SVE VEĆI BROJ POGINULIH U SAOBRAĆAJU: Pešaci najugroženiji, jedna stvar posebno brine
Policijska traka, Foto: Stefan Kojić

CRNA STATISTIKA

SVE VEĆI BROJ POGINULIH U SAOBRAĆAJU: Pešaci najugroženiji, jedna stvar posebno brine

Uprkos brojnim kampanjama MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja, pešaci su i dalje najranjivija kategorija u saobraćaju

Objavljeno:

Prema najnovijim podacima ukupan broj poginulih u saobraćajnim nezgodama je manji, ali je broj poginulih pešaka veći u odnosu na prvih 5 meseci prošle godine.

Uprkos brojnim kampanjamaMUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja, pešaci su i dalje najranjivija kategorija u saobraćaju. O tome svedoči i statistika - u prvih pet meseci ove godine, poginulo je 54 pešaka, što je čak 25 odsto više stradalih u odnosu na isti period prošle godine.

- Mislim da su pešaci postali nebezbedniji nego u prethodnom periodu. Kada izađete u saobraćaj i kada pogledate način njihovog kretanja, posebno van naselja, način prelaženja ulica, odnosno kolovoza, način kretanja po kolovozu, način vožnje neosvetljenog bicikla noću... Mislim da bismo morali da poradimo malo više na temu bezbednosti pešaka i da njima pokušamo da promenimo svest i ponašanje u saobraćaju - kaže Milan Božović.

Milan Božović
foto: Printscreen/Kurir tv

Kampanje su ključni instrumenti u borbi za bezbednost pešaka, a pešaci moraju shvatiti da su samim stupanjem na trotoar i oni učesnici u saobraćaju, što znači da se moraju ponašati na odgovarajući način, poručuju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Agencija za bezbednost saobraćaja uradila je jednu kampanju kada smo videli skok broja poginulih pešaka. Hteli smo da apelujemo i prosto ljudima približimo to ponašanje kojim se svakodnevno izlažu, ali ćemo svakako u narednom periodu još da radimo i da ukažemo na važnost da nosimo svetlo-odbojne ili retroreflektujuće elemente, pogotovo na delovima puta koji nisu osvetljeni - kaže Ivana Stanić.

Osim kampanjama, sagovornici ističu da je jedna od dobrih mera i izgradnja trotoara uz sve puteve koji prolaze kroz naseljena mesta. Tim putem krenula je Slovenija i za 10 godina uspela je da smanji broj poginulih pešaka za čak 50 odsto.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.