ŽIVAN (105) JE NAJSTARIJI ČOVEK U SRBIJI: 5 puta gledao SMRTI u OČI, a od njegove ŽIVOTNE PRIČE zastaje DAH! VIDEO
Živan Popović, Foto: Printscreen/youtube/ Info LIGA Ivanjica

podelio recept za dugovečnost

ŽIVAN (105) JE NAJSTARIJI ČOVEK U SRBIJI: 5 puta gledao SMRTI u OČI, a od njegove ŽIVOTNE PRIČE zastaje DAH! VIDEO

Ne može tačno da se seti da li je četiri ili pet puta gledao smrti direktno u oči

Objavljeno:

Najstariji Srbin ima 105 godina i živi u selu Latvica kod Arilja. Živan Popović je rođen u vihoru Velikog rata, nije ga kako kaže, zaobišla niti jedna nevolja koja se obrušila na ovu zemlju, a samo zahvaljujući veri u Boga i časni krst uspeo je sve da ih prebrodi i još prkosi krštenici.

- Nikom nisam mislio zlo, a držao sam se Gospoda Boga gde sam god bio. Ja nisam zaboravljao Gospoda Boga. Tri meseca sam bio u Čačku na vežbi i kad je trebalo da krenemo pred ratno stanje, pitali su ko će da se pričesti. Zvao sam komšiju da se pričestimo, nije hteo. Otišao sam, tamo su stajala dva vojnika na vratima, jedan s jedne, drugi s druge strane. Da li su pisali ili su nešto kontrolisali, zaboravio sam. Pričestio sam se i Gospod Bog me je vratio kući - priča Živan za Info ligu.

Živan danas živi sam. Ima sedmoro dece i više od četrdeset unučadi i praunučadi, ali je sve život odveo na neku drugu stranu.

Živan Popović
Živan Popovićfoto: Printscreen/youtube/ Info LIGA Ivanjica

- Kako smo se mi mučili... Sedmoro dece, petoro od prve i dvoje od druge žene. Imao sam i osmo, poćerku. Bilo nas je desetoro čeljadi u kući, a bile gladne, ratne godine. Trebalo je to izdržavati. Računao sam, imam nešto oko 43 unučadi i praunučadi - dodaje.

Ne može tačno da se seti da li je četiri ili pet puta gledao smrti direktno u oči.

- Sad, samo ono što je najnužnije, a kakvo je vreme moraš tako i da se povijaš. Na ovoj vrućini ne možeš ti ništa. Okupam se ovde, sednem na stolicu. Jednu kafu kad popijem unutra popušim samo jednu cigaru. A kad ima nekog društva, onda i po dve-tri - iskren je Živan.

Dok se priseća prošlog veka, tačno zna ime i prezime svake osobe koja mu je pomogla u životu. Kaže, malo je takvih ljudi i greh od Boga bi bio da im imena zaboravi. Duhovna sila ipak vlada svetom.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/ Info LIGA Ivanjica

- Ima neka sila koja vlada čovekom, koja se meni i prikazivala, ali ja to ne pričam nikome. Samo mogu to da pratim. Duhovna sila koja vlada zemaljskom kuglom. Ta sila vodi čoveka. Ti kako radiš, tako će ti se i isplatiti. Ne možeš da naplatiš nešto ako nisi zaradio. Tebi ni Gospod Bog ne može dati ništa ako ne poštuješ. Ja sam jako poštovanje imao prema Bogu. Svake nedelje upalim tamjan, pomolim se. Boga treba imati u duši. Lako je ići u crkvu, moliti se u crkvi, udariti ordenje na prsa. Ali treba u duš da imaš Boga. Skoro je dolazio človek da cepa drva, zlatan krst nosi i samo ga vadi. Rekao sam mu možeš da obesiš koliko god hoćeš krstova, ako nemaš Boga u duši i karakter dobrog čoveka, ništa ne vredi - objašnjava.

Ovaj najstariji Srbin u 105. godini dane provodi tako što se priseća vremena kada je oko njega sve vrvilo od života, a sada tek nekada viđa poštara ili taksistu. Ima poruku za generacije koje tek dolaze da su zla misao i mržnja smrt za organizam dok dugovečnost donose ljubav i vera.

(Espreso / Info liga)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.