SRPSKI METEROLOG IZNEO NAJNOVIJU PROGNOZU! Ovaj dan će biti PAKLEN, premite se za nezapamćenu VRUĆINČINU
Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

vremenska prognoza

SRPSKI METEROLOG IZNEO NAJNOVIJU PROGNOZU! Ovaj dan će biti PAKLEN, premite se za nezapamćenu VRUĆINČINU

Maksimalna temperatura biće danas od 27 do 31 stepeni, u Beogradu do 29, a u utorak od 29 do 33 stepena, u Beogradu do 31

Objavljeno: 12:53h

Nakon osveženja, narednih dana ponovo će da bude vrelo, u petak i do 38 stepeni.

Hladni front oduvao je tokom vikenda toplotni talas sa našeg područja, ali je doneo i jake grmljavinske oluje, delovima Srbije i veoma obilne pljuskove, pri čemu je u centralnoj Srbiji i u Pomoravlju lokalno palo i preko 70 milimetara kiše za nekoliko sati, što je više od proseka za ceo jul. Na padinama Homoljskih planina palo je čak 146 milimetara kiše. Istovremeno, bilo je delova Srbije gde nije pala ni kap kiše, pa se u tim predelima katastrofalna suša nastavlja i to u najvećem delu Vojvodine.

- Hladni front doneo je i osveženje sa severa, pa su temperature konačno opale ispod 30 stepeni, a današnje jutro donelo je delovima Srbije temperature od samo 10 stepeni, na planinama i niže. Srbija će i danas i u utorak i dalje biti pod uticajem visinskog ciklona sa centrom iznad Rumunije i Moldavije i pod njegovim uticajem nad Srbijom će preovladavati severno i severozapadno strujanje, pa će i dalje pristizati svežija vazdušna masa. Biće uglavnom suvo, a nakon sunčanog prepodneva, posle podne očekuje se razvoj oblačnosti, pa će biti promenljivo oblačno. Povremeno će duvati jak severni i severozapadni vetar - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

1 / 6 Foto: Profimedia

Maksimalna temperatura biće danas od 27 do 31 stepeni, u Beogradu do 29, a u utorak od 29 do 33 stepena, u Beogradu do 31. Od srede će se na visini uspostaviti termički greben sa jugozapada i sa Mediterana, pa će u sklopu njega pristizati ponovo veoma topla vazdušna masa. Pod uticajem anticiklona, očekuje se suvo, stabilno i sunčano vreme, uz slabe vetrove. Maksimalna temperatura u sredu biće od 30 do 34, u Beogradu do 32. Maksimalna temperatura u četvrtak i u subotu biće i preko 35 stepeni, a najvrelije biće u petak, uz maksimalne temperature i do 38 stepeni.

- Inače, noći do četvrtka će biti vrlo ugodne, u mnogim predelima i sveže, da bi petak i vikend ponovo doneli tople noći, u Beogradu i na severu Srbije i tropske sa vrednostima iznad 20. Prema trenutnim prognozama, drugog dana vikenda očekuje se destibilizacija atmosfere, pa se uz promenljivo oblačno vreme očekuju i lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode. Ponovo će se uspostaviti severno strujanje, pa će doći do blagog osveženja i pada temperatura na vrednosti oko 30 stepeni. Ovo osveženje bilo bi kratkog daha, jer se već oko 8. avgusta ponovo očekuje sunčano i veoma toplo vreme, uz maksimalne temperature oko 35 stepeni, ali ne zadugo - dodaje.

Oko 10. avgusta usledilo bi osveženje sa pljuskovima i grmljavinom i nestabilnije i prijatnije vreme poratajalo bi zasugurno do sredine meseca, uz maksimalne temperature ispod 30 stepeni. Nalazimo se na sredini leta i onaj najvreliji deo je iza nas, ali to ne znači da neće biti perioda sa vrlo visokim temperaturama, ali ne u kontinuitetu kao tokom jula.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 27 do 31 stepen, one su ovih dana oko prosečnih vrednosti. U periodu od srede do subote biće ponovo iznad proseka, u petak i za sedam-osam stepeni, da bi kratko pale na prosečne i ponovo nakon toga bile za pet, šest stepeni iznad proseka. U periodu od 10. avgusta do sredine meseca temperature će biti uglavnom oko prosečnih vrednosti - objašnjava meteorolog.

Kada su padavine u pitanju, ove sedmice očekuje se uglavnom suvo, uz pljuskove tek na samom kraju sedmice, ali oni će i tada kao i prethodnih puta biti veoma neravnormerno raspoređeni. Nad velikim područjem naše zemlje preovladava jaka suša, a na nekim lokacijama palo je više kiše nego što u proseku padne za ceo jul. Problem je što se ta količina kiše sručila u svega samo nekoliko sati, dok je tokom preostalog dela meseca skoro bilo bez kapi kiše.

- Vrednosti vodostaja reka su veoma niski, Dunav i Sava ekstremno niski i takva sitaucija će potrajati i tokom avgusta, jer situacija sa padavinama treba da se popravi na celom području regiona i slivu ovih reka, a poboljšanje se ne očekuje pre jesenjih kiša, tj. tek za dva-tri meseca. Lokalne obilne padavine ne mogu da poprave vodostaj većih reka, već samo padavine na ogromnom prostranstvu centralne Evrope - zaključuje Đurić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.