DR KON MORAO HITNO DA SE OGLASI: Ovo je UPRAVO SAOPŠTIO
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: Kurir TV

koronavirus

DR KON MORAO HITNO DA SE OGLASI: Ovo je UPRAVO SAOPŠTIO

Kon je naveo da u zdravstvenim ustanovama maska treba da se nosi obavezno, jer nam se dešavaju zaražavanja u njima, a obavezna je maska i u socijalnim ustanovama

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da danas da ne sme da bude iznenađenje da broj zaraženih dostigne 10.000. On je istakao da će naredne dve nedelje biti porast, ali je naglasio da je "ovo postala blaga bolest".

Kon je naveo da u zdravstvenim ustanovama maska treba da se nosi obavezno, jer nam se dešavaju zaražavanja u njima, a obavezna je maska i u socijalnim ustanovama. Omikron se razgranao sada jedna osoba može da zarazi 20 osoba, ali je ipak ovo postala blaga bolest, kaže Kon.

Dr Kon
Dr Konfoto: Printsreen/RTS

Epidemiolog Kon rekao je da on nosi masku u zatvorenom prostoru gotovo uvek, na poslu nosi tokom čitavog radnog vremena.

"U zdravstvenim ustanovama maska treba da se nosi obavezno, jer nam se dešavaju zaražavanja u zdravstvenim ustanovama. Obavezna je maska i u socijalnim ustanovama, jer tamo možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i da ne daj bože strada" istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, nošenje maske je i dalje vrlo značajno, svaka maska vredi i bolje je nego da čovek nema ništa, tamo gde ne može da se drži distanca, u zatvorenom prostoru, maska je apsolutno korisna.

Napomenuo da ako govorimo koja je najsigurnija maska, to su onda one poput N92, one daju zaštitu adekvatnu za ovu situaciju.

Korona, Koronavirus, Korona virus, Kovid, Maska, Zaštitna maska
foto: Profimedia

"Krizni štab postoji, ali se dugo ne sastaje, ali postoji. Epidemiolozi Kriznog štaba su međusobno u komunikaciji. Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nama više delte", istakao je epidemiolog.

Kon je podsetio da je nekada jedna osoba mogla da zarazi 2-3 osobe, pa se taj broj povećavao na 5-6, sada se to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi više od 15 osoba, blizu 20.

"To je tako što se tiče potencijala zaražavanja, ali je dobra vest što su oblici bolesti blaži. Omikron se jako razgranao, imamo puno muticija. U Srbiji imamo BA1, BA2 koji zovemo stelt, ima BA4 kentaur i BA5 koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28", istakao je Kon.

Korona, Kovid, Pandemija, Omikron, Bolnica, Lečenje, Laboratorija, Pacijent, Virus
foto: Profimedia

Prema njegovom mišljenju, Krizni štab nema šta da kaže.

"Zabrane i kovid propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA5 zaobilazi imunitet, bilo da je on stvoren vakcinaciom ili infekcijom. I BA5 može da se dobije jako brzo, ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta koji smo naučili da imamo", napomenuo je epidemiolog.

I povrh toga, Kon kaže da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

"Oni koji nisu primili buster oni treba da prime. Nema šta da čekaju. Skoro da je obavezujuće za one starije i imunokompromitovane, to spasava živote i teške forme", rekao je Kon.

On je snažno preporučio maske u zatvorenom prostoru i buster dozu, jer će biti onih koji će teško proći.

"Mi ne možemo da promenimo evolutivni tok virusa", zaključio je Kon za RTS.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.