KAKO JE OPLJAČKAN RTB BOR! Pola Vlade na ispitivanju zbog bacanja miliona evra!
Foto: Fonet

ko je zaključivao ugovore?

KAKO JE OPLJAČKAN RTB BOR! Pola Vlade na ispitivanju zbog bacanja miliona evra!

Ovo preduzeće se svake godine sve više zaduživao, a sve vlade su tolerisale te dugove, i odobravale nova zaduženja
Objavljeno: 12:06h

Zloupotrebe oko nekadašnjeg rudarskog giganta, i jedinog proizvođača bakra u Srbiji RTB "Bor", kompaniji čiji dugovi su iznosili više od milijardu evra, polako izlaze na videlo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, policija će u nastavku predistrage o sumnjama da je bilo zloupotreba i korupcije tokom izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline RTB "Bor", pored nekadašnjeg ministra Mlađana Dinkića ispitati i bivše i sadašnje čelnike ovog preduzeća, ali i još neke članove vlade Mirka Cvetkovića.

Kako pišu "Novosti", predistraga o mogućim malverzacijama u ovom slučaju pokrenuta je na osnovu anonimne krivične prijave, gde se ukazuje da su nova postrojenja koštala tri puta više nego što je dogovoreno, kao i da postoji sumnja da je bilo korupcije prilikom izbora glavnih izvođača radova. Kada je započela izgradnja topionice, krajem juna 2011. godine, saopšteno je da će radovi koštati nešto više od 100 miliona evra, a tri i po godine kasnije, kada su radovi završeni, cifra je premašila 300 miliona evra. Sa svim kamatama, ta brojka bila je veća od 550 miliona.

foto: Fonet

Kako je pre par godina istraživao "Insajder", ovaj gigant se svake godine sve više zaduživao, a sve vlade su tolerisale te dugove, i odobravale nova zaduženja.

Vest koja je odjeknula prošle godine u julu je otpis duga od oko milijardu evra, što je do tada bilo najveće finansijko restrukturiranje duga nekog preduzeća u Srbiji. Ovaj podatak tada je lično potvrdio i generalni direktor Blagoje Spaskovski.

Kako je tada objasnio Spaskovski, pošto je 90 odsto duga otpisano, preostalih 10 će biti isplaćeno u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda.

On je tada dodao i da RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline i do sada je otplaćeno 46 miliona dolara te pozajmice kanadske EDC banke. Treba pomenuti da je RTB jedno od stateških preduzeća čija je zaštita od naplate duga prestala krajem maja i da nije postignut dogovor većine poverilaca preduzeće bi moralo da ide u stečaj.

foto: Fonet

Prema istraživanju "Insajdera", pored 860 miliona evra dugova koji su se gomilali još od devedesetih godina, Vlada Srbije 2009. godine odobrila je kompaniji nova zaduživanja, pa je RTB do kraja 2012. godine podigao kredite od najmanje 220 miliona evra, da bi aktuelna vlada 2013. odobrila nova zaduživanja od skoro 132 miliona evra.

Kako je tada navedeno, više od 70 odsto svih dugova predstavljaju dugovi prema državi, a do njih je dovelo dugogodišnje neplaćanje kredita, poreza i doprinosa, taksi za iskopano mineralno bogatstvo zemlje, neplaćanja struje.

Međutim, analiza je pokazala da bi ovaj dug bio čak i veći da u februaru Vlada Srbije nije ovoj kompaniji otpisala 31,9 miliona evra, a u 2010. i 2011. umesto nje izdvojila 27,4 miliona iz budžeta za povećanje radnog staža zaposlenima.

A kako su nastala ostala dugovanja?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.