SKORO 4.000 NOVOZARAŽENIH ZA DAN: Novi skok korona brojki u Srbiji, preminulo 5 pacijenata
Koronavirus, Foto: Zorana Jevtić

PRESEK

SKORO 4.000 NOVOZARAŽENIH ZA DAN: Novi skok korona brojki u Srbiji, preminulo 5 pacijenata

Ovo su najnovije informacije koje su upravo saopštene

Objavljeno: 16:35h

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 3.912 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo je 5 pacijenata.

1 / 5 Foto: RINA

Broj testiranih za poslednja 24 sata je 13.677.

Na respiratoru je 18 pacijenata.

Juče je virus bio potvrđen kod 3.291 osobe.

1 / 3 Foto: Espreso

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta, rekao je za RTS da će Srbija zbog malog broja vakcinisanih imati veći broj obolelih od kovida 19 nego ostatak Evrope, kao i da će talas kod nas trajati nekoliko nedelja duže.

Šekler je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da se širenje novih slučajeva prvenstveno vezuju za BA.4 i BA.5, te da sumnja da će nova varijanta BA 2,75, koja je na društvenim mrežama poznata i kao "kentaur", preuzeti primat u Srbiji.

- I dalje je glavna briga širenje i prisustvo linija virusa omikrona BA.4 i BA.5. Slučajevi koji su prouzrokovani sa BA.4 i BA.5. čine negde u 11 zemljama i do 100 odsto virusa, dok BA 2,75 svega u nekoliko zemlja beleži prisustvo i ne prelazi sedam odsto - kaže Šekler i ukazuje da će talas u Srbiji trajati i do nekoliko nedelja duže zbog niskog procenta vakcinisanih, da u svetu on iznosi 63 odsto, a u Srbiji oko 47,5.

Bonus video:

01:23

NIJE KORONA: Opasne čestice iz vazduha napadaju pluća

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.