ŽESTOK OBRAČUN U EMISIJI OKO KINE I TAJVANA! Nestorović i Trifunović se POKRVILI, sve je PRŠTALO! VIDEO
Trifunović/Nestorović, Foto: Printscreen/youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

žestoko

ŽESTOK OBRAČUN U EMISIJI OKO KINE I TAJVANA! Nestorović i Trifunović se POKRVILI, sve je PRŠTALO! VIDEO

Prvi je svoj stav izneo dr Nestorović rekavši kako mu je bilo zanimljivo to što je Bela kuća izjavila da ne zna gde je otišla Pelosi. A onda je prešao na kineske nosače aviona

Objavljeno: 13:49h

Ko za koga radi i ko je i koliko stručan bile su glavne teme u jutarnjem programu gde su bili prof. dr Branimir Nestorović i prof. dr Darko Trifunović.

Kina, Amerika i Tajvan - svetska tema broj jedan ovih dana koja je rat u Ukrajini bacila u drugi plan. Možda zato što su mnogi očekivali novi rat. Treći svetski po svemu sudeći kako se o ovoj temi pisalo. U kratkim crtama - predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa doputovala je u iznenadnu posetu Tajvanu. Bio je to američki prst u oko Kini koja je odmah podigla vojsku i organizovala nekoliko vojnih vežbi oko ostrva za koje tvrdi da je pod suverenom vlašću Pekinga. U nekom trenutku, Pelosi je odlučila da je dosta bila na Tajvanu, sela u avion i otišla u SAD. Vežbe i dalje traju, Bela kuća se ograđuje od Pelosi, a u Beogradu... u Beogradu u studiju TV Happy gostovali su prof dr Branimir Nestorović, pulmolog, i prof. dr Darko Trifunović iz Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost.

Branimir Nestorović
foto: Printscreen/Youtube/TV Hram

Tema je bila geoopolitika tačnije sve ovo što se odigralo oko Tajvana a u čemu su učestvovali SAD i Kina.

Način na koji je mladi student pronašao rešenje loše prostate i potencije. Za tri dana, muškarci će...

Prvi je svoj stav izneo dr Nestorović rekavši kako mu je bilo zanimljivo to što je Bela kuća izjavila da ne zna gde je otišla Pelosi. A onda je prešao na kineske nosače aviona.

- Bela kuća je saopštila da ne zna detalje i da ne zna da je Nensi Pelosi na Tajvanu. To mi je bilo zanimljivo. Kao ne znaju, a ona dolazi vojnim avionom. Kina je od Trampa još u američkom fokusu jer je Kina globalna sila. Strahovito se brzo naoružava. Vidim da će do kraja godine imati četiri nosača aviona. Od nijednog koliko su imali do pre dve-tri godine, Kina će sad imati četiri. Fali im sve i svašta jer su imali tehnološko zaostajanje koje su delimično nadoknadili kada su im Rusi ustupili nešto od tih tehnologija. Izgleda da nisu baš sve pošto vidimo da za razliku od Rusa, Kinezi imaju samo jedan tip hipersoničnih raketa - rekao je dr Nestorović.

Prema njegovim rečima Kina je ozbiljan takmac Americi.

- To što je pelosi sletela na Tajvan je besmisleno. To nema nikakav stepen težine. Ovo sve ulazi u fazu u jedne otvorene konfrontacije - rekao je on.

Tajvan
foto: Profimedia

Govoreći o ovoj temi dr Trifunović je rekao da Kina i Amerika trguju dnevno tri milijarde.

- Oni su ekonomski najvažniji spoljnotrgovinski partneri na svetu. Oci jedne i druge nacije će morati da vode računa. Ovde se pokazalo da predsednik SAD Džozef Bajden ne može da kontroliše predsednicu Kongresa. Ovde je demonstracija unutrašnje snage u Americi. A što se Kine tiče, ona ne može da mrdne. Nemojte da se zavaravate. U Južnom kineskom moru su dve grupe nosača aviona Sedme flote. Kina ima jedan nosač aviona ito stari ukrajinski. Pre godinu dve dana su napravili još dva nova. Ali je pitanje kakva je oprema u pitanju. A pitanje svih pitanja je koliko imate iskustva. Morate da imate veliko borbeno iskustvo u pokretanju tih snaga. Još nešto – američki ratni brodovi koji se nalaze u Južnom kineskom moru su potpomognuti i drugim zemljama koje su tamo poslale brodove protiv Kine - rekao je on.

Trifunović je potom objasnio da je Kina izgubila na međunarodnoj arbitraži jer je počela da pravi veštačka ostrva. To se zove politika 9 tačaka.

- I onda je počela da tvrdi kako je tih 12 nautičkih milja od tih ostrva zapravo njihova teritorija. Na međunarodnoj arbitraži su to izgubili. I britanci su poslali svoj nosač aviona. Kina je praktično okružena a Amerika i njene snage imaju potporu država regiona. Mislim da će oci nacija misliti o one tri milijarde trgovinske razmene i da će ova vojna i politička trvenja biti zamenjena ekonomskom saradnjom. Trenutno Kina ne kontroliše Tajvan niti može da reflektuje svoju silu tamo. To nije tako jednostavno - naglasio je on.

1 / 4 Foto: Profimedia

I tu kreću prva neslaganja.

- Ja se ne bih složio sa ovim. Darko to malo uvek vuče na američku stranu. Tajvan jeste relativno samostalna država ali nema stolicu u UN. I do sada je Amerika priznavala Tajvan kao specijalni deo Kine. Ovo što je Pelosi uradila ovo direktno osporavanje suvereniteta Kine nad Tajvanom. Nadam se da su Amerikanci dobro razmislili kada su je poslali. Ova poseta je velika uvreda za Kinu. Ovo je ista priča kao sa Kosovom - rekao je dr Nestorović.

Dr Trifunović je napomenuo kako se "profesor Nestorović ovom temom bavi laički."

Darko Trifunović
foto: Aleksandra Čolić

- On je čovek dečji lekar, pulmolog. To što može da nađe na internetu je iskustvo drugih ali mi koji se ovim bavimo, bavimo se time direktno, kao što se on bavi direktno lečenjem dece. Ja sam Kinu prošao uzduž i popreko i začuđen sam šta ljudi u Srbiji mogu da kažu. Ja sam u Kini od 2006. godine, radio sam bezbednost olimpijskih igara 2008. Svetsku izložbu 2010. i ne poznajem je. I onda kad se pojave neki kao stručnjaci, ovde ne mislim na dr Nestorovića, koji kažu kako poznaju situaciji u Kini, ja se začudim. Što se sukoba tiče, do njega neće doći. Ovo jeste demonstracija sile. Malo su Kinezi pametniji od ruskih stratega i znaju da je Tajvan zapravo Ukrajina za njih - rekao je on.

Potom je dodao da je razvoj Kine povezan sa ekonomskom trgovinom sa SAD.

Kina i Amerika, Kina, Amerika, Kina i SAD
foto: Profimedia

- Ta ekonomska, Šangajska elita, neće dozvoliti da dođe do sukoba i da se ta ekonomska trgovina prekine. I sa kim bi onda Kina trgovala? Sa Srbijom? Afrikom? Nemoguća misija. I sad vi ubedite jednog Kineza da treba iz ferarija da sedne u rusku ladu - rekao je dr Trifunović.

I tu kreće otvoreno neslaganje, optuživanje ko za koga navija i ko je i koliko stručan.

- E ovo je klasična greška američke filozofije - rekao je dr Nestorović

- Nemojte doktore, sad ispada da predstavljam Ameriku - odgovorio mu je dr Trifunović ali se tu nisu zaustavili.

- Pa jeste, predstavljaš Ameriku. - Nemojte tako. Ja nisam za vas rekao da predstavljate Rusiju. Je l’ predstavljate Rusiju?, upitao ga je dr Trifunović. - Sviđa mi se što će Rusi da pobede. - Poštujem ja to ali nemojte meni spočitavati koga ja podržavam. Samo malo da raskrstimo malo. Ja nikoga ne predstavljam. - Ali navijaš za Ameriku neprekidnu - reče mu dr Nestorović. - Vi pričate o nečemu o čemu nemate gram stručnosti. - Nemam stručnost… Ali zato ne radim ni za koga. - A ja radim? - Pa, ne znam.

(Espreso / Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.