UČENICI OVE ŠKOLE U SRBIJI DOBIJAJU PLAĆENU PRAKSU: Radiće 1 ili 2 dana NEDELJNO, a evo koliko će NOVCA zaraditi!
Ilustracija, Foto: EPA / RONALD WITTEK

podsticaj za srednjoškolce

UČENICI OVE ŠKOLE U SRBIJI DOBIJAJU PLAĆENU PRAKSU: Radiće 1 ili 2 dana NEDELJNO, a evo koliko će NOVCA zaraditi!

Inače, prema aktuelnim statističkim podacima, minimalna neto dnevnica u Srbiji iznosi oko 1.600 dinara

Objavljeno:

Učenici koji upišu Trgovinsku školu u Nišu imaće priliku da tokom školovanja zarade kroz praksu u raznim firmama, kaže direktor Sreten Marković. Moći će da, u okviru dualnog modela obrazovanja, rade jedan ili dva dana nedeljno i da prime od 3.500 do 7.000 dinara mesečno.

Oni koji upišu smer trgovac imaće u prvom razredu jedan dan prakse nedeljno i naknada za to biće oko 3.500 dinara na mesečnom nivou. U drugom i trećem razredu imaće dva dana prakse u nedelji i dobijati oko 7.000 dinara mesečno.

Uz to imaju tokom godine blok nastavu, što se dodatno plaća. Trgovinski tehničar je atraktivan profil jer omogućuje da se praktični deo obrazovanja ostvaruje uz mesečnu zaradu (u drugom i trećem razredu imaju po jedan dan prakse i dobijaju oko 3.500 dinara), a posle završene škole, sa stečenim znanjem iz opšteobrazovnih i stručnih predmeta, mogu da upišu neki od fakulteta - navodi Marković.

1 / 5 Foto: EPA / RONALD WITTEK

Najavljuju i blok nastavu, koja se takođe plaća; foto: Trgovinska škola NišAko su za to zainteresovani i oni i poslodavac, učenici se mogu zaposliti u kompaniji u kojoj su bili na praksi nakon završene srednje škole.

Da podsetimo, u školsku 2022/2023. godinu Trgovinska škola upisuje 30 učenika na smer Komercijalista (četvrti stepen), 30 učenika na smer Trgovinski tehničar (četvrti stepen) i 30 učenika na smer Trgovac (treći stepen) - kaže direktor.

Inače, prema aktuelnim statističkim podacima, minimalna neto dnevnica u Srbiji iznosi oko 1.600 dinara.

Iz Trgovinske škole najavljuju i susrete svojih nastavnika i đaka sa kolegama i vršnjacima iz Italije i Turske u sve tri države. Kako ističu, ideja je da zajedno rade na projektu “Jake žene će graditi budućnost” u okviru Erazmusa.

Marković navodi da tako žele da podignu svest među učenicima i lokalnim zajednicama o diskriminaciji žena i načinima njihove zaštite, ali i da ostvare dijalog između različitih kultura.

(Espreso / Južne Vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.