METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO TEMPERATURE DO 40 STEPENI: Vrelina nam stiže iz Sahare, evo do kad ćemo biti POD UTICAJEM!
Đorđe Đurić, Foto: Printscreen/facebook/djordjedjuric, Printscreen

KUVAĆEMO SE!

METEOROLOG ĐURIĆ NAJAVIO TEMPERATURE DO 40 STEPENI: Vrelina nam stiže iz Sahare, evo do kad ćemo biti POD UTICAJEM!

U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front

Objavljeno: 10:08h

Pred nama je još jedan toplotni talas, a prema najavama meteorologa temperature će u pojedinim mestima dostići i 40 stepeni Celzijusa.

Ovakvo vreme prognozira i meteorolog Đorđe Đurić, najavljujući da će Srbija do kraja jula biti pod uticajem toplotnog talasa, sa maksimalnim temperaturama preko 35°C, a u subotu ponegde i do 40°C. Očekuje se uglavnom vedro i sušno vreme.

- I dok toplotni talas obara temperaturne rekorde na zapadu i severozapadu Evrope, u Srbiji je do početka ove sedmice preovladavalo veoma ugodno i prijatno letnje vreme. Ipak, narednih dana toplotni talas zahavatiće i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda. Prethodnih dana nad istočnom Evropom (Belorusija, Rusija, Ukrajina) nalazio se visinski ciklon, koji nad ovim predelima i dalje uslovljava kišovito i više jesenje vreme, a svežija vazdušna masa prodrla je i do Srbije, pa su temperature bile veoma ugodne i prijatne, a noći i hladne, uz vrednosti u mnogim predelima i ispod 10°C. Ali tome se bliži kraj, jer već od danas Srbiju će zahvatiti veoma topla vazdušna masa sa zapada, pa se već u sredu očekuju temperature od 32 do 36°C, u Beogradu do 34°C - objavio je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kako kaže, interesatna situacija jeste da će nam vrela vazdušna masa stići sa severozapada i zapada Evrope preko centralne Evrope, a u najvećem broju slučaja sa tog područja nam stiže svežija vazdušna masa.

- Iako će nam vrela vazdušna masa stići sa severozapada Evrope, njeno izvorišno područje su Sahara i sever Afrike i sa tog područja ova vrela vazdušna masa prošle sedmice stigla je na Pirinejsko poluostrvo, a potom u prednjem delu visinskog ciklona, koji se premeštao sa Atlantika preko Biskajskog zaliva ka Britanskim ostrvima, ova vrela vazdušna masa se u prednjem delu ciklona premestila sa Pirinejskog poluostrva preko zapadne Evrope do severozapada Evrope i Britanskih ostrva. Do tog područja od danas počinje da pristiže svežija vazdušna masa sa Atlantika, a vreo talas visisnski strujama pomera se ka centralnoj Evropi, potom i ka našem području.

Još vrelije, od četvrtka.

- Nakon što smo imali veoma ugodne, ponegde i hladne noći, uz temperature i ispod 10°C, narednih dana i noći će biti veoma tople, a u Beogradu i u mnogim predelima na severu i tropske, jer se minimalne temperature neće spuštati noći ispod 20°C, neretko i ispod 25°C - prognozira Đurić.

Usled delovanja anticklona narednih dana biće vedro i bez oblaka.

- U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije. On u Srbiji neće biti izražen u vidu padavina, jer se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom, već u vidu toga što će jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, po prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko tri do pet stepeni, pa se u nedelju i u ponedeljak očekuju maksimalne temeprature od 33°C na zapadu do 37°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34-35°C. Dakle, ''osveženje'' ako se može tako nazvati biće neznatno i uglavnom u vidu pojačanog severozapadnog vetra.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić, Aleksandra Čolić, Profimedia

Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osveženja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

- Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30°C, one će u narednom periodu neretko biti i i za 7 do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gede već preovladava katastrofalna suša, a to su delovi Vojvodine. Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavaće i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite - navodi Đurić.

Na kraju, kako objašnjava, iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnsot od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je rano jutros upozorenja na visoke temperature za područje Srbije i Beograda, kao i hidrološko upozorenje.

- U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura danas od 32 do 35 °C, u četvrtak i petak od 34 do 37 °C, a u subotu, koja će biti najtopliji dan lokalno i do 40 °C. Od nedelјe do utorka manji pad temperature na vrednosti od 33 do 35 °S, a zatim ponovo toplije - stoji u upozorenju RHMZ-a za Srbiju.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.