"Ono o čemu moramo voditi računa su nitrati. Povrće je jako bogato nitratima, to su salata, krompir, brokoli, banane, a najbolje je da posle toga pojedete morsku ribu ili meso. Kad koristite ovakvu hranu, imate uravnoteženu ishranu i možete da unosite neke supstance kojima ih možete sprečiti, a to su svakako voće i povrće", rekao je Tešić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.