UKOLIKO LETUJETE U NEKOJ OD OVIH DRŽAVA, IMATE PRAVO NA BESPLATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Važi samo POD 1 USLOVOM
Letovanje, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

OBRATITE PAŽNJU

UKOLIKO LETUJETE U NEKOJ OD OVIH DRŽAVA, IMATE PRAVO NA BESPLATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: Važi samo POD 1 USLOVOM

U zemljama sa kojima Republika Srbija ima zaključene sporazume o socijalnom osiguranju potrebno je da pre polaska na put pribavite dvojezični obrazac

Objavljeno:

Ukoliko planirate odmor u inostranstvu poželjno je znati da Srbija sa mnogobrojnim državama ima sporazum o socijalnom osiguranju. To znači da osigurana lica RFZO imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ipak, treba napomenuti da ovo važi samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica. Te ukoliko na odmoru u stranoj zemlji dobijete upalu grala, uha, temperaturu ili ,ne daj Bože ,dođe do ozbiljnijih povreda budite spremni da to debelo platite i to iz svog džepa.

Istraživali smo u kojim državama naši turisti mogu da koriste besplatne zdravstvene usluge, a koje se, kako smo već objasnili, odnose samo na hitne slučajeve.

Ovo je detaljan spisak zemalja sa kojima naša država ima zaključene sporazume o socijalnom osiguranju.

Ako se odlučite da putujete u Nemačku, Austriju, Belgiju, Rumuniju, BiH, Slovačku, Bugarsku, Francusku, Veliku Britaniju, Holandiju, Italiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Mađarsku, Češku, Severnu Makedoniju, Sloveniju, Tursku, Švajcarsku i Kvebek imate pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ipak omiljene destinacije naših turista kao što su Grčka, Egipat, Kipar, Španija našle su se ispod crte na listi zemalja sa kojima Srbija ima sporazum o socijalnom osiguranju, a ukoliko na neku od tih destinacija odete bez putnog osiguranja budite spremni na veoma visoke cene lečenja.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako do besplatnog osiguranja

U zemljama sa kojima Republika Srbija ima zaključene sporazume o socijalnom osiguranju potrebno je da pre polaska na put pribavite dvojezični obrazac. Izuzetak su Velika Britanija i Poljska za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava.

Potvrda je besplatna, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Postupak izdavanja potvrde

Na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije potvrdu izdaje nadležna filijala RFZO.

Nalaz i mišljenje izabranog lekara i važeću karticu zdravstvenog osiguranja osigurano lice podnosi lično Lekarskoj komisiji nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda se izdaje najduže za period do 90 dana od dana izdavanja, a izdavanje se obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u zemlji sa kojom je zaključen ugovor, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka.

Izuzetno, ukoliko obrazac nije izdat pre polaska na put, a ukazana je hitna medicinska pomoć u inostranstvu, dvojezični obrazac se, na zahtev inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja,izuzetno može i naknadno izdati, ukoliko je ova mogućnost predviđena međunarodnim ugovorom, navodi se na sajtu RFZO.

Šta ako na put odete bez potvrde

U slučaju da niste nabavili potvrdu pre odlaska na put i hitne zdravstvene usluge u inostranstvu budu naplaćene, po povratku u zemlju, potrebno je da direkciji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje podnesete zahtev za naknadu troškova.

Ukoliko se pak nađete u ovoj situaciji obavezno sačuvajte fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj su pružene zdravstvene usluge kao i originalni račun kako bi po povratku u Srbiju uz zahtev za naknadu troškova mogli da povratite novac.

Ipak u slučaju da niste pribavili potvrdu pre odlaska na put, a platili ste troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen ugovor, nećete ostvariti pravo na naknadu tih troškova.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.