NOVE IZMENE U ZAKONU O OBRAZOVANJU: Učenici, pripremite se, EVO ŠTA VAS ČEKA
Ilustracija, Foto: beta/Mialn Obradović

školstvo

NOVE IZMENE U ZAKONU O OBRAZOVANJU: Učenici, pripremite se, EVO ŠTA VAS ČEKA

Đaci će imati više prakse, predviđaju zakonske izmene

Objavljeno:

Za vreme školskog raspusta, pripremaju se izmene i dopune tri zakona u školstvu. Savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić izjavila je za RTS da se najvažnije izmene Zakona o dualnom obrazovanju odnose na praksu učenika u kompanijama.

Pripremaju se izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju, srednjem obrazovanju i Nacionalnog okvira kvalifikacija.

Gabrijela Grujić, savetnica ministra za dualno obrazovanje, rekla je za RTS da se ključne izmene u Zakonu o dualnom obrazovanju odnose na povećanje fonda sati u kompanijama.

posao
foto: Profimedia

- Moramo da govorimo o važnosti teorijskih znanja koja se stiču u školi, ali i o fondu sati u kompanijama - kaže Grujićeva.

Prema njenim rečima, trogodišnji profili provodiće između 50 i 80 odsto vremena u kompanijama, a četvorogodišnji profili u proseku od 30 do 70 odsto.

Objašnjava da je 700 kompanija u sistemu dualnog obrazovanja.

Na pitanje koliko se učenika zaposlilo u njima posle završetka škole, Grujićeva navodi da je, prema istraživanju GIZ-a, 70 odsto mladih iz dualnog obrazovanja zaposleno.

Dodaje da radna grupa radi tokom celog leta na izmenama i dopunama ta tri zakona u školstvu, te najavljuje da u septembru ulaze u proceduru javne rasprave, posle koje sledi procedura usvajanja.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.