NISU SVE DADILJE OTMIČARI, NEKE SU I KUME: Ignjatova mama za Espreso o LEPOJ strani bebisitinga! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/Instagram/Ignjatova mama

ISPOVEST

NISU SVE DADILJE OTMIČARI, NEKE SU I KUME: Ignjatova mama za Espreso o LEPOJ strani bebisitinga! (FOTO)

O onoj lepoj strani bebisitinga razgovarali smo sa vaspitačicom, blogerkom i nekadašnjom dadiljom, Dušicom Stamenković poznatijom kao Ignjatova mama

Objavljeno:

Poslednjih dana dosta se polemiše o tome na koji način treba angažovati dadilje, kako da znamo da li će odgovarati našoj deci i kako u potpunosti zaštititi decu, apropo neprijatnog slučaja otete bebe u Kruševcu.

O onoj lepoj strani bebisitinga razgovarali smo sa vaspitačicom, blogerkom i nekadašnjom dadiljom, Dušicom Stamenković poznatijom kao Ignjatova mama.

Ona je za Espreso pričala kako izgleda proces selekcije, zašto je važno da bebisiterke biramo preko agencija, ali je podelila i jednu lepu stvar kada je bebisiting u pitanju, koja joj je obeležila život.

Nije imala mnogo neprijatnih situacija, ali joj je i ova jedna skrenula pažnju na to koliko je važna podrška i zaštita od strane agencije.

Kako je izgledala Vaša selekcija kada se počeli da se bavite bebisitingom?

Posao dadilje nalazila sam preko agencija, i zaista nisam nikada imala problema, jer agencije na intervjuu za razgovor pitaju za sve pojedinisti koje se tiču uslova rada, i na taj način spajaju idealne roditelje i dadilje. Pored tih pojedinisti koje se tiču porodice (koliko dece imaju, uzrasta dece, kucni ljubimac, radno vreme, lokacija…) dadilja radi i psihološka testiranja na osnovu kojih pedagog i psiholog daju procenu da li je osoba adekvatna za posao dadilje.

Bebisiterka
foto: Youtube printscreen

Koliko je po Vašem mišljenju važno da roditelji angažuju dadilju preko agencije?

Angažovanje dadilje preko agencije daje sigurnost i roditeljima i dadilji. Pored psihološke procene i obuke za posao dadilje, dostavlja se i potvrda da osoba nije osuđivana niti da je pokrenut krivični postupak protiv iste. To isto važi i za roditelje, tako da su neprijatne situacije svedene na minimum.

Da li ste bili u prilici da savetujete roditelje kako da izaberu pravu dadilju i kako to izgleda?

Na mom instagram nalogu @ignjatovamama prati me 86K ljudi, i moju publiku čine mame, jer teme kojima se bavim na svom instagram nalogu tiču se roditeljstva (odgoj i vaspitanje dece, ideje za zdrave obroke za decu, recepti za celu porodicu…). Kako svakodnevno sa njima razmenjujem iskustva o raznoraznim temama koje se tiču roditeljstva, neretko stižu i pitanja na ovu temu. Kao neko ko je radio kao dadilja, vaspitač je po struci i zaposlen u struci vec 12 godina, a i majka troje dece, veruju mojim preporukama, te me zato i pitaju za savete. Uvek preporučujem da dadilju angažuju preko agencije, kako bi bili sigurni i zašticeni ukoliko se dese neke nepredviđene okolnosti, jer dadilje preko agencija prolaze određene provere i testiranja, koja sam vam već navela.

Da li selekcija podrazumeva i neku vrstu psiho-testa?

Tako je, radi se psihološko testiranje koje je gotovo isto kao sto se radi kada se polaze državni ispit (ispit za licencu) kada vaspitačica stupa u radni odnos u PU. Testiranje se radi iz dva dela, na papiru, a kasnije i razgovor sa psihologom, i na osnovu svega toga, i preporuka koje dadilja donosi od prethodnih roditelja gde je čuvala decu. Prilaže se i potvrda da dadilja nije osuđivana niti je protiv nje pokrenut krivični postupak. Pismene preporuke koje dadilja prilaze budu proverene telefonskim pozivom osobe koja je dala preporuku, gde se postavljaju neka pitanja iz kojih stručno lice može da zaključi da li je preporuka lažna ili realna.

Dušica Stamenković
foto: Printscreen/Instagram/Ignjatova mama

Da li ste imali neku neprijatnu situaciju dok ste se bavili bebisitingom i kako ste rešavali nesuglasice?

Imala sam jednu neprijatnu situaciju, kada je porodica s kojom sam stupila u kontakt preko agencije, a koja me je godinu dana kasnije kontaktirala za iznenadno čuvanje dece tog dana uveče. Kako dogovor nije išao preko agencije, nisam bila zašticena te se desilo da budem oštećena za svoje utrošeno vreme i putne troskove, i to u kasnim večernjim satima. Došla sam na adresu u dogovoreno vreme, međutim kapiju niko nije otvarao, niti se javljao na sve telefone koje sam imala, a kako je bilo blizu ponoći, a ja ne živim u Beogradu već u Mldenovcu, poslednji autobus sam imala u ponoć. Nakon čekanja i zvanja telefonom u trajanju od 45min, uputila sam se na autobusko stajalište kako ne bih propustila poslednji autobus za Mladenovac. Do Mladenovca se putuje sat vremena, a do mesta boravka potrebno mi je još oko pola sata. Tek kad sam stigla u svoj stan pozvala me je dotična majka uz objašnjenje da nije čula telefon i da moram da dođem kod njih jer smo imale dogovor za čuvanje dece. Objasnila sam joj da nemam prevoz da dođem, na šta je rekla da uzmem taksi. Obrazložila sam da ne bih rizikovala da se ponovo niko ne javi kada dođem na adresu, a da troškove taksija snosim sama. Izvinila se i rekla da će mi platiti satnice koje sam utrošila na dolazak na adresu, ali to nikada nije učinila, a ja nisam mogla ništa da uradim jer angažman nije zakazan preko agencije, pa samim tim nisam bila zaštićena i desilo se da budem oštećena.

Šta mislite o slučaju u Kruševcu, kako roditelji ponovo da steknu poverenje u dadilje?

Dobre dadilje postoje, ja sam živi primer toga. Radila sam u divnim porodicama, a jedna mama čiju sam decu čuvala postala mi je i venčana kuma, jer smo se toliko zbližile. Nikada nisam imala osećaj da sam zaposlena kod njih, već da sam član porodice. Taj period života mi je ostao u najdivnijem sećanju, i mnogo sam korisnog o roditeljstvu i životu u porodici naučila od njih. Savetujem svima da dadilju ne traže na mrežama, iako ih razumem da to čine jer na taj način žele da uštede na troškovima koje inače treba da plate agenciji, ali ne kaže se džabe “Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”, deca su nešto najvrednije što imamo i naša odgovornost je da ih zaštitimo koliko god je u našoj moći, a angažovanje dadilje preko agencije je jedan od načina da zaštitimo decu od mogućih loših situacija do kojih može da dođe kada ih čuvaju nestručna i neproverena lica, zaključila je.

Podsetimo, bebisiterka J. J. (35) otela je u Kruševcu bebu staru svega 40 dana koju je čuvala, a potom otišla u selo Mudrakovac kod svog bivšeg emotivnog partnera D. S. (40) i rekla mu da je to njihovo zajedničko dete.

Prava drama počela je oko 11.15 časova kada je majka dečaka (37) pozvala policiju i prijavila da je dadilja J. J. koju je angažovala nekoliko dana ranije nestala sa njenim sinom i da se ne javlja na telefon.

Uznemirena K. B. nazvala je policijsku stanicu u Kruševcu i rekla da je dadilja, po prethodnom dogovoru, odvela dete u šetnju u park i da se nije pojavila u dogovoreno vreme, kao i da se ne javlja na telefon. Ona je navela i da je dadilju angažovala pre tri dana, a da su se upoznale preko Fejsbuka -

Majka je bila potpuno van sebe, ponavljala je da ne zna gde joj je dete i da ne može da veruje šta se dogodilo. Objasnila je da je mališan rođen krajem juna, a da joj je žena kojoj je tako malu bebu poverila delovala pristojno.

Policija se digla na noge i u rekordno kratkom roku pronašla dadilju i bebu i to u naselju Mudrakovac, u kući njenog bivšeg momka.

Novorođenče je nađeno u kući D. S, koji je, zajedno sa dadiljom nakon upada policije odveden na saslušanje, a onda je tamo usledio pravi šok - priča izvor.

Dadilja je navodno izjavila da je ona sa D. S. bila prvo u vezi, a potom i u vanbračnoj zajednici. Objasnila je da je u decembru prošle godine doživela spontani pobačaj, ali da to nikome nije ispričala. NJih dvoje su u vezi bili do aprila ove godine, a tada su se rastali i njena namera je bila da dečaka koji joj je poveren na čuvanje predstavi kao njihovog sina.

Šokirani D. S. potvrdio je da su se nekada zabavljali, ali da nije znao da je ona izgubila bebu.

- On je naveo da ga je J. J. pozvala u petak i rekla da će u ponedeljak dovesti njihovo zajedničko dete da ga upozna. Tako je i uradila, došla je juče kod njega i bebu predstavila kao njihovog sina - rekao je za medije izvor iz istrage.

- Po svemu sudeći J. J. je detaljno isplanirala otmicu i samo je tražila dete koje će pokazati momku kao njihovo. Ona se, verovatno, javila majci dečaka na Fejsbuku gde je navela da radi kao bebisiterka jer je imala bebu odgovarajućeg uzrasta. Žena joj je poverila bebu, a ona je iskoristila priliku.

J. J. je posle saslušanja u policiji puštena na slobodu, a protiv nje će u redovnom postupku, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu, biti podneta krivična prijava za oduzimanje maloletnog lica.

Majka van sebe od sreće. dete vraćeno porodici bez povreda

Majka deteta, koja je i prijavila nestanak deteta, prema rečima izvora iz istrage, bila je vidno uznemirena.

- Nakon što je beba vraćena u majčine ruke, žena je bila van sebe i nije mogla da veruje da se sve dobro završilo. Inače, u kući dadiljinog bivšeg momka pronađena su i dečija kolica u kojima je mališan praktično otet - naveo je za medije izvor iz istrage.

Dete će biti poslato na detaljnu lekarsku dijagnostiku.

- Novorođenče je bez povreda, ali će se verovatno obaviti još neke dodatne analize koje bi sa sigurnošću pokazale da nije povređeno ni na koji način - potvrđeno je za medije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.