MNOGI VOLE OVO MESO, A NIKAKO NIJE DOBRO! Zbog ovog ćete zaglaviti u bolnici I BRŽE NEGO ŠTO MISLITE
Meso, Foto: Emilija Jovanović

pazite

MNOGI VOLE OVO MESO, A NIKAKO NIJE DOBRO! Zbog ovog ćete zaglaviti u bolnici I BRŽE NEGO ŠTO MISLITE

Najgore meso za visok pritisak.

Objavljeno: 14:22h

Na svakih deset osoba kojima je postavljena dijagnoza hipertenzije, ostaje njih sedam koji takođe pate od visokog pritiska, ali im on nije otkriven. Takvo je, barem, mišljenje lekara koji vrše procene u Velikoj Britaniji, a jedan od glavnih uzroka je nezdrava ishrana.

I tamo su omiljeni specijaliteti koje i naš narod veoma voli, a to su šunke, slanina i kobasice - mesne prerađevine koje su pune soli.

Himalajska so, So, Morska so, Minerali
foto: Profimedia

"Smanjite ove mesne proizvode na minimum. Kad bi se količina soli u ishrani smanjila za jednu trećinu, bilo bi 8.000 manje preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje u našoj zemlji, a na lečenju obolelih bi se uštedelo na stotine miliona funti", upozorava dr Sara Džervis koja kaže da je previše soli u ishrani glavni međunarodni zdravstveni problem.

Prema njenim rečima, jela se mogu začiniti i biljnim začinima, limunovim sokom, biberom, mnogo je načina da se popravi ukus hrane.

"Treba malo vremena da se naša nepca naviknu, ali vremenom će se i to desiti", kaže dr Sara.

Ne treba nipošto nasedati na marketinške trikove za kamenu so, himalajsku ili neke druge vrste koje više koštaju, a samo ih reklamiraju da su zdrave. "Ako već ne možete bez soli, koristite kalijumovu so", napominje dr Džervis.

To je dobar savet i za sve koji uživaju u roštilju, jer se za pripremu ćevapčića i pljeskavica vrlo često koristi dosta soli. Kad god ste u mogućnosti, pripremajte sami ova jela i začinite meso kalijumovom solju. Preporučena količina soli je 1,5 do 3 g dnevno - jedna ravna kašičica. Restoranska hrana je uvek slanija.

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.