NA MANJE OD 10 KILOMETARA OD BEOGRADA NALAZI SE ČUDO PRIRODE: Retko ko zna da uopšte postoji
Ilustracija, Foto: Printscreen BBC

DA LI VI ZNATE?

NA MANJE OD 10 KILOMETARA OD BEOGRADA NALAZI SE ČUDO PRIRODE: Retko ko zna da uopšte postoji

Za sada je izvorište neuređeno, ali najavljena je izrada projekta kojim bi se regulisalo funkcionisanje banje

Objavljeno: 15:50h

Iako je naziv banja pomalo preuranjen, pošto je u pitanju samo donekle uređeno jezerce, zbog svojih lekovitih svojstava ovo prirodno čudo ponelo je naziv „banja“.

U pitanju je voda koja sa dubine od 200 metara izbija na površinu i tako nesmanjenom brzinom već više od 80 godina. Kažu da je izvorište otkriveno kada je neki neimenovani žitelj Ovče krenuo u potragu za naftom i naišao na sasvim drugu vrstu blaga.

1 / 4 Foto: Espreso

Naime, istraživanja su pokazala da je u pitanju termalna voda koja na izvorištu ima 25 stepeni i sadrži čak 28 minerala. Zbog ovih svojstava se već decenijama unazad koristi kao ispomoć svima onima koji pate od reumatskih bolesti, raznih kožnih oboljenja, a neki kažu i – očnih bolesti.

Zbog toga što se za tretiranje bolesti koristi blato iz bare pomešano sa žutom glinom, te često po obodima jezerceta možete videti ljude kojima se „samo oči vide“, naziva se još i „Kaljava banja“.

Za sada je izvorište neuređeno, ali najavljena je izrada projekta kojim bi se regulisalo funkcionisanje banje i sprečio ponovni pokušaj uzurpacije ili zatrpavanja izvorišta.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.