JEDNA DEVOJČICA U BEOGRADU JE UMRLA USLED ZLOSTAVLJANJA U MALOLETNIČKOM BRAKU! Takva zajednica je ŠTETNA
Ilustracija, Foto: Profimedia

maloletnički brakovi

JEDNA DEVOJČICA U BEOGRADU JE UMRLA USLED ZLOSTAVLJANJA U MALOLETNIČKOM BRAKU! Takva zajednica je ŠTETNA

On je podsetio na slučaj nasilja u Smederevskoj Palanci koji je rezultirao smrću

Objavljeno:

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ponovo je danas ukazao na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo, obrazovanje i zdravlje i naglasio da takvi brakovi neretko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

Pašalić je podsetio na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživljavala od roditelja svog maloletnog vanbračnog partnera, a u vezi čega je institucija Zaštitnika građana po sopstvenoj inicijativi pokrenula postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa, piše u saopštenju Zaštitnika građana.

- Najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju ove maloletničke vanbračne zajednice. Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečji brak i dečja vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija - rekao je Pašalić.

U postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji CSR Smederevska Palanka niti da je prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod. Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je zasnovala vanbračnu zajednicu sa maloletnikom iz Smederevske Palanke čiji su je roditelji, po dolasku u njihovu kuću u ovom gradu, teško fizički zlostavljali osam meseci što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je njih četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede gde se i dalje nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu Zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

(Espredo/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.