NA SAT VREMENA OD BEOGRADA NALAZI SE RAJSKO KUPALIŠTE: Voda kao na OSTRVU, ali ima JEDNA CAKA! (VIDEO)
Lediničko jezero, Foto: Printscreen

ULAZNICE...

NA SAT VREMENA OD BEOGRADA NALAZI SE RAJSKO KUPALIŠTE: Voda kao na OSTRVU, ali ima JEDNA CAKA! (VIDEO)

Ledinačko jezero mnogi smatraju najsjajnijim biserom Fruške gore, ali se mnogi iznenade kada od njih za "ulaznice" zatraže 500 do 1.000 dinara, a strancima uzmu i po 50 evra...

Objavljeno: 08:45h

Ledinačko jezero, bisernu oazu na Fruškoj Gori, tokom letnjih meseci posećuje veliki broj turista a mnogo su bili neprijatno iznenađeni kada su saznali da se kupanje ovde naplaćuje, kao i da nije ista cena za domaće turiste i strane državljane.

Ledinačko jezero mnogi smatraju najsjajnijim biserom Fruške gore, ali se mnogi iznenade kada od njih za "ulaznice" zatraže 500 do 1.000 dinara, a strancima uzmu i po 50 evra.

1 / 7 Foto: Printscreen Youtube / Deki Mica

Rekultivacija jezera i njegovo preuređenje u turističke svrhe se do danas nije dogodila, iako su opština Ledinci i Nacionalni park Fruška gora 2001. godine planirali njegovo preuređenje. Kop "Srebro" ne može da se zatvori jer nije rekultivisan prema rudarskom projektu. Struka ukazuje da bi odnošenjem kamena i jalovine kamionima kuće u Ledincima bile oštećene, a zdravlje meštana narušeno. Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora neće preuzeti jezero dok se to ne dogodi, a ono je ostalo zaglavljeno i u pat poziciji iako nije u privatnom vlasništvu, a potencijali ovog jezera su neiskorišeni.

Magacin na samom putu prilaska do jezera kojim je blokiran pristup jezeru je u vlasništvu firme "Kamenolom Rakovac". Ulazak na jezero pomenuta firma brani samo na osnovu zabrane prilaska njihovom magacinu, dok je jezero i sve ostalo u vlasništvu Nacionalnog parka Fruška gora.

Bez obzira na to, firma "Kamenolom Rakovac" je zatvorila stari put koji je automobilom vodio skroz do jezera, braneći prolaz do magacina, a suštinski jezera koje nije u njihovoj nadležnosti i zvanično je zatvoreno za kupanje. Do jezera se sada dolazi pešackom stazom kroz šumu u dužini od oko 400 metara.

Takođe, samo zvanično, zabranjen je i sam prilaz jezeru i slikanje. U praksi, ljudi se na jezeru komotno kupaju, pecaju, slikaju, čak dovode i kućne ljubimce, a o svemu ovome na osnovu dobre ili loše volje, manje ili više novca odlučuje samo jedan čovek, portir, odnosno upravo radnik firme "Kamenolom Rakovac".

Jedna Novosađanka koja je zbog pecanja odvela sina na jezero ne znajući trenutnu situaciju, odlučila je da progovori kako građani ne bi bili izmanipulisani i pokradeni.

"Moguće da je u pitanju zloupotreba i prevara, prosto rečeno, otimanje novaca. Davno nisam bila tamo, sigurno 15 godina. Poenta je da se ulaz kupačima naplaćuje, a naplatu vrši takozvano obezbeđenje. U pitanju je stariji čovek nepristojnog rečnika i ophođenja, obučen u crne sportske pantalone sa majicom na kojoj piše "obezbeđenje". Ne postoji zvanična cifra za ulaznicu već mu ostavljaju za "pivo". Mi nekim čudom nismo platili ulaz, nije tražio, jer sam se zapričala u vezi mesta za pecanje. Međutim, zabranio mi je da slikam prelep ambijent jer je to "privatno vlasništvo". Sve posetioce je opominjao istim rečima. Naravno, niko to ne poštuje, devojke su se slikale...", opisuje Novosađanka koja je želala da ostane anonimna.

Ona je pitala jednog meštanina Ledinaca, takođe pecaroša, od kada je samo jezero privatno vlasništvo ako pripada Nacionalnom parku Fruška gora.

"Kaže, tako je, do rampe jeste privatan kamenolom a od rampe je Nacionalni park. Ali građani to ne znaju, a on koristi situaciju", rekao je pecaroš a onda se zapanjila prizorom.

"Ono što smo svojim očima videli jeste da Rusima i drugim strancima, rekla bih da su pričali holandski, uzima po 50 evra za ulaz! Znači tarifa je za neke 500 dinara, neko plati 1.000 dok je za neke 50 evra. Koliko ko može da plati. Otišao je čim je zašlo sunce, mi smo zbog pecanja ostali skoro do mraka. Kada smo došli, oko 17 časova, tamo je bilo oko 70 osoba. To je velika dnevna zarada. Da je meni tražio da platim, najpre bih zatražila da mi pokaže nalog ili bilo kakvu potvrdu na osnovu koje on ima pravo da vrši naplatu", ističe Novosađanka.

Dakle, čovek jeste portir ali zapuštenog hangara i radnik je firme "Kamenolom Rakovac", a ne Ledinačkog jezera.

Takođe, vlasnik preko 99% preduzeća "Kamenolom Rakovac" je zapravo firma "Milinković-Kop" iz Ledinaca. Preduzeća, a ne Ledinačkog jezera. Ova firma je vlasnik magacina na putu prema Ledinačkom jezeru, kojim je blokiran pristup jezeru, prenosi portal Luftika.

(Espreso / Lutfika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.