TRUDNOĆA NIJE BOLEST! Dajana nam je objasnila zbog čega u SRBIJI ODBIJAJU DA OSIGURAJU BUDUĆE MAME, da ne poveruješ
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/JAIDEN.ASHLEA, Profimedia, Instagram/doktor_za_osiguuranje

obratite pažnju

TRUDNOĆA NIJE BOLEST! Dajana nam je objasnila zbog čega u SRBIJI ODBIJAJU DA OSIGURAJU BUDUĆE MAME, da ne poveruješ

Postoje Vip varijante koje refundiraju i povrat maloletne dece bez staranja uz pratnju socijalne službe u matičnu zemlju

Objavljeno: 09:19h

Zdravstvena osiguranja na putu, osiguranja delova tela, životna osiguranje sve su popularnija u Srbiji i svetu.

A o tome kako funkcioniše osiguranje trudnica i zašto se ta vrsta osiguranja dovodi u pitanje razgovarali smo sa Dajanom Petić Šobot, vlasnicom osiguravajuće kuće.

Putno zdravstveno osiguranje za put u inostranstvo kod trudnica dugo godina izaziva pažnju i oprečne intrigantne reakcije korisnika osiguranja. Sve osiguravajuće kuće kad su trudnice u pitanju imaju isključenja obaveze osiguravača (osiguravajućeg društva). Isključenja se vežu za starost trudnoće kod nekih kuća ili čak potuno isključenje kod trudnoće posle 30 nedelje, kaže Dajana.

Dajanom Petić Šobot
foto: Printscreen/Instagram

Mnogi uglavnom ni ne čitaju onaj pasus u dnu ispisan sitnim slovima

Pod uslovima i sitnim slovima formulacija isključenja glasi ovako; isključuje se obaveza osiguravača u slučaju trudnoće i svih njenih posledica ili komplikacija. A naročito namerni prekid trudnoće,porođaj ili spontani pobačaj ,izuzev medicinskih mera koje direktno otklanjaju opasnost po život majke i/ili bebe. Ovo je najuže isključenje i povedeni iskustvom da je trudnica zdrava i trudnoću možemo nazvati stanjem, a ne bolešću, osiguranje ipak pokriva nesretne slučajeve i kod majke i deteta. Svakako isključuje namerne i planirane radnje, dodaje.

Do ovog isključenja je došlo jer se godinama zloupotrebljavalo da majke čekaju kraj trudnoće pa određene preglede,porođaje ,vrše vam granica naše zemlje . Ova isključenja nastala su kao pokušaj osiguranja da suzbiju netakoretke malverzacije dok su direktno pogodile korisnike koji turistički putuju i ni u kom slučaju nemaju želju za zloupotrebom.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea

Da li osiguranje važi samo za one zemlje sa kojima Srbija ima potpisan sporazum?

Osiguranje privatno koje možete kupiti kod osiguranja Grawe,Generali,Dunav,Triglav,Sava,Wiener i drugi nije u korelaciji sa međudržavnim sporazumima koje Srbija ima potpisano sa drugim zemljama. Osiguranje se zaključuje pre napuštanja zemlje gde trudnica mora biti direktno i nedvosmisleno upoznata sa uslovima osiguranja koje zaključuje pre odlaska na put. Ukoliko bilo ko pa čak i trudnica pokuša sklopiti ugovor na daljinu jer je već u inostranstvu došlo do štetnog događaja to se tretira kao krivično delo prevare. Jer je osiguranje deltnost koja preuzima neočekivane i iznenadne situacije i slučajeve radi sprečavanja proširenja štetnog dogadjaja i finansiranja istog ili obeštećenja oštećenjom.

Tako da oni bezbrižni ”neće mene” kad zadesi osiguranje sigurno odbija.

Dajana je objasnila i na koji način šteta postaje plativa

Da bi šteta bila plativa ,ulazi u stranu zemlju evidentira se graničnom kontrolom i pečatiranj u pasoš koji ne sme biti stariji od datuma izdavanja polise .

Tako da se lako utvrdi da li je reč o pokušaju prevare ili stvarno smo bili odgovorni i sve rizike za lečenje u inostranstvu na vreme preneli instituciji osiguranja. Koja vam za 1,6€ po danu osigurava fond od 30.000€ i uključuje od bolničkog lečenja, ambulantnih pregleda, hiruških intervencija i repatrijacije (vraćanje posmrtnih ostata tela u zemlju)

Postoji i nekoliko varijanti

- Postoje VIP varijante koje refundiraju i povrat maloletne dece bez staranja uz pratnju socijalne službe u matičnu zemlju. Ova vrsta je limitirana na 5.000€ najčešće kod osiguravača.

Ove godine poznato je da su PZO osiguranja poskupela za oko 40% kod svih osiguranja sa obaveznim uključenim COVID pokrićem. Kako smo i sami odgovorni da našim klijentima izaberemo najbolje osiguranje za njihove potrebe sigurno bi i sami ugovarali osiguranja sa što manje isključenja i što više pokrića, zaključila je Dajana

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.