KAKO JE OPLJAČKAN RTB BOR! Pola Vlade na ispitivanju zbog bacanja miliona evra!
Foto: Fonet

ko je zaključivao ugovore?

KAKO JE OPLJAČKAN RTB BOR! Pola Vlade na ispitivanju zbog bacanja miliona evra!

Ovo preduzeće se svake godine sve više zaduživao, a sve vlade su tolerisale te dugove, i odobravale nova zaduženja
Objavljeno: 12:06h
foto: Fonet

Za rudnu rentu RTB "Bor" je dugovao državi 15,5 miliona evra, jer koristi mineralno bogatstvo Srbije, a pošto ovo preduzeće nije plaćalo godinama struju, dug prema EPS - u narastao je tada na 113,4 miliona evra, analizirao je "Insajder".

Kako su naveli, dok su se stotine miliona evra ulagali u novu rudarsku opremu, obnovu zastarele tehnologije i nove industrijske pogone, kompanija je najveće poslove sklapala direktnim pregovorima. Iako bi upravo zbog ovolikih ulaganja nadležne institucije trebalo da kontrolišu i brinu kako se troše ova sredstva, od tog momenta, narednih tri i po godine Vlada Srbije nije imenovala predsednika Upravnog odbora RTB „Bor“.

Kada je Vlada Srbije, krajem 2008. godine imenovala Blagoja Spaskovskog za generalnog direktora, kako je on potvrdio, dugovi ove kompanije iznosili su oko 860 miliona evra, od čega je oko 600 miliona bio dug državi i državnim preduzećima.

foto: Fonet

A, u periodu od 2009. do 2013. godine, ovo preduzeće je podiglo kredite od najmanje 220 miliona evra, i napravilo ukupni gubitak od oko 51,7 miliona evra.

Insajder se ovom temom bavio mesecima, a njihovo istraživanje pokazalo je da se stotine miliona evra novih kredita povlače i troše bez realnih planova, čak i bez realne ekonomske analize koja bi pokazala kako jedno od najzaduženijih preduzeća može ikada da vrati ove dugove.

Sve vlade odobravale su i nova zaduživanja RTB „Boru“, bez ikakve kontrole trošenja sredstava i opravdanosti ulaganja, kao i neplaćanje obaveza, otpisivanje dugova, pa je čak i umesto ovog preduzeća iz budžeta plaćala doprinose. Osim toga, prošle godine je oprošten dug ovom preduzeću, i tada je rečeno da će obezbeđena potraživanja od RTB - a na osnovu UPPR - a biti pretvorena u kapital države Srbije.

A, ko je sve učestvovao u zaključivanju "štetnih ugovora" po RTB "Bor", a samim tim i po budžet Srbije, ostaje Tužilaštvu za organizovani kriminal, i policiji da proveri!

(Espreso.co.rs / Insajder / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.