KOLIKO POSTOJEĆE VAKCINE ŠTITE OD NOVIH SOJEVA KORONE? Imamo skoro 4.000 novozaraženih, BROJKE RASTU IZ DANA U DAN!
Vakcina, Foto: Aleksandra Čolić

trenutna situacija

KOLIKO POSTOJEĆE VAKCINE ŠTITE OD NOVIH SOJEVA KORONE? Imamo skoro 4.000 novozaraženih, BROJKE RASTU IZ DANA U DAN!

Mnogi postavljaju pitanje čemu vakcinacija, kada se i vakcinisani zaražavaju

Objavljeno:

U Srbiji se registruje skoro 4.000 zaraženih virusom korona na dnevnom nivou. Ubrzanju širenja virusa dodatno su doprinele nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5, koje se lakše prenose. Lekari kažu da u kovid ambulantama sada imaju pacijente koji su preležali koronu u januaru, ali su i vakcinisani. To je potvrda da virus "probija imunitet" stečen prirodnim putem ili vakcinacijom. Bez obzira na to, imunolozi preporučuju vakcinaciju.

Mnogi postavljaju pitanje čemu vakcinacija, kada se i vakcinisani zaražavaju. Vakcine koje su trenutno na raspolaganju pravljene su na izvornom, vuhanskom soju virusa. Svaka naredna mutacija smanjivala je efikasnost cepiva. Imunolozi kažu da vakcina ne može da spreči zaražavanje, ali može da zaštiti od teških formi bolesti.

"Bez obzira što nove podvarijante zaobilaze imunitet savetuje se vakcinacija. Vakcina pomaže, smanjuje mogućnost da dođe do neželjenih ishoda i teških kliničkih slika. Ne može nas sačuvati od zaražavanja, ali može od teških formi bolesti", kaže imunolog prof. Dušan Popadić za Euronews Srbija.

On savetuje da četvrtu, buster dozu prime starije osobe, oni koji su zbog svoje profesije u stalnom kontaktu sa virusom - zdravstveni radnici, zaposleni u ustanovama socijalne zaštite koji brinu o starim licima, ali i osobe sa oslabljenim imunitetom.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ređe komplikacije

U Srbiji je laboratorijski dokazano prisustvo podvarijanti omikrona - BA.4, BA.5 i BA.2.12.1. Podvarijanta BA. 2.75 najzavana "kentaur", koja je dominantna u Indiji i širi se u Evropi još nije potvrđena.

Lekari kažu da aktuelna situacija nije za paniku, ali jeste za oprez. Popadić pojašnjava da nagli porast broja zaraženih ne prati nagli rast pacijenata na bolničkom lečenju.

"Statistički gledano ređe su sada komplikacije kod pacijenata nego što su bile. Za pojedinca to ne mora ništa da znači, jer ono kako će biti većini ne mora da bude svakom. I dalje svako mora da se čuva. Na svu sreću nije veliki broj pacijenata na bolničkom lečenju, mada se bolnice ubrzano pune. Mislim da je sada četiri do pet puta više bolesnika u kovid bolnicama nego što je bilo pre mesec dana. Nije još kritično, još trenutno nema ni 500 ljudi u bolnicama, ali ne znači da neće biti 1.500 za mesec dana, a to onda već postaje ozbiljno", rekao je on.

Onima koji se odluče sada za četvrtu buster dozu na raspolaganju su vakcine koje su pravljene na vuhanskom soju virusa. Velike farmaceutske kuće najavljuju za jesen vakcine koje u sebi sadrže omikron soj virusa.

Buster doza sa omikron sojem

Predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIA) Bojan Trkulja kaže da je Moderna prva prikazala zvanično rezultate kliničkih istraživanja za novu buster dozu koja je specifična za omikron soj virusa.

"Rezultati su odlučni. Virus je senzitivniji na tu vakcinu, postiže se viši nivo imuniteta nego sa standardnom vakcinom. Oni očekuju da će tokom septembra ili najkasnije do kraja septembra dobiti regulatornu dozvolu u SAD, pa bi od oktobra treabalo da krene dostribucija", rekao je Trkulja za Euronews Srbija.

Dodaje da je i Fajzer prikazao preliminarne rezultate buster doze vakcine koja je rađena sa omikronom. Proizvođačima je trebalo oko šest meseci da završe studije, bez obzira što je to vakcina koja već postoji.

"Čim se radi nova formulacija morate da prođete istu proceduru kliničkih istraživanja i regulatormih odobrenja. Može lako da se desi da u momentu kada oni dobiju regulatorna odobrenja u SAD i EU da se pojavi neki novi soj virusa, pa je pitanje kako bi taj buster bio efikasan. Ajde da se nadamo da možda neće biti tako", naveo je on.

Međutim, nova vakcina u sebi sadrži BA.1 omikron, ali ne i nove podvarijante BA.4 i BA.5 koje su sada dominantne u najvećem broju zemalja sveta. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) zatražila je da nove, doze vakcina sadrže i te podvarijante.

"Proizvođači nisu rekli da ne mogu, ali videćemo šta će na jesen biti odobreno. Ono što su oni za sada pokazali je da nova buster doza ima višestruko veću efikasnost u odnosu na standardnu vakcinu, ali je tri puta manje efikasna prema BA.4 i BA.5 nego prema BA.1 omikronu", naveo je Trkulja.

Pojašnjava da je strategija proizvođača da se ide sa proizvodnjom buster doza za one koji su se već vakcinisali.

"To se za sada iskristalisalo kao verovatni put, da će se svake godine raditi specifičan buster za onaj soj virusa koji je u tom momentu aktuelan. Buster doza je preporučena u EU starijima od 60 godina i svima koji su na neki način osetljivi bilo zbog imunog statusa ili nekog drugog razloga. To ne sprečava i mlade da se vakcinišu ukoliko žele", naveo je on.

Rad kovid ambulanti

Zbog povećanog broja zaraženih Ministarstvo zdravlja produžilo je rad kovid ambulanti, a dve ambulante u Beogradu dežuraju 24 sata.

"Usred aktuelne epidemijske situacije, od danas (18. jula) će radno vreme kovid ambulanti ponovo biti od sedam do 20 časova. U Beogradu kovid ambulante u ulici Cara Dušana 178 u Zemunu i u Knez Danilovoj 16 na Paliluli, radiće 24 časa svakoga dana", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.