SVI MISLE DA SU VOZAČI DUŽNI DA STAJU NA PEŠAČKOM PRELAZU: Istina je ipak drugačija, pola Srba za ovo nema pojma!
Printscreen/Youtube/Radio-televizija Kruševac, Foto: Vladimir Sporčić, Profimedia

Pešački prelaz

SVI MISLE DA SU VOZAČI DUŽNI DA STAJU NA PEŠAČKOM PRELAZU: Istina je ipak drugačija, pola Srba za ovo nema pojma!

Šta zapravo piše u zakonu?

Objavljeno:

Uprkos brojnim kampanjama MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja, pešaci su i dalje najranjivija kategorija u saobraćaju. Istražili smo da li su pešaci zapravo krivci za ovakve nesreće ili su to pak bahati vozači.

Da li su vozači dužni da obavezno stanu na pešačkom prelazu?

Izmenom Člana 99. Zakona, propisano je da vozač ne mora po svaku cenu da se zaustavi na obeleženom pešačkom prelazu , koji nije regulisan uređajem za davanje svetlosnih signala, kako bi propustio pešake. Ovo je obradovalo mnoge vozače jer će se osloboditi stresa i bojazni da će napraviti prekršaj, a istovremeno će se i saobraćaj u gradovima znatno brže odvijati.

Ako u naselju, na putu sa dve ili tri saobraćajne trake u istom smeru, pešak tek zakorači na pešački prelaz u krajnju desnu traku, a vozilo se kreće krajnjom levom trakom i može da prođe pre nego što pešak uopšte stigne do tog mesta, sada slobodno to može učiniti i to više nije prekršaj.

To naravno važi u slučaju kada između njih nema vozila koja su se već zaustavila da bi propustila pešaka.

Sa druge strane, kada je u pitanju pešački prelaz regulisan svetlosnim saobračajnim znakom stcvari stoje ovako:

Ako je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz. Ukoliko mu je na takvom prelazu omogućen prolaz datim znakom, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen.

Kruševac, Mesto besreće, Pešački prelaz
foto: Printscreen/Youtube/Radio televizija Kruševac

Šta zapravo piše u zakonu?

Član 99. Zakona:

"Ukoliko je saobraćaj na pešačkom prelazu regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima policijskog službenika, vozač je dužan da svoje vozilo zaustavi ispred pešačkog prelaza kada mu je datim znakom zabranjen prolaz, a ako mu je na takvom prelazu datim znakom dozvoljen prolaz, vozač je dužan da propusti pešaka koji je već stupio na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz dok mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom policijskog službenika prelaz bio dozvoljen."

"Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisanuređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz."

"Vozač ne sme vozilom da preseca organizovanu kolonu pešaka koja se kreće po kolovozu."

Kako se to ponašaju vozači, a kako pešaci i ko je bahatiji ?

Mnogi bi rekli da su vozači bahatiji i da ne žele da stanu i propuste pešake na pešačkom, naravno da ima i takvih, međutim pravi odgovor na ovo pitanje jesu pešaci. Oni ne gledaju uopšte preko ulice kada prelaze, već čim vide pešački prelaz zakorače na ulicu i krenu da prelaze ne uveravajući se da li je bezbedno.

Kruševac, Mesto besreće, Pešački prelaz
foto: Printscreen/Youtube/Radio televizija Kruševac

Svedoci smo čestih nesreća na pešačkim prelazima i uvek se postavlja pitanje ko je kriv?

Zapravo na ovo pitanje ne postoji tačan odgovor na generalnom nivou. I jedna, kao i druga strana tvrdi da je u pravu, ali je sve to zavisi od nesreće do nesreće gde je ili pešak stupio na pešački prelaz bez uveravanja da je bezbedno, ili vozač ne prilagodi brzinu tom delu puta i jednostavno ne želi da stane.

Pešački prelaz
foto: Nebojša Mandić

Sve u svemu i jedna i druga strana treba da obrati više pažnje na svoje ponašanje u saobraćaju kako bi se nesreće dešavale. Čuvajte sebe i druge!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.