SPREMITE SE ZA LUDILO NA GRANICAMA OVOG VIKENDA! Postoji FORA kako da NAJBRŽE stignete do Grčke (FOTO)
ilustracija, Foto: Profimedia, Uprava carine

sezona letovanja u jeku

SPREMITE SE ZA LUDILO NA GRANICAMA OVOG VIKENDA! Postoji FORA kako da NAJBRŽE stignete do Grčke (FOTO)

Vikendi su inače dani u nedelji kada su gužve na putevima najveće, mnogi baš tada kreću na put, ali osim toga prelaz iz jula u avgust je rezervisan obično za smene turista, pa je i tranzit najgušći

Objavljeno: 12:34h

Letnje gužve na putevima i granicama traju već neko vreme. Ipak, poslednji vikend jula, odnosno prelaz iz jula u avgust tradicionalno su dani kada gužve dostižu vrhunac. A to znači besomučno čekanje, nervozu, pokvarene planove, tenziju umesto uživanja zbog odlaska na more.

Vikendi su inače dani u nedelji kada su gužve na putevima najveće, mnogi baš tada kreću na put, ali osim toga prelaz iz jula u avgust je rezervisan obično za smene turista, pa je i tranzit najgušći – jedni idu s mora, drugi na more. Na sve to, za vikend pred nama se očekuju još veće gužve i jer u Severnoj Makedoniji zbog praznika 2. avgusta mnogi vezuju nekoliko slobodnih dana.

Uostalom, da će za vikend biti gusto, kažu i iz „Puteva Srbije“. Poručuju da, na osnovu iskustva od prethodnih godina, očekuju da poslednji vikend u julu bude najprometniji na našim auto-putevima, sa rekordnim brojem vozila.

Grčka, Tablice, Parking
foto: Profimedia

I kad se sve sagleda, postavlja se jasno pitanje – kako do mora u Grčkoj, odnosno kako stići do kuće, a ne napatiti se u koloni.

Jedno od rešenja je da tempirate da na granici budete noću. Iskustva putnika kažu da se granica Bogorodica – Evzoni mnogo lakše i brže prolazi kasno uveče i tokom noći.

S druge strane, tu su i alernativni prelazi. Pošto većina Srba u Grčku ide preko Severne Mkedonije, i to preko graničnog prelaza Preševo – Tabanovci, gde su gužve ogromne, dobro je razmisliti o prelazu Prohor Pčinjski -Pelince., gde us gužve znatno manje.

Kako pišu na sajtu grčkainfo, u tom slučaju vas očekuje dobar put, ali sa krivinama, sporija vožnja, više kilometara, međutim i mnogo brži prelazak granica i mnogo bolje raspoloženje uz neznatno veće troškove za gorivo.

Put za Grčku preko Prohora Pčinjskog

Dakle, do graničnog prelaza Prohor Pčinjski stižete prateći putokaz za isključenje sa autoputa za Vranje, Vranjsku Banju i Prohor Pčinjski. Ili, još bolje, vozite još nekoliko kilometara auto-putem prema Bujanovcu i isključite se kod sledećeg putokaza za Bujanovačku Banju i Prohor Pčinjski.

Granični prelaz, Gužve, Saobraćaj, Granica
foto: RINA

Mesto isključenja je kod naplatne rampe Bujanovac sever. Vozite polukružno preko nadvožnjaka i pređite na desno, ka istoku, a zatim, idući dobro rekonstruisanim lokalnim putem, prolazite kroz sela Ristovac, Klinovac i Klenike. Na ulasku u selo Klenike je raskrsnica na kojoj se levo ide za Trgovište, a vi nastavljate desnim putem.

Lokalnom saobraćajnicom prolazite kroz mesta: Pelnice, Dobroselane, Staro Nagoričane i jedina dilema je raskrsnica u mestu Mlado Nagoričane.

Tu skrećete levo, posle stotinak metara, na sledećoj raskrsnici skrećete desno, uključujete se na magistralu prema Kumanovu i, ne ulazeći u grad, uskoro se uključujete na auto-put. Na ovaj način, izbegavanjem graničnog prelaza Preševo, produžili ste put za 15 kilometara, ali niste zažalili.

Put za Grčku preko graničnog prelaza Stari Dojran

Za one koji će ovog leta ići u Grčku preko graničnog prelaza Dojran, ovo su načini na koje možete doći:

1. Novim auto-putem isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran (put je nešto lošiji nakon isključenja).

2. Kod Đevđelije, kod mesta Bogdanci se možete isključiti za Dojran. Ovaj put je najduži, ali sve vreme vozite novim auto-putem kroz Makedoniju.

Granični prelaz, Preševo
foto: Uprava carine

Četiri kilometra od gradića Stari Dojran nalazi se granični prelaz. Na grčkoj strani se zove Doirani. Dešava se, čak i letnjem periodu, da na graničnom prelazu nema nijednog vozila, tako da se granične formalnosti brzo završavaju.

Kada prođete prelaz Dojran i uđete u Grčku, dalje vas put vodi ka gradiću Kilkis, pa ako idete ka Olimpskoj regiji ili prema Jonskom moru, pred ulazak u Kilkis skrećete na desno prema Polikastru.

Ako idete na Halkidiki ili prema Kavali i Tasosu, idete pravo. Put ka Polikastru vodi do uključenja na glavni put koji ide od graničnog prelaza Evzoni, koji ste želeli da izbegnete zbog gužve, do Soluna.

Na ovaj način ste put ka Olimpskoj regiji produžili za 35 kilometara, ali ste izbegli gužvu na granici i na putu. Ako ste krenuli na Halkidiki ili na Tasos, uštedeli ste i gorivo i vreme.

Radno vreme prelaza Prohor Pčinjski i Stari Dojran je 00-24h.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.